Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Újabb atomerőművet kap Északkelet-Kína

Az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartomány első nukleáris reaktorának helyszínét keresik - jelentette pénteken a Hszinhua hírügynökség a Huaneng Heilongjiang Power Generation (HHPG) vállalattól szerzett információk alapján.
A Szunghua (Songhua) és a Mutancsiang (Mudanjiang) folyók völgyében eddig négy alkalmas területet találtak. A beruházás megkezdésének időpontja még nem ismert, de a rendelkezésre álló információk szerint két fázisban kerül sor az erőmű megépítésére és az erőmű kapacitása 4 gigawatt lesz. Kínában 11 atomerőmű működik és további 21 építése folyamatban van.

A legutóbb - áprilisban - Kína legdélibb tartományában Hajnan (Hainan) szigetén kezdték meg egy 2,78 milliárd dollár beruházási értékű atomerőmű építését. Két reaktora egyenként 650 megawatt teljesítményű lesz. Az első 2014 végére készül el. Az északkeleti országrészben Liaoning tartományban épül egy erőmű és a tervek szerint 2012-ben a szomszédos Csilinben (Jilin) is megkezdik a beruházást. A kormány 2020-ra szeretné elérni, hogy erőművei 70 gigawatt termelésére legyenek képesek, miközben további 30 gigawatt kapacitású erőmű legyen építés alatt.

Egyes szakértők szerint ez a nukleáris energia mennyiség még akkor is csak az ország energiaszükségletének kevesebb mint 10 százalékát fogja fedezni. 2030-ra az elképzelések szerint az ország atomerőművei már több mint 250 gigawattot termelnének. Kína folyamatosan törekszik a szénenergiától való függőségének enyhítésére.

A nemzeti energiahivatal vezérigazgatója Csang Kuo-pao (Zhang Guobao) korábban azt közölte, hogy Kína 2010-ben nagy lépésekkel igyekszik fejlesztéseket végrehajtani a megújuló energia és a nukleáris energia területén. Célja, hogy az idén 0,5 százalékponttal növelje a nem fosszilis energia arányát a teljes fogyasztásban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi embert késelt meg egy tizenéves az utcán

Egy 19 éves fiatalember halálosan megszúrt egy középkorú asszonyt Dél-Kínában, és 11 embert… Tovább olvasom