Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Újabb ügyben ítélték el a volt grúz kormányfőt

Háromévi börtönbüntetésre ítélte a tbiliszi városi bíróság Vano Merabisvili volt grúz kormányfőt, egykori belügyminisztert a Szandro Girgvliani bankár 2006-os meggyilkolása ügyében .
Háromévi börtönbüntetésre ítélte a tbiliszi városi bíróság Vano Merabisvili volt grúz kormányfőt, egykori belügyminisztert a Szandro Girgvliani bankár 2006-os meggyilkolása ügyében – jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.

Az ügyben Merabisvili ellen hivatali hatalommal való visszaélés és a nyomozás akadályozása volt a vád.

Merabisvilit idén februárban már négy és fél évi szabadságvesztésre ítélték hatalommal való visszaélés és költségvetési pénzek célszerűtlen elköltése miatt.

Az ügy másik vádlottjával, Oleg Melnyikovval, aki aktívan együttműködött a nyomozó hatóságokkal, vádalkut kötöttek. Egy harmadik vádlott, a jelenleg Görögországban tartózkodó Data Ahalaja volt magas rangú belügyminisztériumi vezető kiadatását kérték a görög hatóságoktól.

2006 januárjában Szandro Girgvliani bankár egy barátjával egy éjszaki mulatóhelyen tartózkodott. A szomszédos asztalnál a belügyminisztérium több magas rangú vezetője, közöttük Alahaja és Melnyikov, valamint a belügyminiszter felesége ült. A bankár összeszólalkozott a szomszéd asztaltársasággal, majd civil ruhás rendőrök kivezették a helyiségből, és egy autóba ültették. Holttestét meg aznap megtalálták Tbiliszi egyik elővárosában, bántalmazás nyomaival. Merabisvili végig tagadta, hogy köze lett volna az ügyhöz.

Szeptemberben a grúz fellebbviteli bíróság Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és több családtagja vagyonának egy részét zárolta. A volt elnök ellen korábban vádat emeltek fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt. Szaakasvilivel együtt vád alá helyezték Zurab Adeisvili volt igazságügyi és David Kezerasvili volt védelmi minisztert is. Eljárás folyik a börtönben ülő Gigi Ugulava korábbi tbiliszi polgármester ellen is. A korábbi grúz vezetés képviselői többször kijelentették, hogy az ellenük indított büntetőeljárást politikai indíttatásúnak tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nigéria mentes az ebolától

42 nap telt el azóta, hogy a legutóbbi gyanús eset is negatív teszteredményt hozott. Ez a betegség… Tovább olvasom