Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Unalomból válnak az olaszok

Másfélszeresére ugrott a válások száma Itáliában 1995 óta, leginkább a középkorúak és a hatvan felettiek válnak el társuktól. Az olasz statisztikai intézet (Istat) adatai szerint a tradicionális itáliai família kihalt.
1995 és 2008 között a duplájára nőtt a különéléssel végződő házasságok száma. Az Olaszországban legalább három éves különélést követő válás miatt is másfélszer többen fordulnak bírósághoz. A válóperes bíróságok számai azt mutatják, hogy 2008-ban 84 165 különélést és 54 351 válást mondtak ki.

A válóperes ügyvédek szövetsége ennél is részletesebb felmérésekkel szolgált. Az olasz házasságok átlagban 15 évig tartanak. A válság nem a végzetes hetedik évben, hanem kétszer ennyinél robban ki. A férfiak 45 éves korukban mondják ki, hogy ez így nem mehet tovább, a feleségek 41 évesen kiáltják, hogy elegük van. A második házasságban élők között a férfiak 46, a nők 43 évesen kérik a válást.

Az olaszok ma már középkorúan válnak el egymástól, mivel a múlthoz képest később is házasodnak össze, nem húsz, hanem harminc évesen. Az igazi újdonság azonban az, hogy a válás divat lett a hatvan év feletti generációban is. Az olaszok allergiások lettek a házasságra - állítják a válóperes ügyvédek. Sőt azt hangoztatják, hogy ez még semmi, a következő tizenhárom évben rekordot dönt majd a válási kedv.

Válságba jutott az olasz családmodell. A párkapcsolatok nem működnek, férj és feleség alig bírja elviselni egymást. Senkinek sincsen türelme a másikhoz. Senkinek sincs kedve, akarata közös jövőt építeni - foglalta össze tapasztalatait az egyik legismertebb olasz válóperes ügyvéd, Maretta Scoca.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. július 25. 17:12
    „Anyukám, én úgy unatkozom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsendesedett a Bonnie trópusi vihar

Lecsendesedett a Mexikói-öblöt fenyegető Bonnie trópusi vihar: az amerikai hurrikánközpont szombaton… Tovább olvasom