Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

446 millió forint a makói ipari parkra

Makó - 446 millió forintos beruházás fejeződött be a közelmúltban Makó ipari parkjában. A város még 2008 februárjában nyert közel 50 százalékos uniós támogatást arra, hogy vonzó környezetet alakítson ki a betelepülő cégek számára.
Teherbíró úttal kötötték össze a parkban a Királyhegyesi és a Rákosi utat, kialakítottak 18 parcellát összesen 20 hektáron, minden portához épült bejáró. A területen elkészült a szenny- és a csapadékvíz-csatorna, az ivóvízhálózat, a gázvezeték, az informatikai alépítmény és a közvilágítás. A park áramellátása is kiegészült a közép- és kisfeszültségű hálózattal.

Olvasóink írták

 • 17. hajosinas 2010. szeptember 29. 20:25
  „Kedves Mc-Mi .
  Mi is az aljasság ? A gondolkodás, az események, a sajtóhirek, testületi ülések híreinek figyelemmel kisérése, értékelése? A tények azok makacs dolgok.
  Vagy talán az, hogy gondolataimat leírom ? Úgy gondolom ez egysem tartozik az ön által fogalmazott jelző fogalomkörébe.
  Egyébiránt a volt rendörségi épület tulajdonjogaval kapcsolatban általam leírtak nem állítások,csupán nyilvános helyen hallott információ.Mint leírtam az ilyen hirek valóságalapja legtöbbször megkérdőjelezendő.
  Ugyanúgy mint az ön által ezügyben leírtak.Nem értem a tett jelzőjét, az ön logikáját és ezért elnézést kérek öntől. Maradok ön iránt tisztelettel.”
 • 16. Mc_Mi 2010. szeptember 29. 18:37
  „Hajosinas
  Ezt a hírt én is hallottam, csak úgy, hogy azt Buzás vette meg. Tudod a jereváni rádió bejelentette: .....
  A hír igaz csak ....
  Persze ehhez is nagy aljasság kell, amit te csinálsz. Nem tudom, hogy kis nézel idiótának? Azt hiszed ezt beveszik? Menj el a földhivatalba, nézd meg a tulajdoni lapot, azután pletykálj!”
 • 15. hajosinas 2010. szeptember 29. 14:29
  „Helyesbítés:
  Az elöző beírásomban leírtaktól eltérően, nem a fördőről, hanem a vele szemben lévő volt rendőrségi épületről beszélgettek az előttem sorban állók.Elnézést kérek a figyelmetlenségemért.”
 • 14. hajosinas 2010. szeptember 29. 14:15
  „Kezedem érteni .
  Kezdem érteni, miért szavazta meg annó az ellenzékben lévő jelenlegi Országgyűlési Képviselőnk a makói fürdőfejlesztést.
  A napokban akaratom ellenére az egyik kereskedelmi egység pénztáránál sorbanállva, fültanúja voltam egy beszélgetésnek.
  "x.Hallottad, elkelt a fürdő ? "
  "y.Nem nem hallottam és ki vette meg ?"
  "x.Hát az országgyűlési képviselőnk Mágoriné."
  "y.Na nem mondod ."
  Visszaidézve a közelmúlt sajtóhíreit, nyilatkozatokat, elgondolkodtam a hallottakon annak ellenére,hogy tudom az ilyen beszélgetések valóságalapja sokszor megkérdőjelezendő.
  De akkor miért is szavazott tárgyidőszakban a Képviselő Asszony ellenzékiként igennel a fürdőfejlesztésre ?
  Miért nyilatkozott úgy a Képviselő Asszony a sajtóban, hogy őt becsapták,mert nemvolt ideje átolvasni a szavazás előtt több ezer oldal anyagot,meg hát ő egyébként sem szakember e területen és neki nincs ehhez stábja.
  Nos ha az "utcai pletyka " mint hír igaz, akkor kezd a kép összeállni az események okairól.
  Ha az "utcai pletyka" mint hír nem igaz,akkor miért védekezik a Képviselő Asszony a tárgyidőszaki tetteivel kapcsolatban ?
  Nos azt kezdem érteni,hogy ma Magyarországon egyeseknek semmi sem drága.Sem a becsület,sem a szavahihetőség,sem az emberek bizalma.Elanyagiasodott ez az ország, és sajnos sokan élnek benne, kik a pénzért mindenre képesek.”
 • 13. Mc_Mi 2010. szeptember 27. 14:06
  „Takavaka
  "Gyere pályázz, próbáld segítünk."
  Te ne segíts. Nem értesz hozzá.”
 • 12. Mc_Mi 2010. szeptember 27. 14:03
  „10 Takavaka
  Számtalanszor leírtam, de nem figyelsz.
  A mai nagyságrendben és kiírás mellett nincs (elfogyott) a makói vállalkozás, aki fővállalkozóként fel tudna lépni. Viszont a makói, érted makói!! vezetésnek fel kellene fogni, hogy munkát adni csak ezen keresztül tud. Ez jelenti az önkormányzat részéről a leghatékonyabb munkahely teremtést. A MEGRENDELÉS!!! Nem kellett volna elsorvasztani, inkább meghízlani kellett volna a helyi vállalkozásokat, folyamatos, egyre növekvő feladatokkal. Ez hiba volt ezt most a város vezetés orra alá dörgöljük.
  A mai viszonyok között a feladat a vállalkozások hallottaikból történő feltámasztása. Ez még nagyobb odafigyelést igényel. Technikája lehet az, hogy apró feladatokra bontják az építkezést és külön-külön várnak pályázókat a festésre, a tetőfedésre, az alapozásra, stb. Időben konzorciumokat szerveznek ezek megpályázására. Más módon a kiírást tele lehet rakni olyan indirekt feltétellel, amit csak a makóiak bevonásával lehet teljesíteni. Másoknak ez miért megy? Debrecenben csak helyiek dolgoznak. Szentesen csak helyiek csinálták a főutca felújítását. Nem ragozom, mert aki érteni akarja, az érti is. A makóiak kizárása nem vezet sehova, csak a város további sorvadásához.

  Említetted a csatornázást. Lehet, hogy lesz néhány embernek ebből munkája, de az egész éppen a kizárásról szól. Miért?
  1, A csatornatársaság ill. a vízmű olyan jogviszonyba szól bele, amihez semmi köze. A lakos és a vállalkozó üzletébe semmi keresnivalója sincs. Neki azt kell megnézni, hogy a bekötendő belső csatorna jó anyagból készült és nem kötöttek bele oda nem való ágat. slussz. Ha rossz a munka nem engedi bekötni.
  2, A belső csatorna építéséhez nem kell szakmunkás ill. felsőfokú szakirányú végzettség. Az egész 1 óra alatt megtanulható. Máris kizártunk egy csomó embert, aki e nélkül dolgozott volna.
  3, Nekem van hozzá végzettségem, de nem tudok APEH nullás igazolást hozni. Mi köze a minősítőnek az én APEH nullás igazolásomhoz? Szereptévesztés. Különben is, ha ma nincs adótartozásom, attól még a következő hónapban lehet. Minden hónapban igazolást kell majd benyújtani? Megint kizártunk egy csomó helyit.
  4, Nekem van végzettségem, de nincs árokásóm. Az ismerősömnek meg van árokásója, de nincs végzettsége. Én alvállalkozót nem alkalmazhatok a kiírás szerint. Itt is szereptévesztés van. Mi köze a csatorna társaságnak ahhoz, hogy én milyen konstrukcióban végzem a munkát? Tehát mi így ki vagyunk zárva.
  5, Vízvezeték szerelő vagyok. Ástam, csatornát fektettem, de már a burkolat betonozásához nincs kapacitásom. A lakos meg elvárja, hogy vállaljam kompletten. Alvállakozót nem hozhatok. Ki vagyok zárva.

  Már csak arra nem adott választ a nagy gondolkodó, aki ezt a feltételrendszert megálmodta, hogy mi lesz azokkal, akik már eleve úgy készítették a belső hálózatukat, hogy azt az utcai gerincre rá lehessen kötni. Készen van. Ásassa azt ki újból? Vegyen fel egy regisztrált kivitelezőt újból?

  Látod bejött. Már megint nem tetszik ezeknek az elégedettlenkedőknek semmi.”
 • 11. scott1 2010. szeptember 27. 06:58
  „"Te úgy látod a dolgokat, én másként." - Én szembe nézek az "eredményekkel" Te és még páran nem akartok, de sejtem miért jobb neked és azoknak, akik hozzád hasonlóan gondolkodnak - és Makón mindenben, csak a jót próbáljátok sugallani (bár elég goebbelsi). Évek óta reggel kinyitom a DM-t és olvasom: Magyarországot nem érinti a válság... Dübörgő gazdaságunkba beleremeg a német és francia gazdaság is... Makót nem érinti a válság... A kedvező svájci frank alapú hitelek hatására... Pannon Puma:)
  "Azért, mert X a polgármester és ti nem szeretitek..." Teszek rá, hogy ki a polgármester, csak élhető lenne a város de ez nem az, és emberek "másfél évtizedes munkája van ebben"... Én nem kritizáltam az iskolák bővítését, vagy tervezőjét, de azt nem értem miért háborogsz azon, hogy ha nem tetszik, hogy a munkanélküliség megkétszereződésére a helyi vezetés válasza 7 kilométer silányan kivitelezett bicikli út megépítése... majd önelégülten nyilatkoznak a sajtójukban "ezt is megcsináltuk". A munkahelyteremtő önkormányzattal kapcsolatos ömlengéseitek pedig annyira demagóg, mint ha a náci Németország azzal kampányolt volna, mint sajtó szabadság, szabad vélemény formálás, szabad vallásgyakorlás, pacifizmus...”
 • 10. Takavaka 2010. szeptember 26. 21:50
  „Mc_Mi!
  Azt gondoltam, hogy nem vagy magóg. De magóg vagy!
  Ne csinál úgy mint ha nem tudnád, hogy egy közbeszerzés, egy pályázat hogyan működik! Pályázni mindenkinek lehet, aki akar. Szerinted hány olyan vállalkozó van makón aki egy ilyen nagyberuházást, mint mondjuk a Kálvin suli, vagy a buszpályaudvar felelősséggel el tudna vállalni? Még kisebbre sem találnék.
  Erőszakkal nem lehet rábírni a vállalkozót, hogy pályázzon, ha nem akar. De, ha pályázik és nem jó pályázatot ír, akkor sem lehet kivételezni vele. Ha pedig makói jut lehetőséghez, akkor meg az a baj. Megy mindjárt a susumus, hogy kinek az embere.
  Azt látom, hogy most a csatornázás megindultával, próbálja az önkormányzat fogni a makói vállalkozók kezét. Gyere pályázz, próbáld segítünk. De ez sem lesz jó mindenkinek. Sajnos.”
 • 9. Takavaka 2010. szeptember 26. 21:30
  „Kedves scott1!
  Te úgy látod a dolgokat, én másként. Nem tudom mennyivel jobb neked, -és azoknak, akik hozzád hasonlóan gondolkodnak- hogy szinte mindenben, csak a rosszat látjátok. Így akarjátok leélni az életeteket? Reggel felkeltek, no lássuk, akkor ma kire, mire haragudjunk? Én nem azt állítom, hogy itt minden tökéletes és minden jó. Sőt azt sem, hogy nem lehetne jobban csinálni dolgokat. De szerintem vannak eredmények, amiket nem lehet letagadni. Az is igaz, hogy ezek nem önmaguktól valósultak meg. Azért, mert X a polgármester és ti nem szeretitek, attólmég a gyerekeknek öröm lehet egy szép, majdnem új iskolába járni. Én azt gondolom, hogy másként kellene szemlélni adolgokat. Néha a jót is észre kellene venni, nem csak mindig a rosszat szajkózni. Mert így a hitelességeteket vesztitek el. Ki hiszi azt el, hogy itt mindig és minden sz@r.
  Én látom, hogy sem téged, sem a hozzád hasonló gondolkodásúakat nem fogom tudni meggyőzni. Nem is akarom. De legyen szabad nekem másként látni a dolgokat.
  Végül csak megemlíteném, az én munkahelyem, már az épülő autópályának köszönhetem. Remélem vannak és lesznek majd mások is rajtam kívül!”
 • 8. Pipacs50 2010. szeptember 26. 21:10
  „Marosvári Attiláról annyit: nagyon régóta élek a lakóhelyemen! Marosvári Úr azt hirdette, mindenütt épült valami! Nos a Batthyány - Kálvin utcán /a bicikliút romboláson kívül, az esővíz elvezetők betömésén kívül/ egyáltalán SEMMI nem történt! Soha nem láttuk a képviselő urat, soha semmit nem tett az érdekünkben!!!!”
 • 7. Mc_Mi 2010. szeptember 26. 11:18
  „Takavaka

  A munkahelyek teremtésének ez egy nehéz módja. Tényleg sok tárgyalás, adat stb kell hozzá. Ezzel szemben sokkal egyszerűbb módja lett volna a munkahely teremtésnek. Mégpedig olyan kiírásokat készíteni a megnyert projektek megvalósítására, ami a helyiek bekapcsolását biztosította volna. Itt volt mitegy 20 milliárd, aminek legalább a felét makóiaknak kellett volna csinálni. Mindjárt keletkezik néhány ezer munkahely, mindjárt nem költözik el a helyben is sikeres vállalkozó, mindjárt van kereslet a telkek iránt és talán mi sem lennénk ennyire pesszimisták.
  Akik eddig tartósan a hatalomba voltak szíveskedjenek az elért eredménytelenségükkel is szembe nézni és belátni, hogy nem megy ez nekünk elvtársak.”
 • 6. scott1 2010. szeptember 26. 10:41
  „Takavaka, akkor légyszíves nyisd ki a szemed egy kicsit és hagyd abba a tapsolást!
  "Hisz ők nem csak beszélnek a munkahely teremtésről." :))) - A közelmúltig pedig nem beszéltek róla, illetve de, hiszen tudatták az lakosokkal "Ez nem az önkormányzat feladata" Hát nem is csináltak semmit ez ügyben, de "osztatlan örömmel" tölt el 16 évet követően az 5 munkahely... "Eredmény" - kiváló a szóválasztásod:
  Munkahelyteremtés - bezáró cégek, a megye legrosszabb munkanélküliségi mutatója, a megyei átlag kétszerese, mindez a legrosszabb átlagkeresetű megyében. Úgy, hogy a nyugdíjasok aránya folyamatosan nő, miközben tömegesen vándorol el az aktív korú lakosság... Egyetlen olyan beruházást nem valósítottak meg, ami csak akár lassította volna is a negatív tendenciákat. Magas közüzemi díjak, magas helyi adók, agonizáló és megszűnő helyi vállalkozások, 2000 eladhatatlan ingatlan, csonka családok, üres utcák... Az eredmények elismeréseként begyűjtött "legélhetetlenebb város cím" a kategóriánkban. De ezeket most se hozzuk fel, mert jön a választás, helyette inkább örüljünk osztatlanul, mert most azt kéritek...”
 • 5. Takavaka 2010. szeptember 25. 23:52
  „A minap a Makó Tv-n láttam egy vállakozói fórumot. Ott többek között felszólalt Marosvári Attila alpolgármester úr is. Elmondta, hogy mennyi munka, több éven át tartó tárgyalások sorozata, egyeztetések stb. előzik meg azt, mire egy ilyen Givaudan nagyságú céggel megszületik a megegyezés. A befektetni szándékozó cégnek számtalan információra van szüksége, amit a hívatal illetékes dolgozói legjobbtudásuk szerit igyekeznek mielőbb megszerezni és átadni. A tárgyalásokon az energiaszolgáltatókkal, Munkaügyi központtal, más hívatalokkal is egyeztetni kell.
  Marosvári Attila azt is elmondta, hogy figyelemmel kíséri ezeken az oldalakon a makói fórumozók véleményeit is. Minden tiszteletem az övé. Itt aztán kapnak hideget-meleget egyaránt. Azt gondolhatná pedig, hogy erőfeszítéseik eredményei mindenkiben osztatlan örömöt váltanak ki. Hisz ők nem csak beszélnek a munkahely teremtésről.
  Én részemről megköszönném az ő és munkatársai munkáját. Kívánom, hogy legyen lehetősége még minél több hasonló sikeres tárgyalást vezetnie!”
 • 4. Takavaka 2010. szeptember 25. 23:13
  „Kedves zoltanszabo!
  Ha vetted volna a fáradtságot és a fenti cikknek nem csak a címét olvastad volna el, hanem legalább a vastagon szedett részét is, néhény kérdésedre rögtön megkaptad volna a választ.
  "A város még 2008 februárjában nyert közel 50 százalékos uniós támogatást arra, hogy vonzó környezetet alakítson ki a betelepülő cégek számára."
  Szerintem a vonzó környezet felér egy csábítással!

  Régebben azon háborogtam magamban, hogy az önkormányzat miért nem foglalkoztat egy arra alkalmas közmunkást, aki az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket érdemben megválaszolná akár a hívatalban, vagy akár itt a fórumon. Tisztázná a félreértéseket, elmagyarázná mi a közbeszerzés, mi a pályázat, mik a szabályok, mit miért tesz az önkormányzat stb. Nem mindenki érti ezeket a dolgokat.”
 • 3. hajosinas 2010. szeptember 25. 06:23
  „Kedves zoltánszabó !
  Ön szerint ha nem készűlt volna ipari park,autópálya,nem lenne ott a vasút, közműrendszer stb.Vajon mivel lehetne reklámozni a lehetőséget a munkahely teremtésére? Talán a Járandói zöldségteleppel? Hogy nincs munkahely, hát hová lett a FÉG a Medicor a Redőnygyár a konzervgyár a gépgyár a Béke KTSZ soroljam még?
  Ezek mind munkát adtak a makói és környező településeken élő munkaerőnek.Nagyon egyszerű dolog a partvonalon kívűlről bekiabálni a pályára.Be kell menni oda és produkálnia kell magát.”
 • 2. paffabűvös 2010. szeptember 24. 21:31
  „Szerinted a Givaudan és a Duna Döner miért jött ide? Hogy hogy mikor térül meg?
  A G. 35milliárdért építi a gyárát, érted? Menjél arra, nézd meg, fúrják a cölöpöket.
  Mellesleg a befektetőket nem CSÁBTANI kell, hanem ilyen közművesített területet, ilyen földrajzi adottságokat és nem utolsó sorban ennyi képzett munkaerőt KÍNÁLNI.
  És persze folyamatosan eladni a portékát, bizonyítani, hogy ez a legjobb vétel. Végül is igazad van, ezt nevezhetjük csábításnak.”
 • 1. zoltanszabo 2010. szeptember 24. 13:15
  „Ebből a 446millió Ft-t ból hány munkahelyet teremtenek? Hány vállalkozó jön ide ? Mikor fog ez a töméntelen pénz megtérülni? Miért nem csábítják ide a befektetőket? Csak ígérgetés,álmodozás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapok - zeneszóval

Magyarcsanád, Királyhegyes - Magyarcsanádon holnap indul a falunapi programsorozat az ideiglenes… Tovább olvasom