Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Zavahri lett az al-Kaida vezetője

Ajman az-Zavahri, az eddigi második számú vezető lett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat főparancsnoka a május elején amerikai kommandósok által megölt Oszama bin Laden után - derül ki egy közleményből, amely csütörtökön került fel a szervezethez közel álló egyik iszlamista honlapra.
Az Anszár el-Mudzsáhidín (a Szent harcosok követői) című honlapon található közlemény szerint az al-Kaida általános vezetése "konzultációk után" választotta ki a 60. évében járó Zavahrit a szervezet főparancsnokának, és ő vállalta a tisztséget. Kiválasztása várható volt. A közlemény nem szólt az eljárás részleteiről, de leszögezi, hogy ezzel aktussal tudtak a legjobban tisztelegni "mártírjaik" emléke előtt.

Zavahri - egy egyiptomi felső középosztálybeli orvos- és tudóscsalád sarja - június elején egy videoüzenetében, amely az első nyilvános reagálása volt bin Laden megölésére, fogadkozott, hogy a szervezet folytatja harcát az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. Leszögezte, hogy Amerika "nem egy emberrel, de még csak nem is egy csoporttal áll szemben, hanem a muzulmánok nemzetével, amely feléledt fásultságából, lázad, és szent harca reneszánszát vívja".

A csütörtökön ismertté vált közlemény tele van az al-Kaida szokásos fordulataival, újabb fogadkozást tartalmaz az "Amerika és szövetségese, Izrael vezette, hódító hitetlenek" elleni harcra. Az al-Kaida soha nem fogja elismerni Izraelt, és továbbra is támogatja az afganisztáni, az iraki és az észak-afrikai muszlimokat, az egyiptomi, a tunéziai, a jemeni, a szíriai és a líbiai felkelést.

"Bátorítjuk az iszlám népét arra, hogy lázadjon fel, és kitartóan, odaadóan folytassa harcát mindaddig, amíg meg nem bukik a Nyugat által rájuk kényszerített minden korrupt és elnyomó rezsim" - írta a szervezet vezetése a közleményben.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. június 16. 17:31
    „Megfelelő ember. Remélem, jól hasznosítja tudását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos közlekedési sztrájk kezdődött

Huszonnégy órás országos közlekedési sztrájk kezdődött szerda éjfélkor Csehországban. Tovább olvasom