Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Tüntető gazdák eltorlaszolták a párizsi Champs-Elysées-t

Tüntetésekkel, úttorlaszokkal, forgalomlassító akciókkal tiltakoztak pénteken a francia gazdák országszerte az agrártermékek áresése, s így jövedelmük csökkenése ellen: szervezeteik 1,4 milliárd eurós sürgősségi támogatást követelnek a kormánytól az ágazat megsegítésére.
A megmozdulás a párizsi Champs-Elyésées-n kezdődött: a többségi agrárszakszervezethez, az FNSEA-hoz tartozó Fiatal Gazdák hajnalban néhány perc alatt meglepetésszerűen 11 kamionról leborított szalmabálákkal és útkordonokkal torlaszolták el a világ egyik leghíresebb sugárútját. Az úttesten gumiabroncsokat gyújtottak fel, megakadályozva ezzel teljesen a közlekedést. Az egyórás útlezárást követően átvonultak a Szajna másik pártjára, az Invalidusok terére.

"Az agrárvilág éhen hal" - indokolta az akciót a tüntetők nevében Damien Greffin. A Fiatal Gazdák párizsi szekciójának elnöke elmondta: az agrár nyersanyagok azonnali megemelését követelik, mert jelenleg egy kiló búzáért 9 eurocentet kapnak, miközben annak megtermelése 14 eurocentbe kerül.

A gazdák elaprózott intézkedések helyett "igazi ambiciózus közös agrárpolitikát" követelnek európai szinten a szociális dömping elkerülésére, ami miatt a termelési költségek nem egyformák a tagállamokban.

A nap folyamán 23 városban több, mint 52 ezer gazda több ezer állattal és hétezer traktorral vonult az utcákra. Poitiers-ban a belvárosi útkereszteződésekben 1300 köbméter termőföldet szórtak szét a tüntetők annak szimbólumaként, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik hajlandók a földet megművelni. A francia statisztikai hivatal adatai szerint a 2007-ben 1 millió embert foglalkoztató francia agrárszektorban húsz év alatt felére csökkent a foglalkoztatottak száma.

Máshol fillérekért kínálták gyümölcseiket a termelők a járókelőknek vagy a prefektúrák elé öntötték. A francia nagyvárosok körüli autópályákon, Metz-nél vagy Toulouse-nál pedig több száz traktorral lassították a forgalmat a tiltakozó gazdák.

A megmozdulásokon sehol nem került sor incidensre.

Bruno Le Maire agárminiszter a France Info hírrádiónak adott interjúban jelezte, hogy megértette nemcsak a tejtermelők, hanem valamennyi gazda nehéz helyzetét, akiknek a tavalyi 20 százalékos jövedelemcsökkenést követően idén további 10-20 százalékkal csökkennek a bevételeik. ígéretet tett arra, hogy a következő napokban átfogó tervet terjeszt Nicolas Sarkozy államfő és a kormány elé a 2009-es agrárjövedelmek javítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegénységi küszöb alatt él az ukránok több mint fele

Ukrajnában a szakszervezetek számítása szerint jelenleg 26 millió ember, a lakosság több mint fele… Tovább olvasom