Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Tutu tiltakozik az EU Nobel-békedíja miatt

Bírálta az Európai Unió Nobel-békedíjjal történt idei kitüntetését Desmond Tutu, visszavonult dél-afrikai érsek, 1984-es Nobel-békedíjas.
Levélben szólította fel a Nobel-alapítványt Tutu és vele együtt további két korábbi Nobel-békedíjas, az északír Mairead Maguire és az argentin Adolfo Pérez Esquivel, hogy ne adja át az Európai Uniónak december 10-én a díjjal járó nyolcmillió koronát (mintegy 260 millió forint). Meglátásuk szerint egyértelmű, hogy az EU nem számít békeharcosnak abban a tekintetben, ahogy azt Alfred Nobel végrendeletében megfogalmazta.

"Az EU nem a Nobel által elképzelt, katonai erő nélküli világbéke megvalósítására törekszik. Az EU és tagállamai a kollektív biztonságot sokkal inkább a katonai nyomásra és háborúk megvívására alapozzák, semmint egy alternatív megközelítés igényére" - írják pénteken nyilvánosságra hozott levelükben.

A Nobel-bizottság mindenekelőtt azzal indokolta októberi döntését, hogy az EU hat évtizeden át képes volt megőrizni a békét Európában.

Geir Lundestad, a békedíjról döntő norvég Nobel-bizottság titkára a bírálatra válaszolva elismerte, hogy a múltban is kaptak hasonló kritikát:

"Ezek a bírálatok sohasem kívánatosak, de a bizottság többször is megvitatta a kérdést és arra jutott, hogy (az idei kitüntetés) valóban megfelel Nobel akaratának".

Az EU brüsszeli központja nem reagált a levélre, amelyet a három kezdeményező mellett aláírt a díjat 1910-ben kiérdemelt genfi Nemzetközi Békeiroda, és számos közéleti személyiség, jogász, békeaktivista.

Tutu a dél-afrikai apartheid elleni küzdelméért, Maguire az észak-írországi válság békés rendezéséért folytatott harcáért, Esquivel pedig a dél-amerikai emberi jogok tiszteletben tartása végett tett erőfeszítéseiért kapta meg annak idején a Nobel-békedíjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is gondot okoz a havazás Moszkvában

Az orosz fővárostól 200 kilométerre fekvő Tver városában pénteken szükségállapotot hirdettek a zord… Tovább olvasom