Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

A kézimunka is lehet közmunka

Kövegy - Kövegyen egy csapat hölgy rongyszőnyegeket, ékszereket, háztartásban használatos holmikat készít közmunkásként. Ügyesek: termékeiket büszkén viselik, használják, és sikerrel árusítják is.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Magam készítettem azt a karkötőt, amelyet viselek – mondja a kövegyi Kanton Judit, s büszkén teszi hozzá: bevásárolni is saját készítésű szatyorral jár, otthonát ugyancsak olyan rongyszőnyeg díszíti, amely az ő keze munkáját dicséri. A fiatal hölgy egyike annak a 7 kövegyi közmunkásnak, akik a falu értékteremtő közmunkaprogramjában vesznek részt; többek között foltvarró technikával készült párnákat, terítőket, rongyszőnyegeket, ékszereket és más hasonló holmikat készítenek. A hölgyeket a kézimunka olyan fogásaira tanították meg, amelyeket régebben technikaórán is oktattak: varrógéppel varrni, szőni, horgolni, kötni. Március óta tanulnak, gyakorolnak, népi iparművész is foglalkozik velük rendszeresen, s ennek köszönhetően ma már piacképesek, kelendők a termékeik. Többek között a járási községek falunapjain árulják portékáikat – sikerrel. Mi is egy ilyen alkalommal találkoztunk kettejükkel.

Mátó Kamilla Beáta és Kanton Judit büszkén árusítja a kézzel készült holmikat. A szerző felvétele
Mátó Kamilla Beáta és Kanton Judit büszkén árusítja a kézzel készült holmikat.
A szerző felvétele

Kövegyen egyébként jelenleg több közmunkaprogram fut párhuzamosan. Megírtuk például, hogy vannak, akik gallyakat, zöldhulladékot gyűjtenek és dolgoznak fel tüzelőnek – így fűtik majd a 32 férőhelyes önkormányzati vendégházat. A falu polgármestere, Galgóczkiné Krobák Mária a kézimunkázó hölgyek foglalkoztatásáról azt mondja, ezt azért találták ki, mert a faluban egyéb munkalehetőség nemigen volt. Az ötlet azonban bevált: miközben közmunkásként jövedelemhez jutnak – márciusban megkötött szerződésük az év végéig szól –, a termékeik eladásából származó bevételt visszaforgatják alapanyagok, eszközök beszerzésébe, ami akár egy vállalkozás alapja is lehet. De akár így lesz, akár nem, a polgármester asszony úgy gondolja, a programban részt vevők mindenképp hasznos tudásra tesznek szert – akkor is, ha a későbbiekben esetleg csak magukat, a családjukat tudják ellátni hasznos holmikkal.

Olvasóink írták

 • 8. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 06. 16:02
  „kézimunka is lehet közmunka )))) csak a kézimunkát félre ne értsék a prostik mert közmunkásként lesznek nyilvántartva ))”
 • 7. AN 2013. augusztus 03. 21:08
  „Sok sikert!”
 • 6. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 03. 15:35
  „ZSIGA MARCELL IS AZT MONDTA 47 EZERBÖL MEG LEHET ÉLNI!! NÉZZÉK MEG A GYÖNYÖRÜSÉG HOGY ÉS MENNYIBŐL ÉL!!!!!!!!!!!!!!!! ROHADÉKOK”
 • 5. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 03. 15:33
  „Matolcsy azt mondta 47 ezerböl is meg lehet élni !!!!!!!!!!!!! Nézzék meg Matolcsi HONATYÁNK HOGY ÉL MEG ÉS MENNYIBÖL A NAGY HONATYA”
 • 4. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 02. 12:16
  „HAJDUFOKOSA

  MODERÁLVA ))))”
 • 3. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 01. 18:54
  „<moderálva>”
 • 2. macs 2013. augusztus 01. 12:38
  „Nem tudom, ki hogy van vele, de azt a pénzt amit a közmunkára költenek, és aminek töredékét kapják, akik dolgoznak, ilyen és hasonló - ha úgy vesszük, inkubációs szakaszban lévő - vállalkozások támogatására használnák fel, nagyon sok munkahely jöhetne létre. 4-5 év után már saját lábra is tudnának állni. Persze a pénze kívül egyéb - szakmai, jogi, adó- és pénzügyi - segítségre is szükségük lenne, amit a most létrehozott Járási Hivatalok keretei között meg lehetne oldani.”
 • 1. Pimpa42 2013. augusztus 01. 11:37
  „Ez mitől is közmunka?
  Itt ütközik ki, hogy a kormány közmunkaprogramja három dolgot takargat:
  - vagy látszatmunkát végeztetnek, így palástolva el a munkanélküliséget és átnevezve a segélyt
  - olyan munkát végeztetnek, amely munkaerőpiac helyett olcsóbb közmunkásokat használ - így zsákmányolva ki a reménytelen helyzetben levőket - hiszen amúgy legalább a minimálbért oda kellene adni és megilletnék a dolgozót azok a még megmaradt jogok, amelyek egyébként másnak biztosítottak.
  - Mint jelen esetben, egyszerűen segélyként működik, csak éppen meghatározzák, milyen tevékenységet végezhetnek mellette. Hiszen normális országban a rászorulók (akik bizonyos jövedelmet nem érnek el, vagy egyáltalán nincs jövedelmük/munkájuk) segélyt kapnak, míg nem képesek megoldani a helyzetüket. Tehát a cikkben szereplők voltaképpen szociálisan rászorulók, akik segélyt kapnak.

  A közmunkaprogram jelen formában tehát nem más, mint a munkanélküliség takargatása, és a rászorultak kihasználása.

  Persze a statisztikában szépen mutat, hiszen ők is dolgozókként szerepelnek, akár a külföldön munkát vállalók.

  Ahogyan az is szépen hangzik, hogy az IMF hitelt visszafizetjük, csak éppen helyette drágább hitelt vettünk fel, illetve valamiért az a fránya államadósság csak nem akar csökkenni (sőt, rekord magas).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makóra jön a magyar Beatles

Szombat este fél 9-től a magyar Beatles, azaz a BlackBirds együttes ad nagyszabású élő koncertet Makón, a Hagymaház szabadtéri színpadán. Tovább olvasom