Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Tízezren az ellenzék moszkvai nagygyűlésén

A nagy erőkkel jelen lévő rendőrség megakadályozta, hogy a magukat kisebbségben érző nacionalista csoportok különváljanak.
16:26 - Korábban ért véget a moszkvai ellenzéki tüntetés, radikálisokat vettek őrizetbe

A tervezettnél egy órával korábban, békésen ért véget az orosz elnökválasztás eredménye elleni szombati tüntetés a moszkvai Novij Arbaton, ezután pedig az engedély nélkül akcióba lépő radikálisokat őrizetbe vette a rendőrség.

A Parnasz mozgalom társelnöke, Vlagyimir Rizskov záró beszédében politikai reformokat, valamint új parlamenti és elnökválasztást követelt.

Rizskov 25 ezer főre becsülte a tisztességes választásokért szervezett megmozdulás résztevőinek számát, a rendőrség tízezer főről számolt be.

Az utóbbi hónapok nagyszabású, több tízezer résztevővel zajló akcióihoz képest kisebb tömeget megmozgató ellenzéki tüntetést követően az egyik szervező, a Baloldali Front radikális párt a tiltakozás folytatásra szólította fel híveit. Vezetőjét, Szergej Udalcovot és néhány további aktivistát a rendőrség már az engedély nélküli akció közben őrizetbe vette.

Hivatalos közlés szerint összesen 25 embert vett őrizetbe a rendőrség a moszkvai spontán akciók során. Először azon nacionalisták közül vittek el egyeseket, akik részt vettek a Novij Arbat sugárúton tartott ellenzéki nagygyűlésen, de utána engedély nélkül felvonultak a Sztarij Arbaton, valamint többeket a külön akciót hirdető baloldali radikálisok közül. A Puskin téren egy Udalcov kiszabadítására toborzó fiatalembert is lefogtak a rendőrök, fehér szalagos társai azonban folytatták a tiltakozó akciót.

A parlamenten kívüli ellenzék a Novi Arbaton tartott megmozdulással arra akarta felhívni a figyelmet, hogy szerinte az elnökválasztás eredményét meghamisították. A Választók Ligája képviseletében felszólalt Dmitrij Oreskin neves politológus, és kijelentette: Putyin hivatalosan megállapított moszkvai eredménye jobb a valóságosnál. Szerintük csupán 40 százalékot ért el a 46,95 helyett. A hozzájuk beérkezett jegyzőkönyvek szerint minden szavazókörben legalább 300 voksot hozzátettek a megválasztott államfő szavazataihoz - mondta.

Kszenyija Szobcsak népszerű televíziós műsorvezető arra szólította fel az ellenzéket, hogy "pozitív programot" dolgozzon ki a politikai berendezkedés megváltoztatására.

Udalcov egy héttel Putyin beiktatása előtt, május elsejére milliós tüntetésre hívta a résztvevőket. A Vesztyi FM rádiónak adott nyilatkozatában pedig cáfolta, hogy az ellenzék megosztott volna.

Szergej Parhomenko újságíró, a Választók Ligája egyik alapítója, a szombati ellenzéki tüntetés egyik szervezője ugyanakkor közölte: a tiltakozó akciók három hónapos ciklusának vége.

Alekszej Makarkin Kreml-közeli politológus, a Politikai Technikák Intézete kutatóközpont alelnöke szerint az ellenzékre válság és nem egymillió tüntető vár.

Moszkván kívül az ország több városában tartottak tiltakozó akciót a különböző ellenzéki mozgalmak. Nyizsnyij Novgorodban két engedély nélküli megmozdulást is feloszlatott a rendőrség, több mint hatvan tüntetőt őrizetbe vett. Szentpéterváron sem kaptak engedélyt akcióikra a tüntetők, és szintén hatvan embert vittek el a rendőrök. Kazanyban egy mintegy százfős csoport követelt tisztességes választásokat. A szervezők arról is döntöttek, hogy megalakítják népgyűlésnek nevezett szervezetüket.

Korábban írtuk:

A rendőrség szerint mintegy tízezer ember gyűlt össze szombat délután a moszkvai Novij Arbat sugárúton az orosz ellenzék nagygyűlésén, ahol a múlt heti elnökválasztás eredménye ellen tiltakoznak.

A megmozduláson láthatóan a vörös zászlókkal kivonult kommunisták, illetve az orosz Szolidaritás mozgalom narancsszínű lobogókkal megjelent hívei vannak többségben.

A nagy erőkkel jelen lévő rendőrség megakadályozta, hogy a magukat kisebbségben érző nacionalista csoportok különváljanak, és spontán felvonulást tartsanak a közeli Sztarij Arbat sétálóutcán. Dmitrij Gyemuskin, az Oroszok elnevezésű nacionalista mozgalom vezetője előzőleg kijelentette, azért távoznak az engedélyezett tüntetésről, mert nem hajlandóak együtt demonstrálni a liberálisokkal.

A március 4-i elnökválasztás eredménye ellen meghirdetett nagygyűlés felszólalói között volt Kszenyija Szobcsak, népszerű televíziós műsorvezető, aki a választási kampányban Mihail Prohorov milliárdos üzletember, egyéni jelölt stábjának tagjaként dolgozott.

Szobcsak arra szólította fel az ellenzéket, hogy pozitív programot dolgozzon ki a politikai berendezkedés megváltoztatására.

Az ellenzéki megmozdulás rendben zajlik, a rendőrség mind a tüntetők, mind az arra járók biztonságára ügyel - jelentette ki a helyszínen Vlagyimir Lukin, az Oroszországi Föderáció emberi jogi biztosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasok gyűrték le a 9/11-ről rikoltozó stewardesst

Az American Airlines légikísérője a biztonsági előírások ismertetésekor hirtelen összefüggéstelenül… Tovább olvasom