Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

A belvíz után nem lesz aszály

Makó - A belvíz hamarosan levonul, az aszály pedig nem okoz akkora gondot, mint tavaly – vélekedik a tegnap Makón küldöttgyűlést tartott Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, Balla Iván.
Bár most keményen védekeznek a belvíz ellen, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, Balla Iván szerint a veszély hamarosan elmúlik, a nyár pedig nem lesz olyan száraz, mint például tavaly volt. Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból közös, 132 ezer hektáros térségében, azaz a megye harmadán január 4-e óta küzdenek a vízügyi igazgatósággal, az önkormányzatokkal és a gazdákkal összefogva a szeptember óta csapadékos időjárás következményeivel – most 20 helyen. Bár a mostani rendkívüli havazás is hozott több centiméter csapadékot, a harc nem sziszifuszi. Ez annak köszönhető, hogy a vízgazdálkodási társulathoz tartozó csatornákat, szivattyúkat megfelelő módon tartják karban, valamint hogy a Tisza és a Maros vízállása egyelőre szerencsére alacsony.

Hogy ezt követően mire számíthatunk? Az ügyvezető igazgató az előrejelzések alapján úgy gondolja, most nem lesz olyan száraz a tavasz és a nyár, mint tavaly volt, így az öntözésre is kevesebb szükség lesz. Az országban egyébként a rendszerváltás óta drasztikusan, 350 ezerről 80 ezer hektárra esett vissza az öntözhető területek nagysága, Csongrád megye azonban ebből a szempontból viszonylag jól áll: itt még most is van 5–6 ezer hektárnyi az egykori 11 ezerből. Mi több, tavaly még bővíteni is tudták ezt szerény mértékben, éppen Makó térségében. Inkább a felesleges kapacitások kihasználatlansága a gond. Éppen emiatt drága viszonylag az öntözés – pedig, például a gabonafélék esetében, háromszoros a hozamkülönbség a mesterséges csapadékkal ellátott és az azt nélkülöző földek között.

Olvasóink írták

 • 3. szabály 2010. március 12. 16:32
  „Balla úr biztosan tudja,hogy Magyarország területét nagyobb vízmennyiség hagyja el mint ami belép az országba.Lehetne gondolkodni duzzasztómű építésre,ezzel lehetőséget teremteni az öntözésre.De biztos nincs ott olyan ember ki eltudna készíteni egy úniós pályázatot.De miért is plusz munkát vállalni,mikor így is lehet élni mint hal a vízben!
  Ha belvíz van akkor az állam tömi pénzel a zsebet,ha nincs az se baj akkor ott az érdekeltségi hozzájárulás!
  A paraszt meg akkor is fizet ha még a földje közelében se lát csatornát!”
 • 2. KolompárRómeó 2010. március 12. 14:41
  „4 napra előre nem lehet tudni, hogy mi lesz. Nem hogy egész nyárra.”
 • 1. dara 2010. március 12. 12:48
  „Hogy ezt követően mire számíthatunk? Az ügyvezető igazgató az előrejelzések alapján úgy gondolja, most nem lesz olyan száraz a tavasz és a nyár, mint tavaly volt, így az öntözésre is kevesebb szükség lesz
  EZT ELMENTEM.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett madarakat és békatetemeket találtak a vámosok

Nagylak - Élő védett madarakat, illetve szintén védelem alatt álló madarak és békák tetemét találták… Tovább olvasom