Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

USA 2012 - Amiről nem esett szó a kampányban: klímaváltozás, fegyvertartás, egyneműek házassága

A három tévévitában közel 50 ezer szó hangzott el, az elnökjelöltek mégsem beszéltek a korábban kiemelt jelentőségű témákról.
Az amerikai elnökválasztás három elnökjelölti vitája során októberben nagyjából 50 ezer szó hangzott el Barack Obama elnök és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó szájából, egyikük sem tartotta azonban fontosnak, hogy olyan, korábban kiemelten fontosnak tekintett témákról beszéljen, mint a fegyvertartás szabályozása, a klímaváltozás és a melegek házassága.

Az AP hírügynökség összeállítása szerint az egész 2012-es elnökválasztási kampány - nem csak a televíziós viták - központi témája a munkahelyteremtés volt. Ez háttérbe szorított olyan témákat, amelyek egykor országos viták középpontjában álltak.

A környezetvédők szívügye, a klímaváltozás még fontos téma volt a négy évvel ezelőtti elnökválasztási versengésben, Barack Obama idén sokkal visszafogottabban nyilatkozik ebben a kérdésben. Az amerikaiak csaknem fele úgy gondolja, hogy az emberi tevékenység szerepet játszik a globális felmelegedésben. Obama, amikor 2008 júniusában megszerezte a Demokrata Párt jelöltségét, arról beszélt, hogy a jövő nemzedékei úgy fognak visszaemlékezni győzelmére, mint arra a pillanatra, amikor lassulni kezdett az óceánok szintjének emelkedése és megkezdődött bolygónk gyógyulása. Az utóbbi hónapok kampányában Obama még csak hasonlót sem említett. Mint Daniel Kessler, a 350 Action Fund környezetvédelmi csoport szóvivője fogalmazott: a klímaváltozás témáját agyonhallgatták, jóllehet júniusban 3100 hőmérsékleti rekord dőlt meg Amerikában, és idén nyáron az ország nagy részét aszály sújtotta.

A fegyvertartási szabályok kérdése több amerikai választáson kulcsszerepet játszott. 1993-ban Bill Clinton elnök aláírta a Brady-törvényt, amely előírta a fegyvervásárlók hátterének ellenőrzését. Nem sokkal később következett a támadó fegyverek forgalmazásának tilalma (a tilalom 10 évvel később lejárt). Mindezek azonban hozzájárultak ahhoz, hogy a demokraták szavazatokat vesztettek az 1994-es választásokon. A sok áldozatot követelő mészárlások, köztük a tucatnyi halottat követelő júliusi coloradói tömeggyilkosság dacára a fegyverjogról alig esett szó az idei kampányvitákban. Az idei első elnökjelölti vitán nem volt téma, a második vitán egy kérdező felvetette a kérdést. Obama óvatosan úgy fogalmazott, meg kell vizsgálni, vajon újra be lehetne-e vezetni a támadó fegyverek tilalmát. Romney pedig szűkszavúan annyit mondott, támogatja új fegyvertartási szabályok megalkotását.

Sem az elnökjelölti vitákon, sem az alelnökjelöltek összecsapásán nem merült fel az azonos neműek házasságának és egyéb jogainak kérdése. Ez nem azt jelenti, hogy a jelöltek korábban sem foglaltak állást a témáról. Elnöksége elején Obama közbenjárt azért, hogy a melegek és leszbikusok másságukat vállalva szolgálhassanak a hadseregben. Májusban kiállt a melegek házassága mellett, amelyet Romney ellenez. A Log Cabin Republikánusok nevű csoport rámutatott: ha a melegek jogai a választók számára kiemelten fontos kérdés lenne, nem szavaznának Mitt Romneyra. A csoport ugyanakkor hozzátette, hogy a volt massachusettsi kormányzó jobb munkát végezne az állami kiadások megkurtítása és a munkahelyteremtés terén.

Éppen ez volt a két legfajsúlyosabb téma az idei elnökválasztási kampányban, de gyakran csak közhelyek hangzottak el. A demokrata és a republikánus kampány is figyelmeztetett arra, hogy az ország költségvetési válság felé közeledik, de egyik sem tudott tényleges megoldást kínálni. Mindeközben azok az érdekcsoportok, amelyek az iskoláztatás javításáért, a szegénység leküzdéséért, a bűnözés letöréséért küzdenek, vagy egyéb fontos szociális kérdésben akarnak előrelépni - és ezeknek a kérdéseknek jelentős szerepük volt a korábbi választásokon -, alig jutottak szóhoz idén. Amikor 2009 októberében a munkanélküliségi ráta meghaladta a 10 százalékot, a politikusok azt jósolták, a 2012-es választások a munkahelyekről, a munkahelyekről és a munkahelyekről fognak szólni. Ez az azóta eltelt három évben nem változott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönre ítéltek két vietnámi dalszövegírót

Propaganda terjesztésének vádjával a két dalszerzőt négy, illetve hat év börtönre ítélték. Tovább olvasom