Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Véget ért a népszavazás az EU-reformszerződésről Írországban

Írország - Véget ért pénteken késő este Írországban az EU lisszaboni szerződéséről rendezett népszavazás; becslések szerint nagyjából annyian mentek el szavazni, mint a tavalyi referendumon.
A szavazatszámlálás előreláthatóan szombat délelőttig tart, a népszavazás eredményét várhatóan csak szombaton késő délután ismertetik. A közvélemény-kutatások azt jelezték előre, hogy az igen szavazatok lesznek többségben. Becslések szerint 50 százalék körüli volt a részvétel.

Az igenek győzelme rajzolódik ki nem hivatalos felmérések szerint

Az igen szavazatok állnak többségre nem hivatalos előrejelzések szerint az Európai Unió lisszaboni szerződéséről pénteken rendezett második írországi népszavazáson.

Mint az ír média szombatra virradóra jelentette, a Fine Gael legnagyobb ellenzéki párt által végzett közvélemény-kutatás szerint a reformszerződésre igent mondó választók tábora megelőzi az azt elutasítókét. Az Irish Times című lap szerint 60-40 százalékos a lisszaboni szerződést jóváhagyó, illetve az azt elvetők aránya. Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, a szavazatok összeszámlálása közép-európai idő szerint szombaton 10 óra tájban kezdődik, az első eredményekre késő délután lehet számítani.

Az RTE televízió jelentése szerint a választási részvétel némileg nagyobb volt, mint az első népszavazáson. A szűk 16 hónappal ezelőtt tartott referendumon a választók 53,1 százaléka, több mint 3 millió szavazásra jogosult állampolgár járult az urnákhoz. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint sok választó még közvetlenül a referendum előtt sem tudta eldönteni, hogy hogyan szavazzon a lisszaboni szerződésről.

A részvétel különösen magas volt az "Európa-barátnak" számító fővárosban, Dublinban. A Fine Gael felmérése szerint ott mintegy 70 százalékos volt a reformszerződésre igent mondók aránya. Az ellenzéki párt mintegy 1000 reprezentatív módon kiválasztott szavazót kérdezett meg 33 választóhelyiségben. A párt kampányigazgatója, Billy Timmins "az igen-tábor számára bátorító eredményekről" beszélt.

Korábban a Fianna Fail kormánypárt egy dublini felmérésre hivatkozva szintén az igen szavazatok többségéről adott hírt. Az igenek aránya különösen a főváros belső és munkás negyedeiben volt meggyőző, ahol az első népszavazáson a "nemek" döntő többségben voltak - mondta a párt egyik képviselője a brit hírügynökségnek. Szerinte a reformszerződést jóváhagyók aránya elérte az 53 százalékot. Dublin központjában a választási részvétel 57 százalékos volt, jóval magasabb, mint az első népszavazáson.

Múlt év júniusában az ír választók 53,4 százaléka elutasította a lisszaboni szerződést. Ha az írek a megismételt népszavazáson is elvetnék azt, a kormány kizárta egy újabb referendum lehetőségét. Ez pedig azt jelentené, hogy a lisszaboni szerződés végképp "kimúlt".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord kábítószeralapanyag-fogás Mexikóban

Mexikó - Rekordmennyiségű, összesen 37 tonna, szintetikus kábítószer (metamfetamin) előállításához… Tovább olvasom