Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

30 méterre horgásznak az otthonuktól

Kiszombor - Igazán szerencsés a kiszombori sporthorgászok egy része, ugyanis tavuk, a Vályogos mindössze 30 méterre áll lakóházaiktól. A 6,5 hektáros tóban számos halfajta él, amely utánpótlásáról a helyiek gondoskodnak. A 73 éves Tóth József mindennap órákat ül a vízparton, s figyeli az úszóit.
– A hátam mögött lévő házban lakom. Egyik ismerősöm tréfásan meg is jegyezte: Józsi bácsi, elég lenne, ha csöngőt szerelne a botra, s bent a konyhában is hallaná, ha harap a hal – mesélte nevetve a kiszombori Vályogos partján, a lakóházaktól mintegy 30 méterre Tóth József.

A 73 éves férfi – elmondása szerint – már több mint 50 esztendeje horgászik. Alig van olyan nap, hogy ne ülne ki öreg kisszékével a partra. Ilyenkor mellé telepszik néhány szomszéd is, s jókat beszélgetnek. Az idős horgász ottjártunkkor két apró törpeharcsát tett be a vödrébe.

Ez a fogás azonban bőven alatta van a helyi rekordnak. Tavaly októberben egy 6,2 kilós, 83 centis csuka akadt a horogra. A legnagyobb amurt pedig, egy 22 kilósat, 2005-ben fogták a tóban. A legnagyobb nyurgapontyot is négy éve fogták. A hal 5,25 kilót nyomott.

Saját főzésű kukoricával etet a csónakjából Hatvani József. A szerző felvétele
Saját főzésű kukoricával etet a csónakjából Hatvani József.
A szerző felvétele

– Jelenleg 180 tagunk van, köztük hetven gyermek, s már néhány románt is felvettünk az egyesületbe. Teljesen magunkra vagyunk utalva: a tagdíjakból fedezzük a haltelepítést, évente mintegy 50 mázsányit teszünk a vízbe. A tavat és környékét társadalmi munkában tartjuk rendben – halljuk Bujdosó Gézától, a Kiszombori Sporthorgász Egyesület fegyelmi bizottságának 45 esztendős vezetőjétől.

A kis tó nincs összeköttetésben semmiféle vízzel. Ezért két nortonkutat fúrtak a partján, s elektromos szivattyúk segítségével folyamatosan emelik be a friss vizet. A tó átlagmélysége 80 centi, de a part mentén – a gépi kotrás miatt – néhol 100–120 centis.

A 40 éves Hatvani József elsősorban csónakból szeret horgászni. Maga főzte, s utána napon erjesztett kukoricával szokott beetetni. A kiszombori férfi főleg délutánonként ül be a csónakjába, s a megszokott zsombéknál várja a jó szerencsét.

Az egyesület szabályzatában sok mindent előírnak, többek között azt is, hogy mekkora halat szabad hazavinni. Úgy határozták meg, hogy a 2 kiló alattiakat és az 5 kiló fölöttieket vissza kell engedi. A kicsiket, hogy fejlődjenek, a nagyokat meg azért, hogy a többi horgásznak is legyen sikerélménye.

Téglagyárnak köszönhető tó

Egykoron téglagyár működött Kiszomboron, s ennek anyagellátására kezdték kitermelni az agyagot. Az évek során kialakult egy mesterséges meder. A gyár megszűnése után pedig néhány pecás járt ki a vízre. A Vályogos, mert ezt a nevet kapta, 1993-ban teljesen kiszáradt. Egy évre rá alakult az egyesület azzal a céllal, hogy horgászparadicsomot hozzon itt létre. Sikerült is nekik: a kotrás és a területrendezés után az első évben 15 mázsa pontyot, 2,75 mázsa amurt és 3 mázsa keszeget telepítettek.

Olvasóink írták

  • 1. hajosinas 2009. szeptember 08. 13:46
    „Jó egészséget és még sok-sok vízparton töltött órát kivánok Tóth Józsefnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovasné, a palotai feltaláló a minisztériumba készül

15 éve vívja szélmalomharcát a csanádpalotai feltaláló, Lovas Zsigmondné azért, hogy ötletei valóra válhassanak. Tovább olvasom