Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Visszafoglalták a lázadók Adzsdábíját

Líbia - Visszafoglalták a líbiai felkelők a stratégiai fontosságú Adzsdábíja várost újságírók helyszíni beszámolója szerint.
A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elhagyták állásaikat, miután pénteken a nemzetközi szövetséges erők légicsapásokat mértek rájuk. Nem maradt más hátra mögöttük, mint kiégett harckocsik roncsai. A városban szombat reggel nyugalom uralkodott, az utcák a lázadók járműinek dudálásától visszhangzottak.

A tengerparti Adzsdábíja a lázadók fellegvárától, Bengázitól mintegy 160 kilométerre délre fekszik. A Kadhafi-párti kormányerők a múlt héten vették be a várost, ám előrenyomulásukat Bengázi irányába sikeresen megállította a szövetségesek katonai beavatkozása.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy 24 óra leforgása alatt 153 bevetésen vettek részt a nemzetközi koalíció gépei, s 16 Tomahawk manőverező robotrepülőgéppel is csapást mértek a célpontokra, így a kormányerők tüzérségi állásaira, gépesített egységeire, valamint parancsnoki és ellenőrző rendszerére.

A nyugati országok kormányai azt remélik, hogy az egy héttel ezelőtt elindított légi támadások a Kadhafi-ellenes erők javára billentik el az erőegyensúlyt. Franciaország szerint a konfliktus nem mostanában ér véget, hosszú hetekig is eltarthatnak a légi csapások. A NATO 90 napra vette át a műveletek irányításának és összehangolásának feladatát, de szükség esetén ez az időtartam meghosszabbítható vagy lerövidíthető.

Amerikai lapértesülés szerint az Egyesült Államok és szövetségesei fontolgatják, hogy fegyvereket szállítsanak a líbiai ellenzéknek. A The Washington Post című napilap szombaton azt írta, hogy az amerikai kormányzat szerint a Líbia elleni nemzetközi katonai fellépésre feljogosító BT-határozat elég "rugalmas", lehetővé tesz egy ilyen típusú segítséget. Döntés azonban még nem született. Franciaország támogatja a lázadók felfegyverzésének és kiképzésének ötletét.

A The Wall Street Journal című újság már pénteken beszámolt arról, hogy az egyiptomi hadsereg fegyvereket fog szállítani a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ellen küzdő lázadóknak.

Pénteken megtartott ülését a Biztonsági Tanács líbiai szankcióbizottsága, amely további büntetőintézkedésekről döntött. Egyebek között bővítette a szankciók hatálya alá eső líbiai személyek és intézmények körét, így feketelistára került Líbia csádi nagykövete, valamint befagyasztották a líbiai jegybank, a befektetési ügynökség, a külkereskedelmi bank és az állami olajvállalat külföldön lévő javait.

Barack Obama amerikai elnök szokásos szombati rádióbeszédében kijelentette, hogy a líbiai misszió "világos, célzott és a siker felé halad". A nemzetközi koalíció gyors beavatkozásával sikerült elkerülni a humanitárius katasztrófát, számtalan ártatlan civil életét megmenteni. Obama azt akarja, hogy Kadhafit vonják felelősségre a polgári lakosság elleni brutális fellépéséért. Egyúttal felszólított a líbiai vezetőt, hogy állítsa le a civilek elleni támadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos balesetet szenvedett egy magyar síelő Ausztriában

Síbalesetben meghalt egy magyar pénteken az ausztriai Karintiában. Tovább olvasom