Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

A makói Sebastian Bonnban marad

Két éve kezdődött, tavaly a nyilvánosság előtt óriási botrányokkal folytatódott, néhány napja pedig befejeződött a „makói" Zombori Sebastian nevéhez köthető történet. Az ügyben még az esélyegyenlőségi miniszter és a jogvédők is egymás torkának ugrottak. Néhány napja a magyar után a német bíróság is az apánál, a Bonnban élő Zombori Jánosnál helyezte el a gyermeket.
Zombori Sebastian édesanyja, Krisztina két év után elfogadta a döntést. Fotó: Schmidt Andrea
Tavaly nyáron az igazságügyi minisztérium közbenjárására bírósági végrehajtók adták vissza a németországi Bonnban élő Zombori Jánosnak az akkor 11 éves, és már több mint egy éve Makón, az anyjánál és nagyszüleinél jogellenesen rejtegetett kisfiát, Sebastiant. A különböző tévécsatornák vezető hírként tudósítottak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből, az újságok, napi- és hetilapok, folyóiratok pedig címlapsztoriként tálalták a kisfiú átadását. A gyermeket az anyja és a nagyanyja pánikrohamra hivatkozva szállította be egy nappal korábban az intézetbe. Éppen azon a napon, amikor a magyar bíróság döntése értelmében Sebastiant vissza kellett volna adniuk az apának.

Mint azt akkor megírtuk, a tizenegy éves kisfiú kiadatását azért kérte az apa, mert a válófélben lévő szülők között korábban, még 2003-ban a bonni családjogi bíróságon született egy megállapodás, amelynek értelmében a gyermek és testvére tartózkodási helyéről kizárólag az apa dönt. Ezt sértette meg az anya, amikor tavalyelőtt, a húsvéti szünetre Magyarországra hozta a gyermekeket, de nem vitte vissza őket a megbeszélt időre, és az apa csak a kisebbikkel tudott visszautazni.

– A bonni bíróság néhány napja jogerős ítéletben is kimondta, hogy a gyermekelhelyezés joga engem illet – nyilatkozta lapunknak tegnap Zombori János.

A tárgyaláson személyesen megjelent a Bonnban élő férfi volt felesége, Krisztina, az asszony anyja és apja, valamint az őket elkísérő magyar ügyvéd. A gyermekelhelyezési perben az asszony jogi képviseletét egy német ügyvéd látta el.

Zombori János elmondta, örül, hogy végre lezárult a 2004 tavaszán kezdődött kálváriájuk, ami főleg a két fiút viselte meg. A férfi megjegyezte, közte és volt felesége között normalizálódott a viszony, mindenben megállapodtak.

– Az édesanya telefonon, levélben vagy az interneten korlátozás nélkül tarthatja a kapcsolatot a gyerekekkel, mint ahogy eddig is. Húsvétig háromszor személyesen is meglátogathatja és elviheti őket – árult el részleteket a férfi.

Zombori János arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a volt felesége, Krisztina ismét „ellopja" tőle a gyerekeket, azt válaszolta: – Nem hiszem, hogy ilyet tenne, az őrültség lenne a részéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki akartak rabolni egy makói zálogházat

Az üzletben dolgozók bátor fellépésének köszönhetően üres kézzel futamodott meg az a férfi, aki… Tovább olvasom