Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Ultimátumot kapott a Facebook Németországtól

A magánadatok védelmében élenjáró Németország november 7-ig adott határidőt a Facebooknak, hogy arcfelismerő rendszerét módosítsa a német és európai jognak megfelelően.
"Sokáig tárgyaltunk a Facebookkal, és világosan hangsúlyoztuk az álláspontunkat. November 7-ig adtunk határidőt a biometrikus felismerő rendszer módosítására" – mondta el a Németország nevében a Facebook közösségi oldallal kapcsolatos informatikai szabadság kérdéseiről tárgyaló Johannes Caspar jogász. Hozzátette, ha a követeléseiket nem teljesítik, kénytelenek lesznek jogi eszközöket alkalmazni.

A Facebook egyik szoftverje segítségével az internetezők azonosíthatják ismerőseiket a netre feltett fényképeken. Az alkalmazás igen népszerű a közösségi portál felhasználói között. Berlin azonban hangsúlyozta, hogy az eljárás ellentétes a német és európai adatvédelmi jogszabályokkal, és azt veti az amerikai vállalkozás szemére, hogy olyan felhasználókról gyűjt adatokat, akiknek nincs lehetőségük az azonnali letiltásra vagy beleegyezésre.

"Amikor az adatokat regisztrálják, a Facebooknak rendelkeznie kell az érintett személy egyértelmű beleegyezésével, ami jelenleg nem történik meg. (…) Ha valakit azonosítanak, annak az adatait biometrikusan kihasználják" – emlékeztetett.

Augusztusban a hamburgi szakember már felszólította a Facebookot, törölje a feljegyezett biometrikus adatokat, de nem kérte az alkalmazását visszavonását. A Facebook elutasította a kérés teljesítését.

Németország a Google Street View programmal kapcsolatos kifogásaival januárban elérte, hogy az amerikai internetes oldal szigorítsa a magánélettel kapcsolatos adatok tiszteletben tartását.

Európa legnagyobb gazdasága érzékeny a magánszférára a nácizmus és a kelet-németországi kommunizmus idején a magánélet ellen elkövetett támadások miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódtak a sztrájkok Görögországban

Bár a 48 órás általános sztrájk csütörtökön véget ért, péntekre, illetve a további napokra újabb… Tovább olvasom