Makó és környéke

2014.03.03. 22:00

A makói borlovag bekerítve érzi magát

Makó - Egyszer már pórul járt a szennyvízcsatornázással, és attól tart, másodjára is hasonló sorsra jut a makói Justh Gyula utcában lakó Sarró Mihály. A térségi szennyvízprogram projektmenedzsere, Ortutay Miklós azt mondta, kollégáival utánajár, milyen megoldást lehet találni az ingatlan elhelyezkedéséből adódó problémára.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A makói Justh Gyula és Táncsics Mihály utca sarkán, a város szélén lakó Sarró Mihálynak mostanában déjŕ vu érzése van. Mint meséli, annak idején, amikor a környékre bevezették az ivóvizet, már az összes közelben lakó megnyithatta a csapot, mire ő külön utánajárással elérte, hogy hozzá is megérkezzen a vezeték. Ugyanígy járt később a földgázzal és a vezetékes telefonnal is, járdát pedig egyenesen maga épített a háza köré saját pénzén. „Talán el vagyunk átkozva" – találgatja, amikor arról kérdezem, hogy lehet az, hogy minden tervrajzról lemarad az ingatlanuk. Ami mostanában különösen bosszantja: úgy tűnik, a szennyvízberuházáshoz sem tudnak csatlakozni olyan egyszerűen, mint mások.

A Szent Vince Borlovagrend egyetlen makói tagjaként is ismert [namelink name="Sarró Mihály"] papírokat mutat: már 2001-ben úgy volt, hogy búcsút mondhatnak az udvari szennyvízaknának, mert itt akkoriban, a környező ipari üzemek miatt elkezdték a szennyvízelvezetés kiépítését. Aztán úgy alakult, hogy a gerincvezetékre a szomszédságban mindenki rácsatlakozhatott, csak ők nem, mert az ő sarkukon kanyarodó vezetékhez nem tervezték meg a rákötést. Azt mondták, majd a túloldalról hozzák át hozzájuk, de az a vezeték végül meg sem épült. Pedig befizetett minden pénzt, amit kellett – hiába. Egy darabig még talajterhelési díjat is fizetett az elmaradt csatlakozás miatt, mígnem egy ismerőse felvilágosította: ezt csak akkor kell, ha az ő hibájából maradt el a rákötés.

Sarró Mihály aggódik, hogy megint kimarad a szennyvízcsatornázásból. Fotó: Szabó Imre

Sarró Mihály aggódik, hogy megint kimarad a szennyvízcsatornázásból. Fotó: Szabó Imre

Most, hogy lassan a végéhez közeledik az új szennyvízberuházás, Sarró Mihály attól tart, megint ki fog maradni. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a csatlakozást tényleg nem könnyű biztosítani. Ha a Justh Gyula utca felől szeretnék, fel kéne bontani a vadonatúj kerékpárutat, amihez az önkormányzat aligha járulna hozzá. A Táncsics Mihály utca felől a keskeny, alig egy-másfél méter széles előkertbe tudnák bevinni a csonkot; a csatornázást végző szakemberek ezt a megoldást ajánlották neki, de Sarró Mihály ezt elutasította, mert onnan nem tudná továbbvezetni, ugyanis az előkertbe van egymás mellé zsúfolva a vízóra aknája és a földgázcső is. És lehetne még hozni a csövet a hátsó szomszéd felől is, de a telek lakatlan, elhanyagolt, nem tudni, kié.

Sarró Mihály azt mondja, tavaly óta csak Orbán Viktornál nem járt még a problémájával, amúgy minden követ megmozgatott. A szennyvízberuházás projektmenedzsere, [namelink name="Ortutay Miklós"] lapunknak azt ígérte, kollégáival a napokban megnézik, miként lehet a helyzetet megoldani – elvben minden belterületi ingatlanon biztosítani kell a csatlakozás lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!