Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Washington szakértőket küld Japánba és Kínába a szigetvita ügyében

Az amerikai kormány volt nemzetbiztonsági vezetőkből álló csoportot küld a jövő héten Tokióba és Pekingbe, hogy a feleket a területi vitában megviselődött diplomáciai kapcsolatuk rendbe tételére bátorítsa - mondták el pénteken Washingtonban az ügyet jól ismerő személyek.
Az amerikai csoport, amelyben ott lesz többek között Richard Armitage volt külügyminiszter-helyettes, az említett források szerint hétfőn és kedden keresi fel Japánt, és Noda Josihiko miniszterelnökkel is találkozik, hogy közvetlenebb kapcsolatfelvételre biztassa Tokiót és Pekinget abban a vitában, amely a Kelet-kínai-tenger japán ellenőrzés alatt álló, de Kína által is magának követelt szigetek miatt keletkezett közöttük.

A csoport ezután, bár nem hivatalos minőségben, de Pekingbe is ellátogat, és kínai illetékesekkel folytat majd megbeszéléseket, köztük Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) külügyminiszter-helyettessel.

Armitage mellett a küldöttség tagja lesz James Steinberg, Barack Obama elnök kormányának volt külügyminiszter-helyettese és Stephen Hadley, George W. Bush volt amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója is.

A Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetcsoport feletti szuverenitás kérdése az utóbbi hónapokban komoly diplomáciai feszültségeket szült Tokió, Peking, valamint Tajvan között. A feszültség különösen az után éleződött ki, hogy a japán kormány szeptemberben az öt lakatlan szigetből hármat megvett eddigi tulajdonosától, egy japán családtól.

Washington eddig nem foglalt állást a két fél közötti területi vitában, bár megerősítette, hogy a szigetek az 1960-ban megkötött japán-amerikai biztonsági szerződés hatálya alá esnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 1956-os forradalomra emlékeztek az ausztriai magyar egyesületek

Az 1956. október 23-i forradalom évfordulójáról emlékeztek meg ausztriai magyar egyesületek Bécsben… Tovább olvasom