Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

25 éves költőnőé a Makói Medáliák díj

Makó - Deres Kornélia kapta a tavalyi év legjobb pályakezdő verseskötetéért járó díjat Makón. A 2005-ben alapított országos elismerést József Attila emlékére adják át, és azoknak a régi makóiaknak a tiszteletére, akik felismerték a verselgető diák tehetségét, és segítették őt.
Makói Medáliák díjat adott szerdán Makó önkormányzata Deres Kornéliának a költészet napja alkalmából. A 25 éves költő, kritikus Miskolcon született, az ELTE magyar–angol szakán diplomázott, most az irodalomtudományi doktori iskola ösztöndíjas hallgatója. Első kötete, a Szőrapa megérdemelten kapott nagy figyelmet az irodalomkritikában – mondta a Hagymaházban tartott ünnepségen a díjat odaítélő háromfős kuratórium nevében Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész. Nem könnyű versek ezek, óhatatlanul megrendítik az olvasót, ugyanakkor olyan sokféle értelmezési lehetőséget kínálnak, hogy Bíró-Balogh bevallotta: a kötetet böngészve Excel-táblázatot akart készíteni mellé. A díjat, amellyel bruttó 100 ezer forint jár, Buzás Péter polgármester és Bíró-Balogh Tamás adta át.

– A kötet megjelenése nagyon fontos esemény volt számomra, 5–6 hónapig nem is tudtam verset írni. Arra azonban nem számítottam, hogy majdnem egy évvel a kiadása után még díjat kapok érte – mondta lapunknak Deres Kornélia. – Nagy meglepetés volt, nagyon örülök! Hallottam erről a díjról, mert ismerem Simon Marcit, aki tavaly kapta. Makón most járok először, de szerintem nem utoljára.
A szintén József Attila emlékére alapított Gyémánthíd díjat – amely egy laptop és egy egyéves internet-előfizetés – a nyolcadikos Kolompár Tünde vehette át a polgármestertől és Sánta Sándortól, a képviselő-testület művelődési bizottságának elnökétől. Tünde a makói Szikszai György Református Általános Iskola egyik legjobb tanulója. Két fiútestvére van, édesanyjuk gyökérszedéssel, -mosással tartja el a családot.

A költészet napján a Hagymaház előtt a Hangraforgó együttes megzenésített verseket játszott. Az ünnepség résztvevői megkoszorúzták József Attila szobrát a róla elnevezett utca és a gimnázium sarkánál – ott, ahol annak idején azt mondta osztálytársának, Balog Józsefnek, a későbbi orvosnak: meglátod, itt áll majd a szobrom, és utcát fognak rólam elnevezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói gáz: zöldekkel tárgyal a TXM

Fórumra hívja a legnagyobb zöldszervezeteket a makói gázkitermelés lehetőségét kutató TXM Kft. Szakértőket fogad, de díjukat letétbe helyezi. Tovább olvasom