Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A Givaudan a makói hagyma új reménye - galériával

Makó - Szombat délelőtt megnyílt a 21. nemzetközi hagymafesztivál Makón.
A kiállításnak és a szakmai programoknak a Návay Lajos nevét viselő kereskedelmi szakközépiskola tornacsarnoka, a kísérő kulturális és szórakoztató programoknak pedig a közeli Hagymaház és környéke ad otthont. A bemutatón 28 szakmai kiállító standját tekinthetik meg az érdeklődők és szombaton egész nap lesznek hallhatók előadások a hagymatermesztés jelenével, jövőjével kapcsolatban, míg a Hagymaháznál játékos programok, vetélkedők, kézművesek portékái várják az érdeklődőket.

A kiállítás megnyitóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta, a makói hagymának van jövője, hiszen világhírű termék és a kereslet növekvőben van a kiváló minőségű magyar termékek iránt – a szaktárca a termények piacra juttatásához, a marketinghez szakmai segítséget ígér, emellett a kertészeti kultúrát anyagilag is támogatják. A város polgármestere, Buzás Péter többek között arról beszélt, hogy a makói hagyma többek között a városba települt svájci feldolgozócég, a Givaudan révén remélhet új piacot, amely alapanyagként felvásárlója lehet a porított hagymának. Ehhez azonban – mint már oly sokszor elhangzott – a gazdák összefogására is szükség volna. No meg a nemesítésre, új, versenyképes fajták megjelenésére – vélekedett Mágori Józsefné parlamenti képviselő.

21. nemzetközi hagymafesztivál Makón. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Ha mindez összejönne, és újra fellendülne a hagymatermesztési kedv, volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson. A klasszikus, dughagymás technológiával termesztett makói vörös vetésterülete egyébként idén elérte mélypontját, már csak 150 hektáron termesztik. Ez tette az 1882-es brüsszeli világkiállításon szerzett aranyéremmel máig híressé a várost – valaha 40 ezer hektáron termelték ezen a vidéken.

Olvasóink írták

 • 13. dmonlájn 2011. szeptember 13. 09:12
  „8. ivancsomkin 2011.09.11. 16:13

  teljes egészében, ugyanis a törökök rendszeresen visznek több repülőnyi marhát törökbe, majd onnan visszahozzák igaz feldarabolva......”
 • 12. Hell-icon 2011. szeptember 12. 12:35
  „9. ghb 2011.09.12. 09:07

  Ferencszállási forgalmazó által, magyar zászlós címkével ellátva... igen, én is jól megszívtam mert a származási ország a címke hátoldalán volt feltüntetve, én <önmoderálva> meg hittem az előlapnak...:S
  Azért az már elég gáz, hogy a környékről hamarabb jutok kínai fokhagymához, mint makóihoz még ha boltban veszem is és nem a piacon. Bár ott is vadászni kell s ha mázlis az ember, akkor talán, talál.”
 • 11. papika56 2011. szeptember 12. 10:55
  „Igaz ,hogy 21. éves a " fesztivál " de még soha nem vettem részt rajta .
  Hányan voltak most is kíváncsiak erre a nagyszerű rendezvényre ???
  Régen --míg volt pl. tüzijáték --rengeteg ember ment el ..mivel jó idő van. Míg télen dec. 31. jó hideg van , akkor bezzeg újévkor van . A hideg miatt sokan nem mennek el !
  Tömeg hiánya : az emberek fásultak, kiábrándúltak, csalódottak . A pénztelenség inkább otthon tartja őket !”
 • 10. Tibi71 2011. szeptember 12. 09:46
  „Ez nagyon messze van egy fesztiváltól.
  Inkább szakmai konferencia.

  A Makóiaknak ez lenne a város napja,tele normális programokkal,előadókkal.
  Ha nincs rá pénz akkor inkább rendezze a város kétévente.Vagy vegyen fel egy rendezvényszervezőt aki ért is hozzá.”
 • 9. ghb 2011. szeptember 12. 09:07
  „Előfordult már olyan hogy a Sparban csak kínai fokhagymát árultak..”
 • 8. ivancsomkin 2011. szeptember 11. 16:13
  „Na ja porított hagyma. A jövő: a gazdák beruháznak,felveszik piaci kamatra a pénzt a parazita bankoktól megvásárolják a szükséges berendezéseket majd előáll a "svájci" tulajdonos a nevetséges felvásárlási áraival és már mehet is a magyar a tiszának.
  A török "húsüzem" hány százalékban dolgozik fel magyar alapanyagot?-0 !!!!!!”
 • 7. bagyö 2011. szeptember 11. 12:56
  „Most jöttünk meg Makóról. Vettünk is 9 kg fehér,lila,vörös,fokhagymákat. Szépek,ízesek,jó állagúak.”
 • 6. polarbear 2011. szeptember 11. 11:53
  „A dughagymás vh ma már nem nagyon éri meg. 2 év, a haszon meg nem akkora(arányaiban). Amíg a vásárló a legolcsóbb hagymát keresi,addig nemigen lesz "felvirágzás".
  A földek tényleg ki vannak zsigerelve.Szerves trágya meg talajfertőtlenítés kellene,de az pénzbe kerül.”
 • 5. Francois 2011. szeptember 11. 09:57
  „Már csak jó föld kellene, mivel a gazdák a vetésforgót nem igazán tartják be, a földek betegek agyon vannak hagymázva, egyik évben is hagyma másik évben is hagyma ugyan abban a földben! "már csak 150 hektáron termesztik" a kimagaslóan jó ár végett! :D A termelők viszont sokkal jobban járnának, ha a cégek tőlük vennék és nem viszonteladóktól !”
 • 4. Egyolvasó 2011. szeptember 11. 09:04
  „T.2!
  Kellett volna, hogy tegyen valamit a makói emberekért? Nem azért lett a parlamentbe küldve.”
 • 3. polarbear 2011. szeptember 11. 07:23
  „...a makói embereket nem kelll felvirágoztatni...
  A kiváló földben nem vagyok olyan biztos.”
 • 2. pakk 2011. szeptember 10. 20:26
  „Nem hallottam a makó és térsége képviselő asszony véleményét mit is tett a makói emberek és környéke felvirágoztatásáért, mert úgy tudom, hogy semmit.”
 • 1. papika56 2011. szeptember 10. 17:12
  „Jó lenne ha fejlődne a térség. Kiváló föld, kiváló ,hozzáértő termesztők, sok jó munkahely --ez kellene ide Makóra !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dől a lé Kiszombornál: 180 ezer forint helyszíni bírságot fizettek be fél nap alatt

Fél nap alatt hat román álampolgárságú gyorshajtótól összesen 180 ezer forint helyszíni bírságot szedett be a rendőrség Kiszombornál. Tovább olvasom