Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Tömegtüntetés a melegházasságot engedélyező törvényjavaslat ellen Párizsban

Tízezrek részvételével megkezdődtek vasárnap Párizsban a Francois Hollande szocialista francia köztársasági elnök melegházasságot engedélyező törvényjavaslata elleni felvonulások.
A katolikus egyház és a jobboldali ellenzék támogatásával rendezett, jó hangulatú, színes tömegrendezvény keretében a francia főváros négy pontjáról indultak a tüntetők az Eiffel-torony előtti Mars-mező felé, ahova a rendőrség 150-300 ezer résztvevőt vár a nap folyamán.

A parlament január 29-én kezdi megvitatni a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység. A jogszabály arra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Franciaország a 12. ország, ahol várhatóan engedélyezni fogják az azonos neműek házasságát.

Tömegtüntetés a melegházasságot engedélyező törvényjavaslat ellen Párizsban. Fotó: MTI/AP/Michel Euler

"A megmozdulás tesztértékű Francois Hollande számára, hiszen ma egyértelműen látható, hogy Franciaországban feltehetően milliók nem értenek egyet ezzel a reformmal" - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára a felvonuláson, amelyen számos ellenzéki politikus mellett megjelent André Vingt-Trois, Párizs érseke is. Az egyházi vezető üdvözölte, hogy "sok katolikus" kifejezi véleményét. Ugyanakkor leszögezte, hogy "ez nem egy kormányellenes egyházi tüntetés".

Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnök, az UMP egyik elnökjelöltje és Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke viszont nem vett részt a tüntetésen, amelynek céljaival egyikük sem ért egyet.

A Menet mindenkiért elnevezésű felvonulás fő szervezője és szóvivője a katolikus vallását nyíltan hirdető, médiasztárnak számító, Frigide Barjot néven ismert, éjszakai bárokban fellépő provokatív humorista (eredeti nevén Virginie Télenne). Ő magukat melegnek valló fiatalemberek társaságában többször is hangsúlyozta, hogy a megmozdulás nem a homoszexuálisok ellen irányul, hanem azt a célt szolgálja, hogy megőrizze "a társadalmi struktúrát meghatározó intézményeket".

Tömegtüntetés a melegházasságot engedélyező törvényjavaslat ellen Párizsban. Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: függetlenül a megmozdulás méreteitől a kormány nem vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt is kizárta, hogy a szervezők követelésének megfelelően a kormány népszavazást írna ki a kérdésről.

Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 56 százaléka támogatja a melegházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt csak a franciák fele engedélyezné.

A tervezet ellenzői azonban nem mind együtt tüntetnek. Így például a szervezők kérésére a szélsőjobboldalhoz közeli fundamentalista katolikus szervezet, az úgynevezett Civitas intézet külön útvonalon vonul fel, szigorú rendőri biztosítással, miután a korábbi tüntetéseken tagjaik rendbontásokat idéztek elő.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. január 13. 17:55
    „Végre hogy valahol szót emelnek a liberális állatok tobzódása ellen...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy busz Kínában, legalább 11-en meghaltak

Legkevesebb 11 ember meghalt, 40-en megsérültek, amikor egy északkelet-kínai városban felrobbant egy… Tovább olvasom