Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Visszalépett a genfi béketárgyalásoktól a líbiai iszlamisták parlamentje

Visszalépett a nemzetközileg elismert líbiai kormány és a fővárost elfoglaló iszlamista fegyveresek között az ENSZ közvetítésével múlt héten kezdődött genfi béketárgyalásoktól az iszlamisták parlamentje szerdán.
Az iszlamisták parlamentje, az általános nemzeti kongresszus szóvivője közölte, hogy nem fognak részt venni újabb tárgyalásokon sem Líbián kívül, sem az országon belül. Azt mondta, hogy az utóbbi napokban elkövetett erőszakos cselekmények miatt döntöttek a békefolyamat leállítása mellett. Állítása szerint a hadsereggel szövetséges katonák megrohamozták a központi bank egy fiókját Bengáziban, és máshol is támadásokat követtek el.

A Tripoliban működő általános nemzeti kongresszust a Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista fegyveres szövetség azután hívta életre, hogy augusztusban elfoglalta a fővárost. Az iszlamisták törvényhozása kormányt is létrehozott, így jelenleg két rivális parlament és kabinet működik a Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es megdöntése óta belpolitikai káosz jellemezte észak-afrikai országban.

Az egy hónappal korábban megválasztott, nemzetközileg elismert líbiai törvényhozás azóta elsősorban Tobrukban ülésezik. A hivatalosa parlament által jóváhagyott kormány és az az által irányított hadsereg az ország nagy részét nem képes ellenőrzése alatt tartani.

A két fél a múlt héten Genfben megállapodott egy ütemtervben, amelynek célja egy egységkormány megalakítása lenne, és arról is határoztak, hogy az ország infrastruktúrája feletti állami ellenőrzés érdekében a fegyveres csoportoknak minden líbiai városból ki kell vonulniuk, és fel kell hagyniuk az összecsapásokkal. Az utóbbi napokban a békefolyamat támogatása végett mindkét fél tűzszünetet hirdetett.

Kadhafi 2011. októberi halála óta Líbiában számos csoport küzdelmet vív a hatalomért és az ország kőolajából származó jövedelméért. A harcoló csoportok között iszlamista szélsőségesek is vannak, köztük olyan szervezetek, amelyek nem vettek részt a béketárgyalásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa elismeréssel szólt a többgyermekes családokról

Ferenc pápa a társadalom pilléreinek nevezte a családokat és reménynek a sokgyermekeseket. Tovább olvasom