Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Tüntetések Oroszországban a Harag napján

Oroszországban legalább 50 városban rendeztek tüntetéseket, a legkülönfélébb ellenzéki erők által immár harmadjára meghirdetett Harag napján. A moszkvai Puskin téren engedély nélkül megtartott tüntetés részvevői közül mintegy 70 embert előállítottak a hatóságok a rendvédelmi szervek közlése szerint.
Hivatalos források szerint összesen 162 megmozdulás volt országszerte szombaton. A szervezők között volt számos ellenzéki erő és többek között az Autótulajdonosok Szövetsége. Kezdetben a parlamenti kommunista párt és az Igazságos Oroszország párt is csatlakozott a kezdeményezéshez, később azonban az felső figyelmezetésre mindkettő lemondta részvételét.

A lakosság haragját elsősorban az életszínvonal esése, a munkanélküliség növekedése, a kommunális szolgáltatások és a közlekedés drágulása váltotta ki, de mint az utóbbi időben egyre gyakrabban, sok helyen követelték Vlagyimir Putyin kormányfő, továbbá a helyi és a központi kormányzat távozását, az emberi és szabadságjogok tiszteletben tartását, a kormányzók kinevezésének eltörlését és választásuk újbóli bevezetését.

A múlt vasárnapi helyhatósági választások megmutatták, hogy csökkent a Putyin elnöklete alatt működő Egységes Oroszország Párt támogatottsága, miközben a gazdasági mutatók nem javulnak.

Irkutszkban a Bajkál-tavat szennyező, korábban bezárt cellulózgyár Putyin által engedélyezett újbóli beindítása ellen tiltakoztak. Politológusok felhívták a figyelmet arra, hogy minden egyes régióban vannak helyi gondok is, de az életszínvonal romlását mindenütt megsínylik az emberek.

A hatóságok mindenütt mindent elkövettek a tüntetések megakadályozására. Akadt, ahol nem adtak rá engedélyt - Oroszországban a helyi hatóságok pontos helyszínre, időpontra és létszámra vonatkozó engedélye szükséges -, volt, ahol engedélyezték, de olyan helyszínen, ahol a rendezők nem tudták vállalni a megmozdulás megtartását. Arhangelszkban a tüntetés tervezett kezdete előtt mobiltelefon ellopásának vádjával előállították a fő szervezőt és több társát, s csak a tüntetés vége után engedték el őket. A legérdekesebb helyzet Vlagyivosztokban alakult ki, ahol előbb nem engedélyezték a tüntetést, de az engedély megtagadását az ügyészség jogsértőnek találta. Végül a távol-keleti városban mintegy 1500 ember vonult fel, s a rendőrség nem avatkozott közbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a British Airways 3 napos sztrájkja

Megkezdődött szombaton a British Airways (BA) légitársaság légi utaskísérőinek háromnaposra… Tovább olvasom