Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

8 év után is gyógyszereken él a brutálisan megölt lány anyja

Magyarcsanád - Van benne aggodalom, de nem foglalkozik a brutális kegyetlenséggel meggyilkolt magyarcsanádi Pénzes Henrietta édesanyja, Pénzes Sándorné azzal, hogy elképzelhető, jövőre kiszabadul az emberölésért börtönbe zárt Kurai András, azaz Muki. A család szeretett volna elköltözni a faluból, szabadulni az emlékektől, de ez nem sikerült.
– Sokan azt mondták, idővel könnyebb lesz. Nem lett. Ezt egyszerűen nem lehet felfogni, megérteni. Nincs olyan nap, amikor nem törnek rám rossz érzések, amikor nem töprengek azon, mi és miért történt. Sosem fogom megérteni. Gyógyszereken élek, és ez szerintem már így lesz életem végéig – mondja a magyarcsanádi Pénzes Sándorné.

Ő az édesanyja Pénzes Henriettának, akit – beszámoltunk róla annak idején – 18 esztendős korában brutális kegyetlenséggel öltek meg Makó határában. 2006. július 20-án hajnalban elhurcolták, megkötözték és felgyújtották. Sérüléseibe három hét múltán halt bele.

Jövőre szabadulhat

A tragédia a közelmúltban azért került újra reflektorfénybe, mert a sajtót bejárta a hír: elképzelhető, hogy a lány meggyilkolásáért elítélt, Muki becenévvel elhíresült Kurai András, akit 15 évre ítéltek, jó magaviseletére tekintettel 2016-ban, azaz jövőre kiszabadul. A megtört, beszélgetés közben gyakran könnyeivel küszködő édesanya azt mondja, a család nem örült neki, ahogy ezzel a témával – ráadásul nem egy helyen tárgyi tévedésekkel tarkítva – foglalkozott a média, hiszen sebeket szakítottak fel. Ő egyébként, bár van benne némi aggodalom, nem igazán foglalkozik azzal, hogy hamarosan esetleg szabadlábra kerül az az ember, akit elítéltek az ügyben.

Már csak azért sem, mert továbbra is rengeteg kérdőjel maradt benne a gyorsan, két hónap alatt lezárt eljárással kapcsolatban. Még mindig nem hiszi el például, hogy az akkor 15 esztendős fiatalember egyedül követte volna el a terhére rótt szörnyűséget.

Pénzesné a dobozzal, amelyben a Henitől megmaradt holmikat őrzik. A szerző felvétele
Pénzesné a dobozzal, amelyben a Henitől megmaradt holmikat őrzik. A szerző felvétele

Nem sikerül eladni a házat

A szülőkről egyébként néhány éve megírtuk: szeretnék eladni magyarcsanádi, Ady Endre utcai emeletes családi házukat, hogy új életet kezdhessenek egy rokonuknál Csongrádon. Szabadulni akartak az emlékektől, a lányukra emlékeztető ismerősöktől, a helybeliek szánakozó vagy éppen kíváncsi tekintetétől. Ez a tervük nem sikerült. Nem a tragédia miatt: csak mélyen ár alatt tudtak volna megválni az ingatlantól. Pénzesné azt mondja, ha valaki letenne a házért 12-13 milliót, távoznának, de tudja, hogy a faluban az övékéhez hasonló házakat ennek az összegnek kevesebb mint a feléért is kínálnak. Így nem tehetnek mást, maradnak.

A szakmájára nézve asztalos édesapa különben, mint sokan mások, időközben külföldön vállalt munkát – ezért csak pár szót, telefonon tudtunk vele beszélni –, felesége pedig néhány hónapja közmunkás. A tragédia idején bolti eladó volt.

Mintha elutazott volna

Azt már nem sokkal a tragédia után megírtuk, hogy Heni szobáját szülei nem hagyták meg úgy, ahogy volt, csupán néhány személyes holmiját őrzik egy dobozban. Pénzesné most levette a nagyszobai szekrény tetejéről, hogy megmutassa, mi van benne. A teteje poros volt – mint az édesanya elmondta, nem sűrűn szokta kinyitni. A személyes iratokon kívül ékszerek, kivágott újságcikkek, apró tárgyak vannak benne, például az a körömlakk is, amit Heni a tragikus este előtt használt.

– Nem szoktunk róla beszélgetni, a képe sincs kitéve sehol. Nem mintha nem gondolnák rá mindennap, de nem tudok úgy beszélni róla, hogy eltemették. Kimondani is nagyon nehezen tudom ezt. A sírjához is nagyon ritkán látogatunk ki. Bennem még mindig az az érzés van, mintha Heni mondjuk csak elutazott volna, és egyszer majd hazajön – sóhajtotta Pénzesné.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három éves a makói Hagymatikum

Szombaton egész napos programmal, sztárvendégek fellépésével, habpartival és 800 szeletes tortával ünnepelte harmadik születésnapját a makói Hagymatikum Fürdő. Tovább olvasom