Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Továbbra is ismeretlen a bajorországi vonatszerencsétlenség oka

Továbbra is ismeretlen a bajorországi vonatszerencsétlenség oka
Sajtóértesülés szerint emberi mulasztás okozta a keddi balesetet.
Továbbra is ismeretlen a Bajorországban történt vonatszerencsétlenség oka, hivatalos forrásból szerdán sem erősítették meg azt a sajtóértesülést, hogy emberi mulasztás okozta az előző nap történt balesetet.

A felső-bajorországi rendőrség szerdai közleménye szerint "nem lehet tenni semmilyen megállapítást a baleset pontos okáról", és a traunsteini ügyészség vezetésével zajló vizsgálat még csak a kezdeti szakaszban tart. A tartományi bűnügyi rendőrség egy 50 fős nyomozócsoportja dolgozik az eset feltárásán, munkájukat a szövetségi rendőrségtől is támogatják szakértők.

A Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre húzódó Holzkirchen-Rosenheim egyvágányos vasútvonalon kedden történt balesetben 10 ember meghalt, 17-en súlyosan, 63-an könnyen megsérültek. Eddig kilenc halott személyazonosságát tudták megállapítani, valamennyien férfiak, 24 és 60 év közöttiek és a térségből származnak. Közöttük van a két vonatvezető is.

A szerencsétlenség egy éles kanyarulatában, erdős területen történt. A vonatvezetők valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg a velük szemben közlekedő szerelvényt, nem maradt idő fékezésre és a két regionális személyszállító vonat nagy sebességgel egymásba rohant.

Sajtójelentések szerint egy forgalomirányító tiszt hibájából kerülhettek szembe egymással a Meridian vasúttársaság szerelvényei. Szerdán a rendőrség egy szóvivője azt mondta, hogy az illetőt már kihallgatták, és ugyan nem lehet kizárni, hogy mulasztást követett el, de nincs "alapos gyanú" vele szemben.

KEDDEN ÍRTUK:

Egymásba rohant két személyszállító vonat kedd reggel Bajorországban, a súlyos balesetben tízen meghaltak és nagyjából 150-en megsebesültek.   

Csak a fekete dobozok adatainak elemzésével lehet megállapítani a Bajorországban kedden történt vonatszerencsétlenség okát, a három berendezés közül kettőt kiemeltek a roncsok közül, a harmadikat még keresik - hangzott el a legújabb adatok szerint tíz halálos áldozatot követelő balesetről a helyszín közelében fekvő Bad Aiblingban tartott sajtótájékoztatón.  

A hatóságok kedd délutáni adatai szerint nagyjából 150-en tartózkodtak a Meridian vasúttársaság két szerelvényén, amelyek frontálisan ütköztek egymásnak. A reggel 6 óra 45 perc körül történt balesetben 108 ember megsérült, 18-an súlyosan.  

A nap folyamán az egyik sérült meghalt kórházban, így tízre emelkedett a vonatkatasztrófa halálos áldozatainak száma - közölte a felső-bajorországi rendőrség. 

Egy embert még keresnek az egyik szerelvény roncsai között. "Kevés remény van arra, hogy élve ki tudjuk emelni" - mondta egy rendőrségi szóvivő. 

A baleset Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre történt a Holzkirchen-Rosenheim egyvágányos vasútvonal egy éles kanyarulatában, erdős területen. A vonatvezetők így valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg a velük szemben közlekedő szerelvényt, nem maradt idő fékezésre és a két személyszállító vonat "nagyon nagy sebességgel" rohant egymásba - mondta Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter. 

Kiemelte, hogy a szakaszon volt olyan berendezés - PZB 90 típusú, úgynevezett pontszerű vonatbefolyásoló rendszer -, amely az ilyen helyzetek elkerülését szolgálja. 

Hangsúlyozta: nem szabad találgatni, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet, hanem meg kell várni a fekete dobozok adatainak elemzését. 

A miniszter a német vasúti közlekedés egyik legsúlyosabb balesetének nevezte az esetet, és Angela Merkel kancellár, illetve Horst Seehofer bajor miniszterelnök nevében kifejezte részvétét az áldozatok és sérültek hozzátartozói után.  

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter hozzátette, hogy mindkét vonat menetrend szerint indult el, és a közeli Kolbermoorban kellett volna kikerülniük egymást. Egyebek között hozzátette, hogy csaknem 500 mentő, rendőr, katasztrófavédelmi szakember és számos szervezet önkéntese vett részt a mentésben. A Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín rendkívül nehezen megközelíthető, így hegyi-, légi- és vízi mentőket is mozgósítani kellett - mondta Joachim Herrmann. 

A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak közöttük. Ugyancsak a szünet miatt a vonatokon kevesebben utaztak, mint egy átlagos munkanapon. 

A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak. Számos farsangi és hamvazószerdai nyilvános rendezvényt lemondtak. A tartományt kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) sem tartja meg hagyományos hamvazószerdai politikai gyűléseit. 

Angela Merkel és Horst Seehofer személyesen is kifejezte részvétét. A kancellár berlini nyilatkozatában kiemelte, hogy lesújtotta a szerencsétlenség híre, mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek és hálás a mentésben részt vevő emberek fáradhatatlan munkájáért. A bajor miniszterelnök Münchenben tett nyilatkozatában egész Németországot megrázó tragédiának nevezte a történteket. 

 
Fotók

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét. Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Elmondta: a soron következő vizsgálatoknak kell majd megállapítaniuk, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet.  
   
A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak. A mentési munkálatok vezetői a szövetségi közlekedési miniszterrel és a tartományi belügyminiszterrel együtt délután sajtótájékoztatót tartanak.  
   
A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. A katasztrófában 41 ember halt meg.

Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint egyelőre nincs információ magyar érintettről a vonatbalesetben, a müncheni főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a német hatóságokkal.

 

A keddi bajorországi vonatbaleset esetleges magyar áldozatairól vagy sérültjeiről a müncheni magyar főkonzulátuson lehet érdeklődni, a megkereséseket rögzítik - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.    
   
A főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: + 49 89/962280210 vagy + 49/178 5486 416.   
   
A müncheni magyar főkonzulátus érdeklődött a rosenheimi illetékes rendőrségnél az esetleges magyar érintettekről, de az elhunytakat, sérülteket még nem azonosították - tudatta a minisztérium.
Az ELMÚLT 10 ÉV LEGSÚLYOSABB EURÓPAI VONATBALESETEI

 2006. január 13. - OROSZORSZÁG: A dél-oroszországi Uszty-Labinszkban összeütközött egy vonat és egy busz. A szerencsétlenségben huszonegyen vesztették életüket.   
   
2006. január 23. - MONTENEGRÓ: Podgorica közelében kisiklott és szakadékba zuhant egy vonat. A katasztrófában negyvenöt utas meghalt és 197 megsérült, köztük egy magyar könnyebben.   
   
2006. augusztus 21.- SPANYOLORSZÁG: Kasztília és León autonóm körzet Palencia tartományában kisiklott egy expresszvonat hat vagonja, hat ember meghalt, 36 megsebesült.   
   
2006. szeptember 22. - NÉMETORSZÁG: Az ország északi részén fekvő Lathen közelében balesetet szenvedett egy mágnesvasúti szerelvény, huszonhárom ember meghalt, tízen súlyosan megsérültek.   
   
2006. október 11. - FRANCIAORSZÁG: Az észak-franciaországi Zoufftgen városában frontálisan összeütközött egy személyvonat és egy tehervonat. A balesetnek tizenkét halottja és 21 sérültje volt.   
   
2008. február 29. - BULGÁRIA: Tűz ütött ki egy személyvonaton, a lángokban nyolc ember lelte halálát, akik a vonat két hálókocsijában utaztak.   
   
2008. augusztus 8. - CSEHORSZÁG: Studénka közelében kisiklott egy EuroCity gyorsvonat, miután egy felújítás alatt álló közúti híd pillére rádőlt a sínekre. A balesetnek hét halálos áldozata és 75 sérültje volt.   
   
2009. június 30. - OLASZORSZÁG: Viareggio város pályaudvarán kisiklott egy tehervonat, amelynek két, cseppfolyós gázt szállító tartálykocsija felrobbant. A balesetnek huszonegy halottja és 25 súlyos sérültje volt.   
   
2009. november 27. - OROSZORSZÁG: A Moszkvából Szentpétervárra tartó Néva Expressz 14 kocsijából négy kisiklott, miután a vasúti sínek közelében nagy erejű robbanás történt. A balesetben huszonhat ember meghalt, százan megsebesültek.   
   
2010. február 15. - BELGIUM: Brüsszeltől nem messze, a flandriai Halle (francia nevén Hal) város egyik pályaudvarának közelében összeütközött két, egymással szemben haladó személyvonat. Több vagon kisiklott, volt, amelyik felborult, és egy harmadik szerelvényben is kár keletkezett. A balesetben tizennyolcan meghaltak, 11-en súlyosan, további 114-en könnyebben megsérültek.   
   
2012. március 4. - LENGYELORSZÁG: Két személyvonat ütközött össze a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél. A balesetben tizenhatan meghaltak, és 57-en megsérültek, közülük négyen súlyosan. A vizsgálat szerint a baleset előtt néhány perccel elromlott egy váltó és egy szemafor.   
   
2013. július 12. - FRANCIAORSZÁG: Kisiklott egy vonat a Párizshoz közeli Brétigny-sur-Orge településnél. A balesetnek hat halálos áldozata volt, 9-en súlyosan és 21-en könnyebben megsérültek.   
   
2013. július 24. - SPANYOLORSZÁG: Kisiklott egy vonat az észak-spanyolországi Galícia autonóm közösség fővárosa, Santiago de Compostela pályaudvara közelében, nyolcvan ember meghalt, 145-en megsérültek.   
   
2014. február 8. - FRANCIAORSZÁG: Kisiklott egy vonat Alpes-de-Haute-Provence megyében. A balesetben legalább két ember meghalt, az egyik áldozat egy orosz állampolgárságú nő volt. Kilencen megsérültek, egyikük súlyosan.   
   
2014. augusztus 1. - NÉMETORSZÁG: Személyvonatba hajtott egy tehervonat Mannheim főpályaudvarának területén, a balesetben 35 ember sérült meg, négyen súlyos sérüléseket szenvedtek. Az ütközés miatt a 110 utast szállító személyvonat kilenc kocsijából öt kisiklott, az első kettő felborult.   
   
2015. november 14. - FRANCIAORSZÁG: Túl nagy sebesség miatt kisiklott a francia gyorsvasút (TGV) egyik szerelvénye Eckwersheimnél, a német határ közelében, legalább heten meghaltak, tizenegy ember súlyosan megsérült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenéves lányok robbantották fel magukat

Az öngyilkos merényletben legalább hat civil meghalt, harminc pedig megsebesült. Tovább olvasom