Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Vérengzés egy üdülővárosban - öngyilkos lett az ámokfutó

Az utóbbi évek legvéresebb fegyveres ámokfutását hajtotta végre szerdán Anglia egyik népszerű üdülőkörzetében egy férfi, aki később öngyilkosságot követett el. Előzetes adatok szerint a lövöldözésnek legalább öt halálos áldozata van.

A gyilkosságsorozat az északnyugat-angliai Cumbria megye több városára és kisebb településére kiterjedt; a BBC értesülése szerint a rendőrség tizenegy helyet nyilvánított bűncselekmény helyszínének.

A lövöldözés a tengerparti Whitehavenben kezdődött a délelőtti órákban, majd nem sokkal később a közelben lévő Seascale-ben és Egremontban folytatódott.

A közelben működik a Sellafield nukleáris fűtőanyag-feldolgozó üzem, amelyet a rendőrség a támadássorozat idejére teljesen lezárt.

A helyi nyomozó hatóságok szerda délutánig nem ismertették az áldozatok számát, csak annyit közöltek, hogy a lövöldözésnek "számos" halottja és sérültje van.

David Cameron brit miniszterelnök ugyanakkor a londoni parlamentben bejelentette, hogy a támadásban "legalább öten" életüket vesztették.

A feltételezett elkövető az 52 éves Derrick Bird taxisofőr, aki Citroen típusú gépkocsijával járta végig ámokfutása helyszíneit, majd a kocsit egy mezőn hátrahagyva eltűnt.

Egy holttestet néz meg egy nyomozó az egyik helyszínen, az egremonti Hagget End Roadon 2010. június 2-án, miután egy taxisofőr fegyveres ámokfutást hajtott végre Anglia egyik népszerű üdülőkörzetében.
Egy holttestet néz meg egy nyomozó az egyik helyszínen, az egremonti Hagget End Roadon 2010. június 2-án, miután egy taxisofőr fegyveres ámokfutást hajtott végre Anglia egyik népszerű üdülőkörzetében.
Fotó: MTI

A rendőrség azonban szerda délután közölte, hogy egy erdős területen megtalálták Bird holttestét és mellette a fegyvert is.

A hatóságoknak egyelőre nincs elképzelésük arról, hogy mi lehetett a tettes indítéka.

Az országrész, amelyben Bird a gyilkosságsorozatot végrehajtotta, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb és legfestőibb turistavidéke, ahol az év minden szakában nagyon sok a kiránduló.

A rendőrök - mielőtt rátaláltak volna a feltételezett tettes holttestére - hangosbeszélővel ellátott járőrkocsikkal és helikopterekkel intették óvatosságra a környéken túrázókat és a helyi lakosokat, kérve, hogy aki teheti, húzódjon zárt helyiségbe.

Ez volt a legvéresebb fegyveres ámokfutás Nagy-Britanniában azóta, hogy 1996-ban egy zavart elméjű férfi bement a skóciai Dunblane kisváros általános iskolájába, ahol 15 gyermeket és egy tanárt agyonlőtt, majd magával is végzett.

Nem sokkal a dublane-i vérfürdő után - amelynek túlélői között volt Andy Murray, a britek jelenlegi első számú teniszcsillaga - a brit parlament a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvényét fogadta el. A törvény gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem teszi lehetővé brit magánszemélyeknek kézi tűzfegyver birtoklását; még az engedélyezett vadászfegyvereket sem lehet otthon tárolni, csak a vadásztársaságok páncélrekeszeiben.

Szerda délutánig nem volt hivatalos értesülés arról, hogy Bird hogyan jutott hozzá a lövöldözés során használt fegyverhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy autóban felejtett ötéves gyermek

Ciprus - Meghalt egy ötéves gyermek, akit autójában "felejtett" az apja Ciprus déli részén, a… Tovább olvasom