Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Útnak indították a Hold felé a GRAIL-ikreket

Több napi halasztás után útnak indultak a Hold felé az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szondái, a GRAIL-ikrek.
A Grail-A és testvére, a Grail-B szombaton kezdte meg kilenc hónapos küldetését, a floridai Cape Canaveral légi bázisról indították el őket egy Delta hordozórakétán.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, a páros szilveszter táján áll Hold körüli pályára. A projekt összköltsége 496 millió dollár (96 milliárd forint).

A NASA Apollo-programja keretében az asztronauták mindössze néhány nap alatt érték el a Holdat. A GRAIL-ikrekre viszont majd négy hónapos, "kacskaringós" utazás vár, ugyanis áthaladnak a Nap-Föld rendszer stabil gravitációs helyén, az úgynevezett Lagrange-ponton, ezáltal csökkenthető az üzemanyag-szükséglet, vagyis a küldetés költsége is. A GRAIL-A űrszonda december 31-én áll pályára a Hold körül, testvére, a GRAIL-B pedig egy nappal később.

Az űrszondák 55 kilométerre a Hold felszíne fölött, poláris pályán keringenek, mintegy "kergetőzve" egymással. A távolság változó lesz közöttük köszönhetően a regionális gravitációs eltéréseknek a Holdon, amit az űrszondák fedélzetén működő speciális rádióadók segítségével rögzítenek, feltérképezve az égitest tömegeloszlását.

"A páros hihetetlen pontossággal képes regisztrálni ezeket az eltéréseket, a hibahatár nem haladja meg az emberi vörösvérsejt átmérőjét" - hangsúlyozta Maria Zuber, a GRAIL-projekt vezető kutatója.

A GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) a NASA Discovery programja keretében kutatja a holdi gravitációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tíz éve történt terrortámadás elkövetői és sorsuk

Noha a terrortámadás kitervelőinek és végrehajtóinak köre meglehetősen jól ismert, eddig még csak az… Tovább olvasom