Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

6000 méteren újítják fel a 43-ast: tönkretette az utat az óriási forgalom

Makó - Összesen több mint 6 kilométeren akarja felújítani a 43-as főutat a Magyar Közút, a makói belterületi szakasz javításának terve elbírálásra vár. Az út mentén megrongálódott házakban élők pedig kártérítésben reménykednek.
Éjszakánként már nem a zajra, hanem a csöndre riad fel a Szegedi utcai nyugdíjas, Bálint Béla, de nem tud tiszta szívvel örülni az M43-as átadásának köszönhető nyugalomnak. Megírtuk: az elmúlt évek megnövekedett forgalma tönkretette a 43-as főútvonalat, amelynek egyik makói szakasza a Szegedi utca, és rengeteg rajta a kátyú, repedés, gödör. A legcsúfabb, legnagyobb ezek közül talán éppen az, amelyik az Árpád és a Szegedi utca kereszteződésében tátong – itt van Bálinték háza. A lyukakat toldozták-foltozták, de a probléma nem szűnt meg. Ha néhanap erre jár egy kamion, még mindig nagyot zökken. Nem csoda, hogy a házuk mindenütt tele van repedésekkel. A javítás a házigazda szerint minimum félmillióba fog kerülni. Mikor állítják helyre előttük az utat, és kapnak-e kártérítést? – kérdezi.

Bálint Béla háza megrepedt a kapu mellett a kamionok miatt. A szerző felvétele
Bálint Béla háza megrepedt a kapu mellett a kamionok miatt.
A szerző felvétele

Horváth József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatói titkárságvezetője lapunkat ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatta, hogy felterjesztették a Makó belterületi szakaszait érintő részleges burkolatfelújítás terveit – ennek elbírálása még folyamatban van. Ezen felül a 43-ason nagyfelületű burkolatjavítást is terveznek Apátfalván, Kiszomboron, Magyarcsanádon és Nagylakon, összesen 6360 méteren, illetve 16 ezer 830 négyzetméteren. Kátyúzásra is sor kerül május 31-éig. Természetesen nemcsak a 43-ast kátyúzzák ebben az időszakban, hanem az alsóbbrendű utakat is. Azt is megtudtuk, hogy Makón a Széchenyi téri jelzőlámpás csomópont körforgalommá alakítása a napokban kezdődik, és várhatóan augusztus 19-éig tart.

Másfél éve várják a pert

Másfél évvel ezelőtt állította össze a makói székhelyű 43-as Egyesület azt a bírósági keresetet, amely alapján 200 makói tulajdonos, köztük Bálint Béla nevében szerette volna elérni, hogy mondják ki: a főútvonal melletti házakban keletkezett károkért a megnövekedett forgalom okolható. Ha a bíróság ennek helyt ad, a tulajdonosoknak a konkrét kárösszegről kellene egyezkedniük az út kezelőjével. Az egyesület titkára, Kotroczó Béla arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Fővárosi Bíróság még mindig nem tűzte ki az ügyben az első tárgyalást.

Olvasóink írták

 • 9. mackósajt 2011. május 09. 07:40
  „Jó ez a kép a 6-os kocsma kereszteződésénél! Az a tábla már ezer éve ott áll! Már arra is gondoltam,hogy lehet,hogy a földből nőtt ki és mozdíthatatlan,mert gyökere van! Egyébként abban a kereszteződésben a kátyúk miatt majdnem egy kamion áldozata lettem. Hozzáteszem,hogy tapasztalt sofőr vagyok, de amikor átakartam ott kelni az egyik kátyúban megakadt az egyik hátsó kerék és lefulladt a kocsi, úgy hogy az eleje javában belógott a kereszteződésbe. A lélekjelenlétemnek köszönhetően elindítottam az autóm és bazi nagy gázzal kilőttem a kocsit a kamion elől!”
 • 8. makovaros 2011. május 07. 14:41
  „A a körforgalom Makónak ingyen van, 70 az útpénztárból, a többi meg megyei önkormányzattól
  Nem lesz benne virág mert szökőkút lesz :D
  Bár a lámpákat énis sajnálom.”
 • 7. sziporka67 2011. május 07. 08:19
  „7. Streeter 2011.05.07. 07:0

  Javaslom a cikk figyelmes elolvasását!

  De, igen. A körforgalmat kezdik el. Ja, hogy minek? Azt nem lehet tudni. Eszembe jutott! Oda is lehet virágágyást telepíteni. A jelzőlámpák alá eddig nem lehetett. :))”
 • 6. Streeter 2011. május 07. 07:08
  „Makón a lámpáknál mi épül majd. Minden irányból ki van táblázva. Ugye nem a körforgalmat kezdik építeni????
  Most már az annyira értelmetlen lenne.....”
 • 5. törppicur 2011. május 06. 22:46
  „Oda sosem jut... ezt már megszokhattuk...”
 • 4. ada1001 2011. május 05. 19:25
  „Örömmel jelenthetem, hogy elkezdték az felújítást Makó és Apátfalva között! Üröm az örömben, hogy fél órával hosszabb a menetidő. Sajnos nem cserélik a kopóréteget, csak itt-ott húznak rá egy szőnyeget.”
 • 3. Laci72 2011. május 05. 18:34
  „Na végre! - el sem hiszem ,hogy csinálnak végre valamit : ) Már az autópálya átadása előtt meg kellett volna csinálni az utat Makó és Nagylak között”
 • 2. csonkasanyi 2011. május 05. 17:41
  „Ugye ez a teljes kopóréteg cseréjét fogja jelenteni?
  A foltozásnak nem sok értelme van, jövő tavaszra megint tele lesz tankcsapdákkal...”
 • 1. papsajt 2011. május 05. 15:42
  „kapnak-e kártérítést? nem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikli nyerhető a makói városnapokon

Makó - A helyi építészeti örökségre hívja föl a figyelmet az idei városnapi rendezvénysorozat több… Tovább olvasom