Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

A makói hagymát az Unió is védi

Makó - Ötéves procedúra után megkapta az Európai Unió eredetvédelmi tanúsítványát a makói hagyma. Az uniós védjegy önmagában is piaci vonzerő, ráadásul mostantól a termék marketingjére is lehet pályázati támogatást kérni.
Öt évig tartott, mire – a Hagyma Terméktanács kezdeményezésére – felkerülhetett a védett elnevezésű termékek szűk körű európai uniós listájára a makói hagyma. A szervezet jogtanácsosától, Szenka Lászlótól megtudtuk: ez azt jelenti, hogy az adott termék nevét vagy földrajzi megjelölését az Unióban más nem használhatja. A védjeggyel tehát mostantól csak a Makón és szűk vonzáskörzetében termesztett vöröshagymát lehet forgalmazni. Az Európa nyugati felén már jól ismert, minőséget és hagyományos értéket garantáló embléma önmagában is komoly piaci értéket jelent, ráadásul ennek birtokában az itteni termelők még pénzt is kérhetnek Brüsszeltől termékeik marketingjére.

Együtt a szegedi szalámival

A védett uniós termékek listáján összesen 850 termék található – a makói hagyma történetesen a cseh Cerna Hora sörrel együtt került fel rá. Magyarországról mindössze további 3 termék élvez uniós védettséget: a szegedi és a budapesti téliszalámi, valamint a hajdúsági torma.

Kérdés, hogy ez mire lesz elég. Makón és környékén ugyanis az utóbbi években erősen visszaszorult a vöröshagyma termesztése. Összehasonlításként: a 90-es évek közepén még 100 ezer tonnát exportált belőle Magyarország Európába, most viszont a hazai össztermés sincs ennyi, Makón pedig mindössze 10,5 ezer tonna termett belőle 300 hektáron. A népszerűségvesztés oka, hogy a hagyományos, kétéves makói vöröshagyma termesztése a gyengébb minőségű, de nagyobb hozamú egyéb fajtákénál értelemszerűen drágább, a jobb minőséget azonban eddig nem tudták az árakban érvényesíteni.

Szanka László azt mondja: az uniós jogi védettség erre is ad esélyt. Az már a helyi kis- és nagyobb termelőkön múlik, hogy képesek lesznek-e összefogni és élni a lehetőséggel. A Hagyma Terméktanács a most kezdődő téli szezont igyekszik felhasználni arra, hogy az érintetteket megnyerje az ügynek. 

Olvasóink írták

 • 6. Black&Red 2009. november 13. 20:48
  „Na de kedves Szabó Imre!! Ezt a hírt már kb két hete egy másik hírportálon olvastam! Hogy hogy csak most akadt rá? Ott még egy fotót is leközöltek! Ki lehet találni, hogy kinek a fotója, de nem is ez a lényeg!:)”
 • 5. triatlonos 2009. november 13. 19:49
  „Azt védik, ami nincs! A makói hagymának - egy tapasztalt Kossuthos vezető szerint - két ellensége volt: a peronosz és a Mezőker! A "képviselő hölgy" cége legalább 10 éve nem foglalkozik vöröshagymával, ezért nem sportszerű támadni.”
 • 4. napiszar 2009. november 13. 18:19
  „zolcsi44 na ebben egyetértünk ,szintén hasonló a véleményem!”
 • 3. zolcsi44 2009. november 13. 15:54
  „A hagymát védik, aki megtermeli azt védik????? azt segitik????? Bezzeg aki felvásárolja pl. képviselő hölgy, vagy nem???? azt támogatja külömböző szervezet. Ez olyan mint finggal tojást festeni.”
 • 2. bo 2009. november 13. 13:51
  „A hagymát védik, de a piacát nem. Mindenhol a kínai szemét!”
 • 1. nezdcsak 2009. november 13. 12:42
  „Jókor,már alig termesztik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégse lett Dallas Óföldeákból

Mesés helyi iparűzésiadó-bevételt, új munkahelyeket, a falu fellendülését várta Óföldeák attól, hogy a település határában bő 3 éve megindult a kutatás a földgáz után. Tovább olvasom