Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Tüntettek Prágában a marihuánafogyasztás legalizálásáért

Mintegy 13-15 ezer, döntő többségében fiatal tüntetett szombaton Prágában a marihuána szabad fogyasztásának törvényesítéséért.
A Million Marihuana March elnevezésű akciót immár tizenharmadszor rendezték meg a cseh metropolisban, és a részvétel évről évre magasabb. A marihuánafogyasztás legalizálásának hívei először a városközpontban a Károly-téren gyűltek össze, majd a Zizkov-negyedbeli Parukárka parkba vonultak, ahol a késő éjjelig különféle zenekarok lépnek fel. A rendezvénynek gyakorlatilag zenei fesztivál jellege van, s az esti órákig semmiféle incidensre nem került sor.

Csehországban az idei évtől kezdve jelentősen liberalizálták a marihuána problémájának kezelését, s ennek a könnyű drognak a birtoklása saját célokra nem tilos, nem büntethető. A tüntetők a marihuánatermesztés, -kereskedelem és -fogyasztás teljes szabaddá tételét követelték.

Orvosi szakértők és szociológusok véleménye a marihuánafogyasztásról megoszlik. Az egyik oldal a gyakori fogyasztást nagyon veszélyesnek tartja, míg a másik tábor szerint a kender élvezete kisebb károkat okoz az emberi szervezetben, mint például a rendszeres dohányzás.

Csehországban az utóbbi években folyamatosan növekszik a kábítószer-élvezők száma. Különféle felmérések és tanulmányok szerint a marihuánát a fiatal csehek mintegy 25 százaléka próbálta már ki. Ez mintegy tíz százalékkal magasabb arány, mint az Európai Unió országainak átlaga. Ugyanakkor a felmérések azt is jelezték, hogy a csehek időnként használják a drogot, s a rendszeres marihuánafogyasztók száma nem túl magas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 halott, sok sérült a szibériai bányarobbanásban - bűnügyi eljárás indult

A legfrissebb adatok szerint tizenkét ember meghalt, mintegy negyven másik megsérült a szibériai… Tovább olvasom