Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Veszélyeztetett fajok a demilitarizált zónában

Dél-Korea - Kihalás szélén álló veszélyeztetett fajokat találtak a két Korea közötti demilitarizált zóna Dél-Koreához közelebb eső részén tudósok.
A 248 kilométer hosszan és négy kilométeres szélességben elterülő zónában decemberben végeztek kutatásokat a dél-koreai környezetvédelmi minisztérium és a környezeti kutatásokért felelős nemzeti intézet szakemberei. A Szöultól alig 90 kilométerre északra elterülő területen nyolc kihalás szélén álló emlős jelenlétét erősítették meg. A felsorolt állatok között szerepel macskaféle és szarvas, de igen ritka madarak 24 fajtájára is találtak, például a mandzsu darura.

Dél-koreai és nemzetközi csoportok véleménye egybecseng arról, hogy az erősen aláaknázott és szinte érintetlen demilitarizált zóna ökológiai kincsek valóságos tárháza, és növény-, illetve állatfélék legkevesebb hetven fajtája él ott, az emberi beavatkozástól távol.

A szöuli környezetvédelmi minisztérium szerint a zóna vizes élőhelyekben és ritka erdőkben is gazdag, ez pedig kiváló életfeltételeket teremt eltűnőben lévő rókák és szarvasok számára. Át kell gondolni, hogy miként tudnánk visszaállítani a zóna eredeti állapotát olyan fajok számára, amelyek Dél-Koreában már kihaltnak tekinthetők - mondta egy tisztviselő.

A két Koreát elválasztó demilitarizált zóna - amely nyugat-keleti irányban szeli át a Koreai-félszigetet - az 1950 és 1953 között zajló és tűzszünettel zárult háború után jött létre. A sáv ökoszisztémás rendszere azért is maradhatott meg, mert mindkét oldalról igen erősen korlátozott a belépés.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2010. január 10. 15:06
    „Na mi van? Megint előkerült néhány II. világháborúban a császárért harcoló, magát meg nem adó japán katona?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli-egyiptomi harapófogóban a Hamász

Izrael - A Gázai övezetet kormányzó Hamászt két csapás érte a közelmúltban, amikor Izrael sikerrel… Tovább olvasom