Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Az A.S.A. Makón is gyűjt

Vajon emelkedik a lakossági szemétszállítás díja Makón? A kérdés azért merült fel, mert az ipari szemétszállításban új szolgáltató jelentkezett a városban – a vásárhelyi cég pedig saját hulladékfeldolgozó telepére viszi azt, amit begyűjt, és ez bevételkiesést okozhat a családi kukákat ürítő, egyben a Földeáki úton szeméttelepet működtető Bio-Pannónia Kft.-nek.
Mostantól Makón is járnak az A.S.A. gyűjtőkocsijai. Fotó: Tésik Attila
A lakossági hulladékszállítás, mint mindenütt az országban, Makón is kötelező közszolgáltatás: az önkormányzat felhatalmazása alapján a Bio-Pannónia Kft. végzi. Ami viszont a közületek ipari hulladékát illeti, az ügyfelek szabadon választhatnak szállítót. Úgy tudjuk, a makói vállalkozásokkal ez idáig makói társaságok álltak szerződéses kapcsolatban, amelyek az itteni szemetet a makói hulladékfeldolgozó telepre szállították.

Most azonban megjelent a városban egy új, hódmezővásárhelyi székhelyű szolgáltató, az A.S.A. Köztisztasági Kft. is, amely nem a makói, hanem a saját kezelésében működő hódmezővásárhelyi telepre szállítja a hulladékot. Mindez hosszú távon akár a lakossági szemétdíj emelkedéséhez is vezethet – hívta fel figyelmünket egyik olvasónk, aki úgy vélte: a Bio-Pannónia Kft. bevétele nyilván csökkenni fog amiatt, hogy a helyi ipari szemét egy részét ezentúl a szomszéd városban fogadják be és dolgozzák fel, ezért ennek ellensúlyozásaként díjemelés is elképzelhető.

Előbb-utóbb

– Valóban megvetettük a lábunkat a makói piacon, egyelőre azonban csak néhány céggel állunk szerződésben – mondta lapunknak Reith Imre. A hódmezővásárhelyi ASA Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatója közölte: egy kilogramm szemetet sem visznek a makói szeméttelepre. Hogy így miért éri meg nekik néhány makói cég ipari hulladékával foglalkozni? Mert reményeik szerint előbb-utóbb valamennyi helyi vállalkozás velük köt szerződést.

Geráné Mészáros Mária, a Bio-Pannónia Kft. makói üzemvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, megjelent a városban az új szolgáltató cég, azt azonban nem tudta megmondani, ez okoz-e jelentős bevételkiesést a társaságnak. Mint fogalmazott, nem csak a Bio-Pannónia Kft. foglalkozott az ipari hulladék szállításával, éppen ezért abban sem lehet biztos, hogy eddig is a makói szeméttelepre került az összes. Azt, hogy érzékelhetően csökken-e a Földeáki útra beérkező ipari szemét mennyisége, a novemberben esedékes szokásos éves összesítéskor derül ki.

Hozzátette ugyanakkor: függetlenül az új szolgáltató megjelenésétől, bízik abban, hogy a makói vállalkozások döntő többsége továbbra is lokálpatrióta módon gondolkozik, és a szállítópartner kiválasztásakor mérlegeli azt is, jó-e a városnak, ha nem az itteni társaság fizet például helyi adót a makói önkormányzatnak a hulladékkezelésből származó bevétel után. Hogy miként emelkedik esetleg jövőre a lakossági szemétszállítás díja, arra az üzemvezető nem tudott válaszolni. Az általuk indokoltnak tekintett árat decemberben terjesztik a testület elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megelőzi a bajt a makói kapitányság

Traffipaxot venne, és bűnmegelőzéssel kapcsolatos oktatófilmet készít a makói önkormányzat, a helyi… Tovább olvasom