Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Több tucat emberrel végzett a Boko Haram Nigériában

A szélsőségesek hajnalban tüzet nyitottak egy falu házaira, majd felgyújtották az épületeket.
Több tucat embert, köztük gyerekeket öltek meg a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei Nigéria északkeleti részén - közölték szemtanúk és biztonsági források csütörtökön.

A támadás még kedden történt egy Njaba nevű faluban. A szélsőségesek hajnalban tüzet nyitottak a falu házaira, majd felgyújtották az épületeket. Szemtanúk szerint a fegyveresek sok gyermeket szándékosan lemészároltak.

Egy szemtanú, aki állítása szerint részt vett a holttestek számlálásában, 68 halottról beszélt. Biztonsági források azt közölték, hogy legalább 45 halálos áldozata van a vérengzésnek.

Az esetre azért csak két nappal később derült fény, mert a település távol fekszik más lakott területektől, és a hatóságok eddig nem tudtak a helyszínre jutni.

A Boko Haram kezén lévő nigériai Gwoza település ugyancsak számos lakosával végzett a terrorcsoport. Egy szemtanú csütörtökön arról számolt be, hogy a fegyveresek egy muzulmán hitszónok háza előtt a Koránt olvasó fiatal férfiak csoportját kerítették be, majd feleségeik szeme láttára a földre kényszerítették és meggyilkolták őket.

"A Boko Haram emberei új fegyverekkel teli ládákat hoztak, tesztelték azokat és agyonlőtték a férfiakat" - mondta a szemtanú.

Ali Ndume, a város szenátora megerősítette a lövöldözés megtörténtét, és hozzátette, az elmúlt napokban az iszlamista csoport számos fegyverese érkezett Gwozába. Úgy vélte, a szélsőségesek amiatt vonhatják össze csapataikat a városban, hogy megvédjék azt a nemzetközi katonai offenzívától.

Más beszámolók szerint az utóbbi napokban a Boko Haram bosszúhadjáratot hirdetett a súva arab népcsoport tagjai ellen. Ehhez az etnikumhoz tartozik a terrorszervezetnek az utóbbi hetekben súlyos veszteséget okozó csádi fegyveres erők sok tagja.

Szemtanúk szerint a Boko Haram harcosai több északkelet-nigériai falvat feldúltak, és ott lemészárolták a súva arabokat, de egy másik helyi törzs tagjait, a kanurikat megkímélték. Az utóbbi öt napban a szélsőségesek több tucat faluban rendeztek vérengzést a súva arabok ellen és sok házat felégettek. Közölték, üzenetet akarnak küldeni ezzel a csádiaknak - mondta egy szemtanú az AP amerikai hírügynökségnek.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén. Tavaly a terrorszervezet akkora területet foglalt el Nigériában, mint Belgium egésze, és az afrikai ország rosszul felszerelt hadserege azóta is küzd a terület visszafoglalásáért.

A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb erős havazás az USA-ban

Kilencvennégy millióan laknak azokon a területeken, amelyekre vonatkozóan valamilyen szintű… Tovább olvasom