Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Átadják-e Makón az egyháznak Kertvárosi-iskolát?

Makó - Aggódnak a szülők a makói Kertvárosi-tagiskolában amiatt, hogy az önkormányzat a katolikus egyháznak tervezi átadni az intézményt. A tegnap esti összevont szülői értekezleten érvek és ellenérvek is elhangzottak, Buzás Péter polgármester pedig megígérte: a képviselő-testület a szülők akaratának megfelelően hozza majd meg végső döntését.
Aggódnak a szülők, félnek a változástól – ezt lehetett leszűrni annak a bő egyórás fórumnak a végén, amelyet a Makói Általános Iskola Kertvárosi-tagintézményében tartottak tegnap este. Azért hívták össze, mert – mint megírtuk – a város tárgyalásokat folytat két tagintézmény átadásáról a református, illetve a katolikus egyházzal, és az önkormányzat kíváncsi a szülők véleményére. Az átadás oka: a városvezetés az oktatás eddigi színvonalának megőrzését inkább egyházi, mint állami fenntartással látja biztosítottnak, és január elsejétől minden önkormányzati fenntartású iskolát átvesz az állam.

Az elképzelések szerint a Kertvárosi-iskola a katolikus egyházmegyéhez kerülne. A fórumon nem tudott részt venni Kiss-Rigó László megyés püspök. A több mint száz szülő így Buzás Péter polgármesternek, Almási Pál igazgatónak és Nagy Mária tagintézmény-vezetőnek tehette fel kérdéseit. A város első embere Almási Pállal egyetértve leginkább azt hangsúlyozta: az állam minden bizonnyal egységes színvonalú oktatást akar szerte az országban, ezért ha egy jó iskolát az önkormányzat nem ad egyházi kézbe, tartani lehet attól: hosszú távon a többi, kevésbé jóhoz fog igazodni.

A szülőket ez nem nyugtatta meg. Volt, aki azt mesélte el, hogy a fia korábban egyházi iskolába járt, és ott nem volt megfelelő az oktatás. Más attól félt, idővel szétszéled a megszokott, kedvelt pedagógusgárda. Nagy Mária azt tanácsolta mindenkinek, beszéljenek azokkal a pedagógusokkal, akiknek hisznek, és úgy alakítsák ki véleményüket az ügyben. Elhangzott az is, hogy az iskola vezetése és a tanári kar nagy többsége számára szimpatikusabb az egyházi, mint az állami fenntartás. A tegnap esti fórumot egy hét múlva újabb követi a Kertvárosiban, és azon már képviseltetni fogja magát az egyházmegye is. Ezután minden szülő kérdőívet kap. Buzás Péter hangsúlyozta: a képviselő-testület a szülők akaratának megfelelően fog dönteni arról, egyházi kézbe kerüljön-e az intézmény.

Olvasóink írták

 • 19. Murgab 2012. március 09. 09:35
  „Még áll a vár,de kellenek a katonák...

  Sokmindent lehet itt olvasni - én csak egy véleményt szeretnék megosztani a kedves olvasókkal.Sajnos,nem biztos,hogy ez a teljes igazság - azt nem tudhatjuk.
  A napokban mondta azt valaki: "az igazságot és a jövőt nem tudja senki , aki mégis tudja,az nem áll szóba velünk , aki pedig szóba áll - az hazudik".Hmmm...,ha ez így van,nyilván arra is igaz,aki ezt mondta.
  Ami most folyik a makói oktatási intézmények körül,nyilván sokféle jelzővel illethető,csak talán azzal nem,hogy tisztességes.Részben azért,mert a lényeg a színfalak mögött zajlik , másrészt aki beszél róla és villantja a "függönyt",az sem mond igazat.Nem biztos,hogy hazudik,de nem feltétlenül oszt meg minden információt : sem a nagyközönséggel,sem a közvetlen érintettekkel - csak azt,ami számára és jövőjére kedvező hatással lehet.
  Megérthető - manapság mindenki a létért küzd és ha ezt időnként mások számára tisztességtelennek tűnő eszközökkel is,de megteszi... hát "Uram bocsá...".
  A Makói Iskola valóban kiváló eredményeket ért el rövid fennállása idején.Számtalan országos verseny döntőjének sikere tanúskodik erről.
  A MAKÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA eredményei ezek!
  A hírnév,a dicsőség,az országos elismerések.Nem a Belvárosié,nem a Bartóké,nem a Kertvárosié,nem az Almásié.
  Hanem együtt az egészé,az itt dolgozó nevelőké,és diákoké.
  Senki sem mondhatja kizárólag magáénak - hiszen egymás kiegészítése nélkül nem születhettek volna meg ezek az eredmények.Ha esetleg az egyik iskola vagy osztály,vagy néhány tanulója valamilyen téren kiemelkedőt nyújtott,azt egy másik intézmény más tanulói,osztályai,diákjai egy másik területen kompenzálták.Ez így volt együtt a nagy egész.Hiszen ez volt az iskola vezetősége által oly sokszor hangoztatott hitvallás is!
  Volt.
  Nem tudjuk,mi lesz,csak azt,hogy ezeknek az éveknek vége.
  A kezek eleresztve - mindenki boldoguljon (vagy megboldoguljon) ahogy tud.Van aki úgy érzi,felkarolták és valamiféle biztató jövőképet lát ,s már nem is néz hátra. Van , aki úgy érzi,magára hagyták , és ezt az érzést még erősíti is benne a "jövőjében nagyon bízó" önbizalma és elszánt küzdelme az elfogadtatásért.
  A polgármester és az igazgató az oktatás színvonalának megőrizhetőségéről beszél - nyilván nem alaptalanul.A leendő egyházi iskolákban a tárgyi feltételek színvonala továbbra is országosan kimagasló szintű lesz (értem ezalatt főleg a Belvárosi iskolát).A maradó pedagógusgárda pedig szintén szavatolja a további magas szintű oktató-nevelő munkát.Nincs is ezzel semmi gond - ez az érdeke a jelenlegi és a jövőben ide beiratkozó diákoknak és szüleiknek egyaránt.És ez az érdeke városunknak is.
  Csak az érdekháborúban elfelejtettnek tűnik valami : a színvonal eddig sem csak ebben az intézményben volt magas szintű , önállóan ennek az(és bármely más!)intézménynek a tanulói sem tudták volna elérni a közelmúlt óriási sikereit!Ezt lehet tagadni,lehet benne kételkedni,...de okos ember nem teszi,és... figyeljük meg a jövőt...
  Jelenleg az egyházi jövő - kormányunk(bocsánat,a 2/3-ad kormánya)DISZKRIMINATÍV támogató politikája miatt lényegesen nagyobb pénzekkel kecsegteti az ebben a formában működő oktatást,ami esetleg sokak fejében egyet jelent a magasabb színvonallal.(Szándékosan formát írtam és nem fenntartást , mert ugyan ki tartaná fenn az egyházi iskolákat...,valószínűleg a perselypénzből és az 1%-ból nem menne)
  De a színvonal nem mindig pénz függvénye - főleg nem az oktatásban,de,hogy a nevelésben nem,az teljességgel bizonyos!
  Ezt akkor is bizonyították a város kisebb iskolái,mikor még a "nagy összevonósdi" előtt olyan hírnévre tettek szert,mint az "Almási".Mert volt ennek az iskolának - nem is akármilyen hírneve!
  És ebben az iskolában továbbra is ott vannak azok a tanárok akik a korábbi évek sikereinek kovácsai voltak,akár önálló iskolaként,akár a nagy MAKÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA részeként!
  Sajnos a felemelkedés ,azon túl,hogy önmagunkat magasztalnánk , manapság nagyban segíthető azzal,ha esetleg másokat - a konkurrenseket - igyekszünk kedvezőtlen színben feltüntetni.Persze iskolák esetében még erre sincs mindig szükség - elég ha egy kicsit háttérbe szorítjuk az intézményt,lemondóan nyilatkozunk róla és egy olyan képet próbálunk kialakítani,amiben egy borús jövőt tüntetünk fel előttük.S a mai "gyermekéhes" iskolaidőkben ezzel már el is kezdjük ásni egy intézmény sírját.
  Az Almásival az utóbbi időben ez történt,történik.
  Nem tudom,milyen lesz a makói iskolarendszer,nem tudom,milyen lesz,ha egyszer csak azt vesszük észre,hogy gyermekeink kizárólag egyházi nevelésben részesülhetnek - mert Makón eltűnik minden más iskolatípus!
  Ha nem figyelünk,ha nem óvjuk ezeket az intézményeket,ez előbb -utóbb be is következhet.A politikusoknak csak akkor számítanak ezek az intézmények,ha támogatásra van szükségük.Választások előtt természetesen megjelennek - de a vészterhes időkben...,poros nyomukat sem látni.
  Az idén még önkormányzati,jövőre állami kézbe kerülő iskolák persze folytatják küzdelmüket az életben maradásért folytatott versenyben - még ha ez oly tisztességtelen is időnként a vetélytársak magatartása miatt.
  Tisztelt pedagógusok!
  Ne adják fel a harcot,küzdjenek továbbra is azért,hogy iskoláikból büszke,felkészült makói fiatalok léphessenek ki,hogy oktató-nevelő munkájuk révén diákjaik további sikereket érhessenek el!És küzdjenek azért,hogy a "szabad iskolaválasztás" oly magasztos eszméje Makón ne abban merülhessen ki,hogy mely egyházi felekezet iskolájában folytathassák tanulmányaikat városunk általános iskolás diákjai!
  Tisztelt olvasók!
  Jelenleg még van Makón olyan iskola,ahol a világi nevelés-oktatásé a főszerep.S ez a nevelés-oktatás nem alacsony színvonalon történik!
  A "sikerek kovácsai" nem biztos,hogy mindig a reflektorok fényében állnak - de dolgoznak , rendíthetetlenül.És ezt a munkát támogatni kellene,nem pedig hagyni elsorvadni.
  A támogatást pedig semmi sem fejezi ki jobban,mintha megmutatjuk : van igény az itt dolgozó nevelők,pedagógusok további áldozatos munkájára!Hiszen gyermekeinkért teszik!”
 • 18. Iceflower 2012. március 08. 21:33
  „Kedves tótovics!
  Igen! A hozzáadott érték a fokmérő! Csak ezzel az a probléma , hogy nagyon nehezen mérhető!. Minden a pedagógus lelkiismeretén , maximalizmusán múlik.”
 • 17. tótovics 2012. március 08. 20:13
  „Kedves Iceflower!
  Okfejtéseddel egyet értek ... addig a pontig, amíg a versenyekről kezdesz beszélni. A versenyeztetés nem fokmérő egy intézmény megítélésében. Sok esetben anyuci, apuci ügyesen megoldja a levelező versenyfeladatokat, és a pedagógus azzal kaszál. A versenyek egy jelentős része ilyen. De ezt félretéve azt hiszem van valami olyasmi fogalom, hogy hozzáadott érték. Azt hiszem ez lehet egy intézmény egyik fokmérője: Azaz a szociális hátrányokkal küzdő tanulókhoz, vagy a hátrányok nélküli tehetséges tanulók eredményeihez mennyit tesz hozzá a pedagógus. Ez az igazi fokmérő. Azt hiszem egyetértünk.”
 • 16. Iceflower 2012. március 08. 18:04
  „Kedves tótovics!

  Szerinted az oktatás színvonalát a gyerekek teljesítménye egyértelműen tükrözi? A gyerekek teljesítménye nagyon összetett dolog! Az eredményes oktatás 3 pillére: a gyerek , ő áll középen , a szülő és a pedagógus.
  Mind a háromnak maximálisan oda kell tennie magát , hogy az eredmény meglegyen!
  Látványos eredmény (országos versenyeredmények) csak azoknál a gyerekeknél lehetséges , akik genetikailag okosak , tehetségesek , adottságuk kiváló. Ha ehhez még a szülő is biztosítja a megfelelő szociális hátteret , és a gyerek is szorgalmas , kitartó , akkor a pedagógusnak annyi a dolga , hogy felismerje a tehetséget és hozzátegyen , versenyeztesse...
  Egy pedagógus , ha kiváló "gyerekanyagot"taníthat , az eget is be lehet velük meszelni. De , ha olyan gyerekekkel kell foglalkoznia , ahol a képességek meglehetősen szerények , a szülői háttér antiszociális , és még a gyerek nem is akar tanulni , a tanár meggebedhet , akkor sem tudja elvinni országos versenyre.

  Tapasztalat: ugyanaz a tanár válogatott osztályban ugyanazokkal a gyerekekkel hozta az országos eredményeket , míg egy többszörösen , halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknél , akik sokszor képezhetetlenek,örült , ha a felzárkóztatás igen kemény , idegölő munkája eredményeként a tanulók elvégezték a 8 osztályt!!!
  Ugyanarról a pedagógusról beszélek.”
 • 15. tótovics 2012. március 07. 22:30
  „Egyetértek, Loafus! Miért nem öt évvel ezelőtt csinálták, és miért nem egy év múlva fogják meglépni? Miért is kell az államot már most befeketíteni? Igen, valóban állásféltésről van szó.és még valamiről ... Ez a bitang politika gyűri a szánkba ezt a hatalmas katyvaszt. És mi olyan hurkák vagyunk, hogy velünk még ezt is meg lehet etetni. És megint a markába röhög valaki, - aki soha nem ígér semmit, de azt tartja. Jól kifőzték ezt ott a fehér házban.”
 • 14. Loafus 2012. március 07. 22:12
  „A mai prezentáció a Kálvinban meglehetősen profi volt a képi világát illetően és az igazgató úr is már-már áhitatosan érvelt amellett amit talán sohasem hitt volna eddig. Engem mégsem tudott meggyőzni.
  Az úgymond "veszélyeket" bagatellizálta és valahogy inkább állásféltésnek tűnt az egész felhajtás.
  Miért most kell ezt meglépni és nem 5 évvel ezelőtt amikor egyszer már megkérték vagy épp 1 év múlva, amikor már tisztán látszanak az állami feltételek. Állítólag biztosítva van a keret a reformátusok részéről, de mi van akkor, ha nem csak a makói önkormányzat ilyen fifikás, hanem még vagy 500? Akkor lehet, hogy Isten pénze sem lesz elég.
  A második 1 %-t pedig az igazgató úr szerint illik a fenntartónak átutalni és hogy a tápláléklánc majdnem teljes legyen , meglett az óvoda is. Szeretném leszögezni, hogy Paja munkásságát és eredményességét elismerem, remélem az objektivitásom is a helyén volt és nem feltétlen a változás ellen vagyok, hanem az indokok voltak
  sekélyesek.”
 • 13. tótovics 2012. március 07. 19:26
  „" Az átadás oka: a városvezetés az oktatás eddigi színvonalának megőrzését inkább egyházi, mint állami fenntartással látja biztosítottnak, és január elsejétől minden önkormányzati fenntartású iskolát átvesz az állam."
  idézet a cikkből. Ebből kiviláglik, hogy nem a mély hit iránti elkötelezettség vezérli a a városvezetésnek nevezett polgármestert, hitről eddig nem kommunikált semmit, hanem az oktatás eddigi színvonalának megőrzése - a kimondott cél.A hit és vallás kérdése csak azért vetődött fel, mert az értekezleten részt vevők rákérdeztek. De kicsit sem hiszem, hogy Almási Pál, aki a Kálvin vezetését a reformátusok fenntartásával akarja folytatni, hívő ember lenne. Illetve van egy hite, egyházellenesség. S mivel ez köztudomású, hiteltelen az egész igyekezete, amellyel egyházi iskolává akarja tenni a Kálvint és a Kertvárosit. Az oktatás eddigi színvonalának megőrzése a Kertvárosi esetében nem túl nagy feladat, hiszen elég gyenge teljesítményt nyújtanak a tanulói.
  A Kálvin meg csak akkor kiemelkedő, ha a makói intézményekkel hasonlítom össze, különben csak átlagos.
  Másról van itt szó emberek: nem hitről, nem vallásról, nem oktatási színvonalról ...”
 • 12. deszkás 2012. március 07. 18:55
  „DÉDIKE! Még 1X és utoljára.Én NEM TILTOM! De nekem ne irják elő KÖTELEZŐEN mint a párttaggyűlést. Majd én döntök (NE ESS KÉTSÉGBE NEM KOMENISTAKÉNT) Te nem azt teszed mint én csak forditva? Mondhatnám úgyis ez akkor janicsár iskola. Beépited a gyerekbe a bólogatást aki ha kell mindent elhisz mert ilyennek nevelted! Ennyit a tulajdonlásról.Azért olvasd el az "új" NAT-ot lesz abban még neked is meglepi. A vitát magam részéről lezártnak tekintem.”
 • 11. fili-busz 2012. március 07. 18:36
  „A mai erős államok, mind erősen vallásosak.
  USA,Kína,Japán,Németo,Fro,Brazília, GB, Olaszo,India, Kanada....Izrael
  Ezek ma sorrendben,a legerősebb államok.
  Meg lehet nézni mennyire vallásos a népesség. Nagyon!
  Aki élt külföldön, láthatta, tudhatja, hogy milyen ereje van a hitnek.
  Aki csak a magyar cocializmust próbálta, sosem értheti ezt meg.
  40 évig vallás nélkül próbáltuk, láthatjuk az eredményt.
  Talán most meg kellene másképpen próbálni.
  Kell a belső tartás,a saját magunkba vetett hit és erre a vallás kitűnő.
  A "f@szbuk" meg a "bigbrader" csak parasztvakításra jó, meg hogy "van az a pénz...".

  Nem keverendő a vallás a papokkal!
  Nem védeni akarom őket, de ők is (esendő) emberek.
  Ha összehasonlítjuk, hogy mennyi minden jót tesznek( Lásd pl. Böjte Csaba) azzal, ami esetleg negatív , az magáért beszél.

  Egy biztos, egyházi iskolákban nem verik a tanárokat, megtanulnak köszönni és tisztelni az idősebbeket.
  Talán már megérte.

  8. dédi8 2012.03.07. 17:33
  Egyetértek veled!”
 • 10. banew 2012. március 07. 18:20
  „Ha a gyerek hittant tanul, az nem válik kárára, mert végül is az vallástörénelem. DE! meg kellene hagyni, hogy legyen állami iskola is, aki akarja, esetleg ateista, ami nem bűn, csak egy világnézet, az járassa oda a gyerekét. Ott van a régyi Bajza iskola épülete, szépen rendbe tették, hatalmas udvarral, tornateremmel, ott még óvodát is lehetne működtetni, adják azt az egyháznak, a Deákot meg hagyják meg államinak, oszt annyi. Akkor maradna a szülők kívánsága is, meg megkaphatna egy sulit még a katolikus egyház is. Mit kell ezen annyit nyavalyogni. A Baja épületét sem kéne ebek harmincadjára hagyni, hatalmas pazarlás már így is...”
 • 9. csmano 2012. március 07. 18:18
  „Az oktatási törvény előírja 2013-tól az erkölcsi/hittan nevű "tantárgyat",így az állami iskolában is lesz valami, a kérdés persze az, hogy a hittan nevűt választjuk, egy egyházi iskolában (nálunk énekelgetnek, meg bibliai történeteket beszélnek meg, és ezek alapján mi a jó és helyes cselekedett, vagy egy állami tanár az erkölcsről fog magyarázni.
  Szerintem nagy a választás lehetőség”
 • 8. dédi8 2012. március 07. 17:33
  „Kedves deszkás!
  A gyermeked nem a te tulajdonod! Nem döntheted el, hogy mi lesz belőle, csak a minél több választási lehetőséget tárhatod elé. Az erkölcsi alapok lerakása után pedig reménykedhetsz benne, hogy lesz hová visszanyúlni, ha úgy hozza a sora. Ehhez erkölcsös és megbízható család kell. Az egyházi nevelés nagyban segítheti a munkád.”
 • 7. tzrtz 2012. március 07. 14:29
  „Én nem vagyok makói, de szerintem ez egy nagyon-nagyon rossz tendencia, hogy a pénzhiány miatt átadogatják különböző nagyegyházi kezekbe az iskolákat. Miért pont azoknak adják, akiknek? Mert nekik van pénzük nyilván. Legközelebb meg másnak lesz pénze, és akkor majd megkapja a hitgyüli, az iszlám közösség vagy a helyi zsidó hitközség. Esetleg a helyi horgász klub. Gyönyörű. Emellett pedig a katolikus meg református egyház vezetői se ma született bárányok, olyanok, mint valami nagyra nőtt politikai szerveződések, saját érdekekkel, stb., mint országok az országban, sokszor kifejezetten látványosan antipatikus megnyilvánulásokkal. Az erkölcsiségük meg szintén erősen vitatható, azt kizárólagossá emelni erősen felháborító. Persze a mai balliberalizmus és elvtelenség is ocsmadék, de csak így odalökni e közintézményeket ezeknek a szervezeteknek nem kéne.”
 • 6. deszkás 2012. március 07. 14:18
  „Nix ugribugri átadni és kész. Hasonlóan az Árpád nevelőotthonnál is micsoda háborút vivtak. DÉDIKE! Azt meg hadd döntsem el én mire akarom nevelni a gyerekem. Ha pimaszul akarnák fogalmazni akár pornóSZINÉSZnek is. Kötelezően! És ne egy (esetleg) középiskolával rendelkező államtitkár! A kötelező orosznak is meglett az eredménye.”
 • 5. dédi8 2012. március 07. 13:30
  „Drága eperke!
  Akkor ne is szólj a gyermekedhez 18 éves koráig, majd eldönti felnőtt ésszel, hogy milyen nyelven szólal meg.
  A igazi választás szabadságát akkor adod neki, ha sok mindennel megismerteted. Az egyházi, erkölcsi nevelés olyan alap, amelyhez akkor is visszatérhet, ha felnőtt fejjel butaságot csinál. Ha nincs mihez visszatérni, akkor ott a baj.”
 • 4. EPERKE 2012. március 07. 11:58
  „Kedves Francois!
  Ne gondold,hogy csak a pedagógusok aggódnak!
  Én szülő vagyok és egyáltalán nem rajongok ezért az egyházasdiért!Nem szeretném,ha kötelező hittanórákra kellene a gyerekemnek járni és mondjuk,ha nem megy,másképp bánjanak vele emiatt.Majd felnőtt ésszel el fogja dönteni,h megkeresztelkedik-e,akar-e templomba járni...stb.Az állam pedig szégyellje magát,hogy idáig jutottunk!Nekik bezzeg minden luxus megengedhető!”
 • 3. surjana 2012. március 07. 11:08
  „Jól meg kell gondolni. Nem biztos, hogy jó ötlet. A pedagógusok biztosan meg fogják "szívni". Egy új átrendezés, "mosás" kezdete. Máshol sem igazán vált be az egyházi iskola, csak nem mernek róla beszélni.”
 • 2. Racoon 2012. március 07. 08:20
  „Javaslom a bankokat is adják egyházi kézbe. Szerintem könnyebb lenne a végtörlesztés. Isten fizesse meg!”
 • 1. Francois 2012. március 07. 07:00
  „Igazából nem a szülők aggódnak, hanem a pedagógusok a munkahely végett! :D Így lenne a történet kerek, pár szülőt meg nem nehéz, mint békát a tónak ugrasztani! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapot és Mászófalat vitt Makó az Utazás Kiállításra

Zacskós marosi gyógyiszapot osztogattak a makóiak az idei Nemzetközi Utazás Kiállításon. Tovább olvasom