Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Véget ért a háború Dárfúrban

Az erőszakcselekmények száma jelentősen visszaesett az elmúlt hónapokban.
Véget ért a háború a nyugat-szudáni Dárfúrban az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó missziójának (UNAMID) leköszönő vezetője szerint.

Miután az erőszakcselekmények száma jelentősen visszaesett az elmúlt hónapokban, a nemzetközi közösség nem tekintheti a dárfúri állapotokat továbbra is jelentős konfliktusnak vagy háborúnak - mondta Rodolphe Adada az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban, amelyet pénteken tettek közzé. Adada augusztus 31-i hatállyal távozott misszióvezetői hivatalából.

Az UNAMID adatai szerint júniusban 16 emberéletet követeltek a harcok, míg a tavalyi év során havonta átlagosan 130-an haltak meg. "Úgy gondolom, ezt már mindenki belátja. Nem beszélhetünk tovább (háborúról). Vége van" - mondta Adada, aki szerint az erőszak enyhülése alkalmat adhat a békefolyamat előmozdítására.

Jogvédők, illetve maguk a dárfúriak azonban nem osztják a távozó misszióvezető véleményét, és attól tartanak, hogy az ilyen jellegű kijelentések miatt a térség kevesebb nemzetközi figyelmet kap a jövőben.

A dárfúri válság 2003 februárjában kezdődött, amikor afrikai etnikumú lázadók harcot indítottak a kartúmi kormány ellen. Az ENSZ becslései szerint a konfliktusban 300 ezer embert öltek meg és milliók váltak földönfutóvá. 2003 és 2005 között Dárfúrt a világ legsúlyosabb humanitárius válságaként emlegették.

Scott Gration, az amerikai elnök szudáni különmegbízottja júniusban nagy felháborodást keltett amikor úgy nyilatkozott, hogy a dárfúri erőszak már nem tekinthető népirtásnak és javasolta a szudáni kormánnyal szemben fennálló szankciók enyhítését.

Szudánnal foglalkozó elemzők aggodalommal fogadták Gration felvetését, amely szerintük azt jelezheti, az Egyesült Államok arra készül, hogy csökkentse a szudáni kormányra nehezedő nyomást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs felfedezés AIDS-vakcina előállításához

Kimutattak az emberi vérben két olyan antitestet, amely a betegséget okozó számos HIV-törzs… Tovább olvasom