Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Apáczai-díjat kapott Bálint József

Makó - A pedagógusoknak adható egyik legrangosabb kitüntetéssel,az Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki a makói nyugalmazott iskolaigazgatót, Bálint Józsefet. Azt mondja, szeretett tanítani és tanulni is – ha úgy adódott, a diákjaitól is.
Apáczai-díjat vehetett át nemrégiben a Nemzeti Galériában a ma a Makói Általános Iskola tagintézményeként működő egykori Belvárosi Általános Iskola három éve nyugalmazott igazgatója, Bálint József. A matematika–informatika szakos pedagógus egész pályafutása alatt hűséges volt városához, mi több, egy 4 éves kitérőt leszámítva, amikor tanulmányi felügyelőként dolgozott az oktatási osztályon, az iskolához is, amelyben az 1976-os diplomaszerzést követően kezdte pályafutását.

Bálint József családjában senki sem volt pedagógus. A szegedi Tömörkény-gimnáziumot zenei tagozaton végezte, klarinétozott, de mint mondta, a muzsikusok között ő volt a legjobb matekos, a matematikusok között pedig a legjobb zenész. Hogy végül a tanári hivatás mellett döntött, az annak köszönhető, hogy kiváló tanárai voltak. Amúgy egész pályafutását végigkísérte, hogy nemcsak a tanításban lelt örömet, de a tanulásban is. Kollégáitól, de adott esetben, például informatikából, amikor maga a tantárgy is új volt még, egy-egy kiváló diákjától is sokat tanult. Elmondta: sosem volt tekintélyelvű pedagógus, azt akarta, hogy diákjai az embert lássák benne.

Bálint József jó szívvel gondol vissza a makói oktatásban eltöltött évtizedekre. A szerző felvétele
Bálint József jó szívvel gondol vissza a makói oktatásban eltöltött évtizedekre. A szerző felvétele

Igazgatóként rengeteg átszervezést, jogszabályváltozást élt meg. Máig büszke például arra, hogy a közreműködésével kidolgozott, kistérségi együttműködésre is építő oktatási struktúrát szerte az országban makói modellnek hívják. Ennek ellenére azt mondja, nem irigyli mai kollégáit: nincs könnyű dolguk, hiányzik az oktatási rendszer stabilitása, a pedagógusok megbecsülése. Hogy mégis miért gondol vissza jó szívvel a katedra mögött eltöltött évekre? – Ha becsuktam magam mögött a tanterem ajtaját, a gyerekek azt várták tőlem, hogy váltsuk meg a világot. És alkottunk, tanultunk – árulja el a titkot.

Huszonegy díjazott a megyében

Apáczai-díjjal 37 éve tüntetik ki a pedagógusokat – most legutóbb szerte az országból húszat. A megyében Bálint Józseffel együtt eddig összesen huszonegyen kapták meg a magas kitüntetést. Makón rajta kívül még egy tanár rendelkezik ilyen elismeréssel: a szintén matematikus Tatár István, aki az elsők között kapta meg a díjat.

Olvasóink írták

 • 13. farkaspiroska 2011. május 12. 14:16
  „Kedves Igazgató Úr! Gratulálok a magas kitünteshez! Jó egészséget kívánok Neked és kedves Családodnak!
  Üdvözlettel:farkaspiroska/ Hódi Jenőné/.”
 • 12. erika67 2010. február 18. 16:15
  „Gratulálok Tanár úr!

  1978-82 között volt a 8/b osztályfőnöke. Azt hiszem mi voltunk az első osztálya, amellyel a matematikán kívűl is foglalkoznia kellett. Személy szerint csak kiváló emlékeket őrzök Önről, és büszke vagyok arra, hogy az én volt osztályfőnököm, matematikatanárom kapta ezt a neves kitüntetést. Kívánok további boldog nyugdíjas éveket és jó egészséget Önnek és kedves családjának.”
 • 11. 3évesférfi 2010. február 18. 09:26
  „10: Azért az mindenképpen rendes és jóindulatú dolog tőled, hogy ezt így, ebben a helyzetben megemlíted, ennek cseppet sincs "valahogy olyan kib*ás íze".
  Gratulálok.”
 • 10. correct 2010. február 17. 23:31
  „Szerintem meg nem érdemelte meg.
  Sokan mondanak sok jót,én ezt nem tudom megtenni.
  Volt egy osztály a Kohn Bélában. Akik 83-ban végeztek. Nincsenek jó emlékeink.
  Valahogy olyan kib..ás íze volt amit velünk művelt.

  Nem kell kommentálni a megjegyzésemet. Nem voltunk kedvencei,pedig mi is készültünk minden órára.De semmi gond,ha odaítélték legyen vele boldog.Eddigi pályafutásom alatt egyetlen tanárra mondhatnám,hogy tanított. Hajdú Józsefné !!!!!”
 • 9. eva45 2010. február 16. 14:51
  „Még anno a Farkas Imre iskolába járt át matematikát tanítani már akkor is magas szinten. Nemcsak a kiváló pedagógus de mint ember is példaértékű. Rend volt az osztályban és figyelem.
  Gratulálok megérdemelte!”
 • 8. CseténéMuci 2010. február 16. 12:58
  „Kedves Jóska!
  Szívből gratulálok az elismeréshez!
  Büszke vagyok, hogy három éven keresztül a munkatársad lehettem! Köszönöm a szép emlékeket, melyet őrizgetek.
  Példaértékű a teljesítményed, az eredmények, melyeket elértél.

  Boldog nyugdíjas éveket és nagyon jó egészséget kívánok!”
 • 7. kismacko9 2010. február 16. 12:23
  „Gratulálok Tanár Úr!Igazán megérdemelte! Volt szerencsém a Bartókban Öntől megtanulni a számitástechnika alapjait,amit azóta is nagyon szeretek és a mindennapjaimban használok. Boldog nyugdíjas éveket!”
 • 6. kt 2010. február 16. 00:04
  „Gratulálok, Tanár Úr!
  Egy volt diákja és gyakorló tanárjelöltje.”
 • 5. lacipapa68 2010. február 15. 21:16
  „Gratulálok a volt Igazgató úrnak!Minden elismerésem az olyan pedagógusoké,akik egyúttal EMBEREK is tudnak lenni!Amelyik pedagógust szeretik a diákjai /vagy volt diákjai/,az már mindent elért.”
 • 4. proli 2010. február 15. 20:51
  „Gratulálok Igazgató Úr!
  Jól ismerem munkásságodat, úgyis mint az informatika oktatás egyik úttörőjét, de úgyis mint iskolád odaadó vezetőét.
  Nyugodt, békés nyugdíjjas éveket kívánok!”
 • 3. SpákHédi 2010. február 15. 17:53
  „Jóska! Tiszta szívből gratulálok. Büszke vagyok arra, hogy két évtizedig a munkatársad lehettem. Jó egészséget!!!!”
 • 2. Rappen 2010. február 15. 12:45
  „Mindig nagy öröm számomra, ha makói kap díjat vagy elismerést.
  Gratulálok Bálint József úrnak!
  Jó egészséget!”
 • 1. 123456@ 2010. február 15. 12:07
  „Gratulálok a volt igazgató úrnak! Remélem emlékszik még a hat évvel ezelőtti szúros tekintetre:-) na ő gratulál most magának őszintén:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzhamisító bandát füleltek le Makón

Hamis húszezreseket gyártottak, majd azokkal fizettek Makón. Az öttagú bűnbandát pénteken kapcsolták le a rendőrök. Tovább olvasom