Makó és környéke

2016.03.11. 18:00

Nincs akadálymentes kollégium: kerekesszékkel nem lehet Vivien egyetemista?

Makó- Nem tudta elkezdeni tanulmányait a kerekesszékes makói Rácz Vivien, mert a Budapesti Gazdasági Egyetemnek nincs akadálymentes kollégiuma. Az oktatási igazgató segítséget ígért - közben az óra ketyeg: ha szeptemberig nem oldódik meg a helyzet, megszűnik a lány hallgatói jogviszonya.

Szabó Imre

– Az, hogy nem tanulhatom, amit szeretnék, mert nincs az álmaimnak megfelelő, egyben akadálymentesített iskola, önmagában is elkeserítő. Az meg, hogy mást sem tanulhatok, mert akadálymentes diákotthon sincs, valóságos pofon az élettől – mondja a 21 éves makói [namelink name="Rácz Vivien"].


A mozgáskorlátozott lányról akkor írtunk először, amikor egy alapítvány megpróbálta elintézni, hogy eljusson egy párizsi divatbemutatóra. Ez azért volt nagy feladat, mert izomsorvadásos betegségben szenved, kerekesszékkel közlekedik (2010. július 1.: A makói Vivien Párizsba vágyik). Rajztehetségével már általános iskolás korában kitűnt, a neves divattervezővel, Zoób Katival is találkozott, aki tehetségesnek ítélte, biztatta – a divatmenedzseri tanulmányokról azonban a középiskola után le kellett mondania, mert kiderült, hogy azok az iskolák, ahol ezt tanulhatná, nem akadálymentesek.

 Kép: Vivien egyelőre csak otthon tud tanulni. Fotó: Szabó Imre

Kép: Vivien egyelőre csak otthon tud tanulni. Fotó: Szabó Imre

Ezek után jelentkezett a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakára. Fel is vették, tanulmányait azonban nem tudta elkezdeni szeptemberben, sem a téli szünet után, mert az iskolában ugyan megoldott a kerekesszékesek közlekedése, ám az intézménynek nincs akadálymentes diákotthona. Próbát tett más kollégiumoknál is, de mindenütt azt a választ kapta, mivel nem az ő diákjuk, nem tudnak neki szállást biztosítani. Édesanyjával együtt megpróbálták elintézni, hogy maradhasson a mozgásjavító intézmény diákotthonában, ahol a középiskola elvégzéséig lakott a fővárosban, de kiderült, ez sem lehetséges.


A patthelyzet Vivien számára azt jelenti, hogy hiába jutott be az egyetemre, hallgatói jogviszonya szeptemberben meg fog szűnni, mert csak két félévet halaszthat – ha csak addig nem sikerül valamilyen megoldást találni a helyzetre.


Az egyetem oktatási igazgatója, [namelink name="Görög Zsolt"] lapunknak megerősítette, valóban megoldatlan még az akadálymentesítés az intézmény mind a 3 kollégiumában. Ennek törvény szabta határideje 2018. Az ügyben annyit tudnak tenni, hogy kapcsolatrendszerüket felhasználva igyekeznek valahol az igényeinek megfelelő szálláshelyet keresni Viviennek szeptemberig. Amint ez sikerül, visszatérünk a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!