Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A makói kazánok Kazahsztánba mennek

Makó - FÉG gázkazánokat gyárt egy kazahsztáni megrendelésre a Vara-FÉG Kft. makói üzeme. A géplakatos-vállalkozó tulajdonos hosszú pereskedés után elérte, hogy az általa megvett régi hazai cég jogosan használhassa az 1891 óta létező márkanevet.
A Fegyver- és Gépgyár Részvénytársaságot 1891-ben alapították Budapesten, 1965-től Fegyver- és Gázkészülékgyár néven működött. Volt telephelye Budapesten és Makón, ahol több százan dolgoztak. A valamikori üzemterületen most több vállalkozás működik, az eredeti márkanevet használó Vara-FÉG Kft. két csarnokot bérel. A tulajdonos, Vara Árpád budapesti vállalkozó, pesti, verpeléti és makói üzemében összesen 70 ember dolgozik.

– Géplakatos vagyok, a rézműipari szövetkezetben üzemvezető voltam. 1991-ben kiléptem, önálló céget alapítottam – mondja az ügyvezető-tulajdonos.

Vara Árpád tulajdonos a makói csarnokban. Látott benne fantáziát.
Vara Árpád tulajdonos a makói csarnokban. Látott benne fantáziát.
A szerző felvételei

– Jó döntés volt, kezdetben 15 embert foglalkoztattunk, de 1995-ben visszamentem, megvettem a volt üzemem felét, 1998-ban a másik felét, minden háttér nélkül. Ebben a fejlődésben munka volt: rajtam kívül a fiam és a nejem van még benne a cégben, nem veszünk fel extrafizetést, és minden fejlesztés hasznát beforgatjuk. Mint Vara Kft. beszállítója voltam a FÉG-nek, a vízmelegítőkbe, fűtőkészülékekbe mi gyártottuk a kazántesteket. Közelről láttam, mi történt ezzel a céggel a privatizáció idején. Három részre bontották, különvált a vizes és a száraz készülékek gyártója és a fegyvergyártás. A vizeskészülék-gyártó többször is tönkrement. Háromszor ajánlották fel, hogy vegyem meg, harmadszor, 2008 szeptemberében tudtam megvásárolni.

Eleinte nagy akadály volt, hogy a FÉG név iránt – a korábbi fizetési nehézségek miatt – nem volt nagy bizalom a piacon. A céggel együtt egy pert is vettem: az ócsai konvektorgyár korábbi, külföldi tulajdonosa levédette a FÉG márkanevet, és pert indított a használói ellen. Én lettem az elsőrendű alperes, és 2010 decemberében a bírósági végrehajtó egy reggelre az összes pénzünket lefoglalta. Most eljutottunk odáig, hogy jogosan használjuk ezt a nevet.
Vara Árpád azért vette meg a céget, mert úgy látta, még mindig van keresnivalója egy új magyar termékeket előállító gyárnak, amely gázzal működő berendezések mellett napkollektoros, pelletes gyártmányokat is készít. Az üzem új típusokkal jelentkezett.

Gázkészülékgyártás, kazah megrendelésre. A hazai kereslet élénkülésében is bíznak.
Gázkészülékgyártás, kazah megrendelésre. A hazai kereslet élénkülésében is bíznak.

– A magyar piacon egyelőre nincs nagy kereslet, mert rengeteg külföldi készüléket behoztak filléres áron, olyan minőségűeket is, amelyeket otthon már nem engedtek forgalomba hozni. Megesik, hogy 35 ezerbe kerül egy vízmelegítő, de ha meghibásodik, a kazánbelsőrész 45 ezerbe kerül hozzá, egy szelep pedig 25 ezerbe. Közben még működnek a régi FÉG készülékek, egynémelyike 30 éves, és alkatrész is van hozzá, ráadásul nem örök áron. Abban bízom, hogy most, a válság idején a magyar vásárlók is rájönnek arra, hogy az olcsó húsnak híg a leve – mondja a tulajdonos.
Addig más piacot is keresnek új fejlesztésű készülékeiknek. Ez nem megy gyorsan, de a minap kiderült, egy kazah partner két évig figyelte a Vara-FÉG-et, mielőtt előállt volna a megrendeléssel.

– Mi nem politikai sugallatra, hanem józan paraszti ésszel döntöttünk úgy, hogy érdemes kelet felé nyitni. Kazahsztánban most vezetik a gázt, de nincs készülékgyártójuk. Első körben 500 kazánt rendeltek tőlünk. Sok kollégám szabadságon volt, de bejöttek, így az első 250 darabot időre elkészíthettük. Reménykedünk, hogy ez a kapcsolat beválik. A következő lépés egy összeszerelő csarnok létrehozása lehet. Ha ez elkészül, azt mondom, elmehetek nyugdíjba.

Olvasóink írták

 • 4. dédi8 2012. augusztus 24. 19:43
  „Na és szerinted miért múlt el, ha olyan jó volt? Nem azért véletlenül, mert már finanszírozhatatlan volt, még hitelekből is? Csak az adósság, meg az erkölcsi pöcegödör maradt belőle.
  Szerintem te nyugodtan kiállhatsz a napra, mert nincs ami felforrjon a fejedben!”
 • 3. Qllancs 2012. augusztus 24. 13:33
  „T. dédi 8.
  SZERINTED pl a fegyvergyártás MIÓTA VESZTESÉGES ??????? a világon MINDENÜTT jóó üzlet !!
  NEM --3500 fizikai dolgozó !!!!mindnek biztos megélhetés , 2 x ennyi család boldogulása !!!
  T. dédi8.
  NE ÁLLJ KI A NAPRA mert felforr az agyvized --45 fok van árnyékban !!!
  Azt a régi " sz@r " világot : min 5-6 millió ember VISSZASÍRJA !!!!!!!!!!”
 • 2. dédi8 2012. augusztus 23. 14:54
  „Igen, és a 3500 -ból 1700 irodai alkalmazott volt. Szépen lassan csődbe is ment, mint minden külföldi hitelből, mesterségesen fenntartott cég. Csak a hitelek maradtak meg, mert 1990-ben eszetlenül szétverték, mint mindent.
  Talán kisebb kapacitással, kevesebb kommunista léhűtővel nyereséges lehetett volna.”
 • 1. papika56 2012. augusztus 23. 13:15
  „HÁÁÁT IGEN ! FÉG !! 3500 ember dolgozott ott 3 műszakban !! DE SZÉP VILÁG VOLT !!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híreket kaphatnak az M43-as építői – pénzt nem

Hiába fordultak a miniszterelnökhöz az M43-as autópálya alvállalkozói: az állam cége nem vállalhatja, hogy fizet az építtető helyett. Tovább olvasom