Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Újabb hitel az Északi Áramlatnak

Újabb hitelmegállapodást kötött az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat elnevezésű beruházást koordináló konzorcium pénteken. A beruházás második szakaszához ezúttal 2,5 milliárd euró kölcsönnel járul hozzá huszonnégy pénzintézet - jelentette be pénteken Berlinben a konzorcium pénzügyi igazgatója.
Paul Corcoran elmondta: a második szakasz megépítéséhez szükséges finanszírozás összege alacsonyabb, mint az elsőé a korábbinál kedvezőbb piaci feltételeknek köszönhetően. A kiadásokat továbbra is 7,4 milliárd euróra tette a pénzügyi igazgató, a hitelezés költségeivel együtt a beruházás várhatóan 8,8 milliárd euróba fog kerülni.

A tervek szerint első lépcsőben idén októberben indulhat meg a földgázszállítás a Balti tenger alatt futó vezetéken, a második szakaszt várhatóan 2012 novemberben helyezik üzembe.

Az első szakasz megvalósításához 3,9 milliárd euró hitelt hagyott jóvá 26 pénzintézet még tavaly.

A beruházás 70 százalékát külső forrásból finanszírozzák, a fennmaradó részt a részvényesek adják össze. A projektben az orosz Gazprom mellett a német BASF-hez tartozó Wintershall, az E.ON, a holland Gasunie és a francia GDF Suez vesz részt.

A vezetéken évente 55 milliárd köbméter orosz földgáz érkezik Németországba. A Gazprom igazgatóságának tagja, Andrej Kruglov pénteken Berlinben elmondta, hogy az oroszországi gázkitermelés elegendő arra, hogy a Gazprom egyedül is feltöltse a vezetéket, annak ellenére, hogy a korábbihoz képest később, várhatóan csak 2016-ban kezdődik meg a szállítás a 3,9 ezer milliárd köbméter földgázt magában rejtő Shtokman mezőről. A Gazprom nemrégiben nyerte el a kétezer milliárd köbméterre becsült koviktai gázmező kitermelési koncesszióját, és ezzel összefüggésben felvásárolhatja a mezőt eddig üzemeltető, csődbe jutott TNK-BP leányvállalat létesítményeit is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - Meghalt a lázadók vezetője az-Závijában

Életét vesztette a nyugat-líbiai az-Závijában a helyi lázadók vezetője a Moammer Kadhafi líbiai… Tovább olvasom