Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

VI. Pál boldoggá avatásával ér véget a püspöki szinódus

Több százezres tömeget várnak VI. Pál pápa boldoggá avatására
Több százezres tömeget várnak a római Szent Péter térre vasárnap elsősorban Olaszországból az egyházat 1963-1978 között vezető VI. Pál pápa boldoggá avatására. Montini pápa egyebek között a II. Vatikáni Zsinat befejezőjeként és a szegények pápájaként is ismert.

A legtöbb hívőt Bresciából várják, mivel Giovanni Battista Montini 1897-ben az észak-olasz város közelében született, valamint Milánóból, amelynek a későbbi VI. Pál 1954-től az érseke volt. A milánói Dóm-téren kivetítőn közvetítik a boldoggá avatást, amelyet a Vatikán egész Európában műholdon keresztül is sugároz. A Vatikán honlapján képes összeállítást közölt a harminchat évvel ezelőtt elhunyt pápáról.

A szertartásra a római Szent Péter téren tovább erősítették a már eddig is szigorú biztonsági intézkedéseket az Iszlám Állam (IÁ) dizsihadista szervezet fegyvereseinek fenyegetései miatt. A Ferenc pápa vezette boldoggá avatáson az egyházfővel koncelebrál az a csaknem kétszáz bíboros és püspök, közöttük Erdő Péter, aki részt vett a szombaton véget ért vatikáni szinóduson. Koncelebrál Tóth Tamás prelátus, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora és a PMI hallgatói is. Az előzetes vatikáni bejelentések szerint a boldoggá avatáson részt vesz az a három bíboros is, akiket még VI. Pál kreált, közöttük XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 1977-ben vette át tőle a bíborosi gyűrűt. Televízión követi a boldoggá avatást a 99 éves Loris Capovilla, VI. Pál egykori titkára. A Vatikán nem árulta el, jelen lesz-e az az amerikai fiú és családja, akihez a VI. Pál boldoggá avatásához vezető csoda fűződik. A 2001-ben született fiú édesanyja VI. Pálhoz imádkozott, hogy az orvosok által életképtelennek tartott gyermek egészségesen jöjjön világra.

A betegségben elhunyt VI. Pál ereklyéi közül azt a vérrel átitatott felsőneműt helyezik az oltárhoz, amelyet a pápa 1970-ben a Fülöp-szigeteki fővárosban viselt, amikor egy zavart elméjű férfi rátámadt és egy tőrrel megsebesítette.

A boldoggá avatáson kisebb tömeggel számolnak mint amekkora XXIII. János és II. János Pál április 27-i szentté avatásán vett részt. Viszont több százezer hívőt várnak egész Olaszországból, mert VI. Pált az egyik legnépszerűbb olasz pápakánt tartják számon, akire az olaszok többsége jól emlékszik.

Az 1963-ban pápává megválasztott VI. Pál elsősorban arról ismert, hogy befejezte az elődje, XXIII. János által elindított II. Vatikáni Zsinatot. Ezt megelőzően a húszas évektől a szentszéki államtitkárságon dolgozott, a II. világháború alatt a zsidókat mentő vatikáni hivatalokat vezette. A kelet-közép-európai országok felé való egyházi nyitás pápája volt, az első, aki a Szentföldre utazott (1964-ben), és aki repülőre szállt. A pápai koronázásokhoz használt tiarát (fejdíszt) jótékonysági célokra adományozta. Neve az emberi élet méltóságáról írt Humanae Vitae című enciklikához kötődik (1968). VI. Pál vezette be az egyházban az azóta is január elsején ünnepelt béke világnapját, valamint a püspöki szinódus intézményét is. Boldoggá avatása ezért esik egybe a most véget ért püspöki tanácskozással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódtak vasárnapra virradóra is az összetűzések Hongkongban

Úgy tűnik nincs kiút a cselekvésében korlátozott hongkongi vezetés és a demokráciapárti mozgalom… Tovább olvasom