Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Trianon-emlékművet állít fel az SNS

Trianon-emlékművet állít fel Révkomáromban, a szlovák-magyar határon a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmával.
"Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár" - jelentette ki Ján Slota, a párt elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.

Leszögezte: az SNS akciójával demonstrálni akarja, hogy Révkomárom szlovák város. Ugyanakkor a helyi "magyar önkormányzatnak, amely nem a szlovák állam érdekeit védi", meg akarja mutatni, hogy "nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban".

Az SNS országos vezetése évek óta vitában áll a révkomáromi önkormányzattal, amely nem engedélyezi, hogy Cirill és Metód szláv hittérítők szobrát köztéren helyezzék el. A szobor most a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon áll, s a szervezet helyi vezetése elégedett a helyzettel, nem kíván rajta változtatni.

Slota bejelentette, hogy a párt Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni "Trianon-emléktáblákkal". Részleteket a tervekről nem mondott, s nem válaszolt arra sem, hogy rendelkeznek-e az emlékművek, táblák elhelyezéséhez szükséges engedélyekkel.

Robert Fico kormányfő később közölte: a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a kormány teljes mértékben támogatja az SNS kezdeményezését, s a révkomáromi emlékjel elhelyezésén az ország legfelsőbb politikai vezetői is részt vesznek. Szerinte még nincs döntés arról, hogy csütörtökön, vagy pénteken kerül-e sor az akcióra. Elmondta: ez válasz lesz a magyar Országgyűlés azon döntésére, amellyel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját.

"Arról van szó, hogy a magyar parlament elfogadott valamit Trianonról, valamit, ami nem európai, ami veszélyes és destabilizáló hatású. Mi pedig azt akarjuk elmondani Trianonról, amit mi gondolunk helyesnek. Azt, hogy ez egy reális történelmi alapokon nyugvó döntés volt 1920-ban. Olyan döntés, amely a II. világháború után foganatosított lépésekkel együtt alapját képezi a háború utáni elrendezésnek, amit a Szlovák Köztársaság tiszteletben tart" - mutatott rá Fico.

"Ha ezt nem tennénk meg, bizonyos kételyek merülhetnének fel Szlovákia területi integritásával, a Szlovákia és Magyarország közötti határral kapcsolatban" - hangsúlyozta Fico. Bejelentette, hogy részt vesz a rendezvényen.

A kormányfő ugyanakkor élesen bírálta a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, amely szerinte veszélyes, revizionista, gyengíti Közép-Európa stabilitását, indulatokat szít, Szlovákia számára elfogadhatatlan. Szerinte a dokumentumból teljességgel hiányzik azoknak az okoknak, magyar hibáknak a felsorolása, amelyek Trianont eredményezték.

"Úgy látszik, hogy az önvizsgálat hiánya jellemző a magyar politikusokra és a politikára" - jegyezte meg Fico. Példaként megemlítette: 1990 júniusában, amikor az akkori magyar parlament egyperces csönddel kívánt megemlékezni Trianonról, a Fidesz azt elutasította, Európa-ellenesnek, revizionistának minősítette és kivonult a teremből. Szerinte ma ugyanazok az emberek Trianon felülvizsgálatát akarják. Szlovákia ezt határozottan visszautasítja.

Fico elmondta, hogy a szlovák kormány szerdai ülésén határozatot, valamint válaszintézkedéseket fogad el a magyar döntéssel kapcsolatban.

Az SNS elnöke és Anna Belousovová, a párt első alelnöke élesen bírálta Magyarországot, mert az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. Azt állították, hogy Magyarország Trianon revíziójára készül, aminek írásos bizonyítéka ez a döntés és az állampolgársági törvény.

"Magyarország ezzel hivatalosan meghirdette a revizionizmus és a sovinizmus politikáját" - állította Belousovová. Hozzátette: Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor felrobbanhat.

Slota azt jósolta, hogy Dél-Szlovákiában öt éven belül népszavazást tartanak a terület autonómiájáról, s javasolta, hogy Pozsony mihamarabb mondja fel a szlovák-magyar alapszerződést, mert azt Budapest nem tartja be és semmibe veszi.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. június 02. 20:02
  „Szlovákia Észak Magyarország megyéi a Lengyel határ mellett ?”
 • 4. FűzfaVessző 2010. június 02. 10:29
  „3. hozzászólás apátfalvifaszagyerek 2010.06.02. 09:55
  A legnemesebb célokat is tönkre lehet tenni ezzel a stílussal.Arra kérem fogalmazzon diplomatikusabban ,nem szabad lemenni a Szlota Jánosék szintjére.
  F.V.”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2010. június 02. 09:55
  „moderálva trágár”
 • 2. szilléri 2010. június 02. 08:29
  „Zavada úr vélemény ?
  Enged be a tótot, kitúr a házadból ! (hazádból)”
 • 1. allwin 2010. június 01. 23:57
  „Kicsit elegem kezd lenni abból, hogy meg akarják mondani, mit csináljunk. Meg úgy általában, hogy aki a legagresszívebb tahó, az akarja irányítani többit. <moderálva...>

  Az érem másik oldala pedig a sok-sok-sok-sok-sok milliárd elmutyizott magyar építési közpénz.

  Amúgy meg szarni rájuk. Ha leereszkedünk az ő szintjükre, legyőznek a rutinjukkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több jogot kapnak az buszok utasai is az EU-ban

A jövőben az európai uniós országokban busszal utazókat is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a… Tovább olvasom