Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Törökországban megkezdődtek a parlamenti választások

Törökország - Megkezdődtek vasárnap Törökországban a parlamenti választások, amelyek kimenetele nem kétséges: minden közvélemény-kutatás szerint ismét a 2002 óta kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kerül ki győztesnek.
A szavazóhelyiségek a keleti országrészben helyi idő szerint reggel 7-kor nyitottak meg. A nyugati régióban, így Ankarában és Isztambulban is, egy órával később kezdődik a szavazás. Ötvenmillió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát 15 politikai pártra és 203 független jelöltre. Összességében több mint hétezer képviselőjelöltre lehet voksolni 1999 ezer szavazókörzetben. A választási részvétel várhatóan nagy lesz.

Az AKP jelenleg 331 mandátummal rendelkezik az 550 fős parlamentben, s az előrejelzések szerint legalább ennyire számíthat a mostani voksolás után - köszönhetően a török gazdaság szárnyalásának. A választási rendszer sajátosságai miatt elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő pártja megszerzi a kétharmados többséget a törvényhozásban, vagyis legalább 361 képviselőre tesz szert.

Erdogan nem titkolja, hogy erre törekszik; ilyen arányú többség birtokában ugyanis az AKP egyedül szövegezhetné meg Törökország új alkotmányát, felváltva vele a csaknem 30 éves régit, amelyet - egy katonai puccsot követően - a hadsereg tábornokai írtak. Isztambuli források szerint az új alaptörvény módosítaná az államon belüli erőviszonyokat, tágabb jogköröket biztosítva a jelenleg inkább ceremoniális szerepkört betöltő államfőnek. Az pedig nyílt titok politikai berkekben, hogy Erdogan akar lenni Törökország következő elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztráliai légi járatokat töröltek a chilei hamufelhő miatt

Ausztrália - Törölte több belföldi és a szomszédos Új-Zélandra közlekedő összes vasárnapi járatát a… Tovább olvasom