Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Trianoni tudathasadások

Sem a szlovákok, sem a magyarok nemigen tudnak mit kezdeni Trianonnal, miközben a szlovákiai magyar kisebbség egyre inkább - szinte önkéntesen - asszimilálódik - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.
Az újság szerint "ennek korántsem csak az eseményt magát taglaló történelmi +emlékezet+ az oka, hanem sok minden más, ami azóta történt". Mindkét nemzet skizoid módon viszonyul a XX. század feltehetően "legelszúrtabb" döntésére.

"A magyar skizoid hozzáállás alapja a tudat, hogy Trianon meggondolatlan, rossz döntést hozott – emiatt a magyarság Trianon-képe sok esetben táplálkozik egy olyan látens elvárásból, amely szerint a dolgok visszacsinálhatók. Sok magyar álmodik arról, mi lenne, ha nem a trianoni (pardon: most már 1947-es párizsi) határok közt élne, miközben mindenki tudja, hogy jelenleg sem politikai, sem gazdasági, sem katonai akarat nincs arra, hogy határok módosuljanak Európában. Mégpedig sem erőszakos, sem megegyezéses úton" - írja Lovász Attila, a szerző.

Szerinte a szlovákság sem tud mit kezdeni Trianonnal. Rámutat: "a szlovákok pontosan látják, hogy a határrevízió lehetősége a nullához közeli, még mindig képesek megijedni attól, hogy a magyarok veszélyeztetik az ország szuverenitását, területi egységét. Akármennyire alakítják műtörténészek az ország tudatát, s akármennyire képesek elhitetni, hogy Trianon kikerülhetetlenül igazságos következménye volt az előző évtizedek (sőt, évszázadok) politikájának, a szlovákok azért csak sejtik, hogy nem teljesen kóser a dolog".

Lovász Attila úgy véli, mindkét oldalon látható, hogy nem tudunk mit kezdeni a kilencven évvel ezelőtti békediktátummal. "Az integrációs szándékok és gyakorlat számunkra kedvező részeivel sem. S ez már nagyobb baj. Túlontúl élnek bennünk a légiesített határok, s ezért mindkét oldalon, a mindennapi életben sokat tesznek a kormányzatok. A határ még mindig fontos – s itt van valahol a kutya elásva. Nincs jövőkép, vízió, de mindennapos határt légiesítő gyakorlat sem, miközben a szlovákiai magyarság soha nem látott sebességgel, önként és dalolva asszimilálódik, mintha schengeni térség nem is létezne. Egy szerb politológus a nyomorunkat csodálatos mondattal illusztrálta: Népeink ezerrel száguldanak a jövőbe vezető autópályán, de az utat a visszapillantó tükörben figyelik. Itt tartunk" - záródik a kommentár.

Olvasóink írták

  • 1. dblaci 2010. május 09. 20:05
    „Felvidék az Magyarország része. A szlovákok kisebbségként minden joggal maradhatnak a Kárpát medencében, és tagjai lehetnek a Szent Koronának. Ennél többet nem kívánhat senki. Mi nem deportálunk senkit, és nem tiltjuk a tót nyelvet sem, hiszen ezt megtehettük volna 1000 év alatt bármikor. Úgyhogy vesszen trianon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset! A kétéves kislány is meghalt

Tragikus közlekedési baleset történt kedden a szlovákiai Varannó közelében. Egy olasz rendszámú… Tovább olvasom