Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Tízezrek tüntetnek Szíria városaiban

Damaszkusz – Tízezrek tüntettek pénteken Szíria nagyvárosaiban, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a hadsereg által megszállt Deraa lakosaival, és politikai szabadságjogaikat követeljék.
Bár a hatóságok felszólították az arab ország állampolgárait, hogy „tartózkodjanak a nem engedélyezett tüntetéseken való részvételtől", a főváros egyik peremkerületében, Dumában, Latakiában, Bánijászban, Kamisliben és Homszban is ezrek gyűltek össze. Szemtanúk beszámolója szerint Latakiában civil ruhás rendőrök automata fegyverekkel tüzet nyitottak a tömegre, s legalább öt embert megsebesítettek. Damaszkusz belvárosában két kisebb demonstráció kezdődött a pénteki ima után – közölte egy ellenzéki vezető és egy emberjogi csoport.

A legnagyobb ellenzéki csoport, a Muzulmán Testvériség a kormányellenes tüntetések kirobbanása óta először pénteken felszólította a szíriaiakat, hogy vonuljanak az utcákra és tiltakozzanak a Bassár el-Aszad elnök „népirtást" elkövető rendszere ellen.

„Szabadnak születtetek, ne hagyjátok, hogy egy zsarnok rabszolgasorban tartson benneteket! Egy hangon követeljétek a szabadságot és a méltóságot!" – fogalmazott a szervezet száműzetésben élő vezetése pénteken kiadott közleményében.

A deraai tüntetőkkel való szolidaritás jegyében a „szíriai forradalom ifjúsága" csütörtökön a Facebook közösségi oldalon hirdetett meg országos demonstrációt. A kormány azonban óva intett a megmozdulásoktól. Az állami televízió hírei szerint a belügyminisztérium nem engedélyezett semmilyen „felvonulást, tüntetést, vagy ülősztrájkot", mondván, hogy ezeknek csak az a céljuk, hogy gyengítsék az ország stabilitását és biztonságát.

A dél-szíriai Deraát tekintik a rendszerellenes tüntetések bölcsőjének. Deraát hétfőn megszállta a hadsereg, hogy Aszad elnök parancsára leverje a lázongást. Jogvédők adatai szerint csak a múlt héten egyedül Deraában több mint ötven embert öltek meg. A Március 15-e Mártírjainak Bizottsága szerint pedig az egész országban március közepe óta több mint 500 ember vesztette életét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb nukleáris esemény! Leállt egy atomerőmű az USA-ban

Áramkimaradást okozott az Alabama államon végigsöprő vihar a Browns Ferry-i atomerőműben. A… Tovább olvasom