Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

20 évet vártak a romák a hintákra Apátfalván

Apátfalva - Már a rendszerváltás előtt is hangoztattam, hogy az apátfalvi romáknak is kell játszótér – mondta Károlyi Sándor, a megyei közgyűlés kisebbségi tanácsnoka a tegnapi átadóünnepségen. A 3200 lelkes faluban két játszóteret is avattak megyei segítséggel, az egyiket a Móricz Zsigmond utcában, amelynek környékén él a mintegy 400 fős roma közösség nagy része.
Az időjárás nem kedvezett tegnap az ünnepelni kívánó apátfalviaknak, mert a reggeli eső elmosta a szabadtéri gyermeknapi programokat. A kisközségben két játszóteret is avattak – igaz, csak szavakban, mert az égiek a faluházba zavarták a helyieket, így elmaradt a szalagátvágás. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és Varga Péter polgármester is hangsúlyozta, mennyire fontosak a gyermekek, akik egy-egy település jövőjét jelentik. A két játszótér összesen közel 2 millió forintba került, s a beruházás nagy részét a megye állta, amely mintegy 1,4 milliót adott.

A 3200 lelkes Apátfalván mintegy 400 fős roma közösség él. Károlyi Sándor, a megyei közgyűlés kisebbségi tanácsnoka és az apátfalvi cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) elnöke is beszédet mondott az avatáson, mivel az egyik játszóteret a Móricz Zsigmond utcában adták át, amelynek környékén él a mintegy 400 fős roma közösség nagy része.

Amint elállt az eső, azonnal üzembe állt a libikóka. Fotó: DM/DV
Amint elállt az eső, azonnal "üzembe állt" a libikóka.
Fotó: DM/DV

– A megyei lapban már 1985-ben is azt nyilatkoztam, hogy szüksége van az apátfalvi romáknak is játszótérre. A faluban száz 14 év alatti roma gyerek van – folytatta a tanácsnok.

Úgy véli, hogy ez a játszótér nem csupán a kicsik szórakozását segíti elő, hanem előítélet-romboló hatása is lehet. Ugyanis a romák és nem romák itt együtt hintázhatnak, csúszdázhatnak. Az új játszótér a ckö kezelésébe került, így a romák feladata a gondozása, óvása. Károlyi kiemelte: a települési önkormányzat partner a kisebbség integrációjában, hiszen a Móricz utcán és környékén is aszfaltoztak, kiépült a belvízelvezető-rendszer, van járdájuk és kerékpárútjuk, s a villany- és gázellátás is megfelelő. A Móricz utcában pedig most már az uniós normáknak is megfelelő játékelemek állnak a korábbi, szeméttel borított üres placc helyén.

Egy lakosra 180 ezer forint

Az Európai Uniótól megnyert támogatás szempontjából Apátfalva a régióban kiemelkedő helyen áll. Gyakorlatilag az Unió megduplázta a kisközség évi költségvetését. Az elmúlt három esztendőben összesen 589 millió forint értékű fejlesztést hajtottak itt végre. Ha leosztjuk a lélekszámra a kapott pénzt, akkor kiderül, hogy egy lakosra 180 ezer 507 forint jut – a csecsemőtől az aggastyánig. A kapott támogatásból többek között felújították az iskolát, járda, kerékpárút és csatorna épült.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. tobikamama 2009. június 09. 13:43
  „Jó, hogy mindenki a másikban keresgéli az okokat pedig csak az összefogásban bizhatnánk csak, hogy kibe lehet bizni az nem mindegy,itt lehet roma vagy magyar nézzünk csak szét az országházba kik vanak romák magyarok vagy vegyessen.”
 • 20. juventude 2009. június 03. 18:17
  „Kolompár Orbán mint filozófiai szint? A legtöbb helyi roma magasan jobb szintet képvisel.
  A cikkel nekem annyi bajom volt, hogy propaganda ízű. "Kis községbe" nagy beruházások... és ott előítéletekről beszélni ahol példaértékű az együttélés... Még a hó is lepte, de a választások előtt pár nappal átadni...
  Még egy dolog, szerintem nem zagyvaság meghallgatni, hogy más kisebbségek miként csinálják, magyar ember is él kisebbségbe több millió...”
 • 19. Apollo 2009. június 03. 11:55
  „"juventude"

  ""Azért mi sokan örülnénk a kristály tiszta erkölcsötöknek.""

  Megint leírom, hogy megértsd : Ez egy játszótér átadásáról szóló cikk, aminek nagyon sok gyerek és szülő örül.

  Semmi köze a te zagyvaságaidhoz, amit még ráadásul filozófiai síkokra is próbálsz emelni.”
 • 18. juventude 2009. június 02. 21:25
  „17.
  Azért mi sokan örülnénk a kristály tiszta erkölcsötöknek.
  Sajnálom, hogy se az én se más kérdésére nem válaszolsz, de a tények ugye makacs dolgok akár a faluba akár a Maros parton.
  Több fórumon is megjelent, hogy a cigányság a legnagyobb vesztese az elmúlt évtizedeknek, te nem ezek közé tartozhatsz hiszen a neved is egy istentől származtatod. A pénzek nem jutottak el a rászorulókhoz, helyette a bíróság előtt roma vezetők száz milliós csalásokért, na ez a demagógia, pofázni, nem csinálni semmit és meglopni akit képviselünk...
  A CKÖ csak átvette a kész játszóteret, ahol együtt fog játszani roma és nem roma ugyanúgy, ahogy már nagyon régóta és bárhol a faluba eddig is.”
 • 17. Apollo 2009. június 02. 08:57
  „"juventude"

  A szövegértelmezéssel tényleg bajban vagy, hiába próbálsz nyomatékosságot adni a sorszámozással, ennek az ellenkezőjéről.

  Ez egy játszótér "okoska" ami megépült és játszanak benne roma és nem roma gyerekek egyaránt ! Ez a fontos és nem a te politikai maszlagjaid, amit beírogatsz huszonhatszor !”
 • 16. juventude 2009. június 02. 07:10
  „Szövegértelmezés III.
  Károlyi: "...a játszótér nem csupán a kicsik szórakozását segíti elő, hanem előítélet-romboló hatása..."

  Egy felvidéki magyar kisebbségi vezető gondolata:
  "A magyarság elleni előítéletek lerombolásában csak egyetlen fegyverünk lehet a kristálytiszta erkölcsünk!"
  El lehet rajta gondolkodni tisztelt vezetők, tanácsnokok, fogadott prókátorok...”
 • 15. redstar 2009. június 01. 20:52
  „20 évet vártak hintára?Pedig nem kell sok minden hozzá: két erősebb madzag, egy darab deszka, no meg egy alkalmas fa.....igaz meg is kell mozdulni érte...:-)))”
 • 14. juventude 2009. június 01. 11:48
  „"11."
  Engem inkább az bánt hogy Makón a roma közösségi ház,szét lett verve, az építkezési anyag pedig szét lett hordva - el lett lopva ezt nem magyarok tették tuti!!!!
  Itt nem a származásról van szó...”
 • 13. bo 2009. június 01. 09:30
  „"6" Nyugtával a napot! Menj ki a Maros partra szétnézni, ugye természetvédelmi övezet a nagy része, Mégis kopik az erdő. Ez pedig nem nevetséges és szánalmas feltételezés, hanem tény!”
 • 12. juventude 2009. június 01. 07:43
  „Szövegértelmezés II.
  A Tanácsnok Úr álmának kivitelezéséig 24 év kellett, egy ilyen jelentős számú közösség élén, hogy kigazoljanak egy 15/15 méteres területet és kb. 1 millió forintból a MEGYEI és a KÖZSÉGI költségvetésből megépítsék... Bravó! Bravó!
  Ennyi idő alatt saját erőből is röhögve, ja persze a a kapott pénzek elszámolásával volt baj bőven már eddig is...
  A következő projekt amit megkap a 4-es Metró kivitelezése? :))))))”
 • 11. napiszar 2009. június 01. 07:08
  „Engem inkább az bánt hogy Makón a Ráday lakótelepen elég szar minőségű a játszótér,régi homokozó nincs betemetve kerítés ellopva naponta szét verve és ezt nem Romák teszik tuti!!!!”
 • 10. V.M. 2009. május 31. 21:42
  „A lényeg mégis csak az, hogy az a csúnya gaztenger eltűnt a Móricz és a Csokonai u. sarkáról, és helyébe egy gyönyörű játszótér épült, ahol GYEREKEK játszhatnak.

  Gratulálok !”
 • 9. juventude 2009. május 31. 20:32
  „Miért eddig nem lehetett együtt hintázni?
  Ki nem engedte eddig?
  Mi fog változni?
  Milyen probléma volt eddig?
  Ki nem támogatta a CKÖ-t ennek a létrehozásába eddig?
  Miért eddig a roma gyerekek és anyák nem járhatott játszóterekre?
  Eddig is példás volt az együttélés itt, minek ez a demagóg maszlag, hogy mostantól aztán majd minden megváltozik!
  Kiolvasható az egész esemény időzítése bizonyos emberek további magas egzisztenciáját szolgálja... a faluban eddig se volt apartheid, de páran továbbra is a fontos ember szerepében tetszelegnek, mert baromi jól meg lehet belőle élni!
  Nagyon szépen meg lett csinálva, és már nagyon kellett is, de minek ez a képmutatás!”
 • 8. Apollo 2009. május 31. 19:48
  „"juventude"

  Tanulj meg olvasni és főként szöveget értelmezni !

  ""romák és nem romák itt együtt hintázhatnak, csúszdázhatnak.""

  Mi ez ha nem integráció ?”
 • 7. juventude 2009. május 31. 14:35
  „A kisközségben két játszóteret is avattak - tisztelt ismeretlen újságíró Apátfalva sosem volt kisközség és most sem az, a jelentősebb nem városi rangú megyei településeink egyike. Önállóan is akkora mint a városi rangot megcélzó Csanádpalota, mivel teljesen egybeépült Magyarcsanáddal így több mint másfélszerese... Oly piciny, hogy hosszra közel 5 kilométer :).

  Károlyi: - Szüksége van az apátfalvi romáknak is játszótérre. (ezzel semmi baj nincs) de mi abban az integráció, ha a környékükön külön játszóteret építenek, ez az igazi szegregáció, és a Károlyi úr meg van győződve, hogy ez az integrációt segíti, miközben az elkülönülést erősíti, az újságíró pedig lehozza... Ha eddig a magyar játszótereken voltak kénytelenek játszani a roma gyerekek, mivel lesznek többet többségi környezetben ha a saját környékükről már ki se kell, hogy járjanak... a másik átadott játszótérről nem írtak, az lesz biztos a gárdistás, mindez pedig az integráció jegyében :). Bravó, bravó
  Ja és persze a jövő héten választás, még egyszer bravó”
 • 6. Apollo 2009. május 31. 11:45
  „"bo"

  Nevetséges és szánalmas a feltételezésed, ha le akarták volna "bontani" már megtették volna, hiszen már a telet is átvészelték ezek a játékszerek. Az én gyerekem is ott játszik és egyetlen cigány szülővel, gyerekkel semmi problémám nem volt emiatt. Szép tiszta, karban van tartva és igen is vigyázva van rá.

  Szerintem meg igen is üdvözölni kellene az ilyen kezdeményezéseket ! Gratula az alkotóknak.”
 • 5. bo 2009. május 31. 08:44
  „Valószínű nem a "használók" fogják lebontani- majd a szülők!:-))))”
 • 4. M.Re 2009. május 30. 18:17
  „Kedves hozzá szólok!!
  Én kb 500m-re lakom a játszótérről a kislányom is kijár és MAGYAROK vagyunk! Ez a játszótér már kb 3hónapja üzemel csak most adták át hivatalosan! Nem tettek benne kárt a használóik és nagyon örülnek neki a gyerekek és megybecsülik akár milyen hihetetlen is!!!! A fa alapok már tavaly ősszel le rakták és sértetlen maradt!! Nem minden roma bűnöző! Meg lehet nézni nyugodtan 3hónap múlva ajátszó teret mert ugyan olyan lesz mint most!!Mellesleg Makó is kapott új játszó teret az Almási utcán vaLyon az hány millióba kerölt? és kinek a pénzéből épült? Szerintem a kettőt össze lehet hasonlítani és gondolkozni kinek mire futja!!!!”
 • 3. magyarok 2009. május 30. 08:53
  „Minden bizonnyal lehet róla szó, de vegyük az ellen példát, mi van ha még is meg marad épségben, mondjuk cserébe 10 napig vállatok közmunkát?”
 • 2. dodó 2009. május 29. 20:56
  „Május 29-i a cikk. Érdeklődéssel várok egy tényfeltáró riportot úgy három hónap múlva, ha lehet képriporttal - a nekik mások pénzéből épített játszótér sorsáról és használóiról!
  Lehet róla szó, kedves Kormos Tamás Úr?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemműtét Makón: 7-8 hónapot is kell várni

Makó - A makói kórház egy esztendeje átadott, 5 millió forintból kialakított egynapos sebészeti részlegén 2500 beavatkozást lehetne elvégezni egy év alatt, de az egészségbiztosító csak 1100-ra kötött szerződést az intézménnyel. Tovább olvasom