Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Űrkutatási ügynökséget hoznak létre Lengyelországban

A varsói székhelyű POLSA az eddig szétszóródott intézmények munkáját fogja felügyelni, saját laboratóriumai lesznek.
Lengyel Űrkutatási Ügynökség (POLSA) létrehozásáról döntött pénteken a lengyel országgyűlés, ezután a lengyel kutatók és cégek könnyebben jutnak hozzá az Európai Űrügynökség (ESA) forrásaihoz - közölte a PAP hírügynökség.

A varsói székhelyű POLSA az eddig szétszóródott intézmények munkáját fogja felügyelni, saját laboratóriumai lesznek. Szakértők szerint Lengyelország kis műholdak építésére, világűr-felderítési projektekre vagy Föld-kutatást végző műszerek gyártására specializálódik.

A nemzeti űrkutatási ügynökség az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja lesz. Az eddigi együttműködés keretében Lengyelország évente 10 millió eurót meghaladó összeggel járult hozzá a szervezet költségvetéséhez, a programjaiban, megrendeléseiben azonban csak csekély mértékben vett részt.

A POLSA éves költségvetése 1,2-2,4 millió eurót tesz ki. 2017 végéig Lengyelország a többi tagországhoz képest előnyösebb feltételek mellett pályázza meg az ESA forrásait - olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Az 1975-ben megalapított ESA egy kormányközi szervezet, feladata a közös európai űrkutatás szervezése, űreszközök kiválasztása, európai hordozóeszközök fejlesztésének támogatása és emberrel végrehajtott európai űrrepülési programok irányítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Nigériában is felütötte fejét az Ebola

Az Ebolára nincs orvosság, sem gyógymód. Tovább olvasom