Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Bajban a makói szakiképző

Makó - Drámai hangú felhívásban fordult a makói vállalkozókhoz a városi szakképző iskola igazgatója. A közel 1200 diákot oktató intézmény 49 millió forinttal, 13 százalékkal kap kevesebb pénzt jövőre. Lehet, bedől a gyakorlati képzést oktató kft. is – miközben a diákok száma nő.
Történészek szerint a régi újságokban látható hirdetések is sokat elmondanak az akkori életről. Ugyanez igaz lesz száz év múlva a mai újságokra. A makói szakképző iskola most ezt a hirdetést juttatta el hozzánk: „A költségvetési megvonások miatt veszélybe kerülhet Makó legnagyobb oktatási intézménye. Ezért kérjük, hogy iparűzési adója 6 százalékát és a vállalkozásából képződő szakképzési hozzájárulását ajánlja fel a Makói Oktatási Központnak (Galamb és Keri) ... Adakozóinknak, segítőinknek, tanulóinknak, szüleiknek és a térség összes jóérzésű polgárának kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván ... Horváth Zoltán igazgató". Mint kiderült, a felhívás nem túloz. Az iskolának jövőre 49 millió forinttal kevesebb jut működésre, ez pedig a 650 milliós költségvetést alapul véve 13 százalékos csökkenés.

– Tavaly nem csökkent a támogatás az előző évihez képest, de az áfa és az anyagárak növekedése így is 28 millió forint mínuszt jelentett, amit kigazdálkodtunk – felelte kérdésünkre Horváth Zoltán igazgató.

A Galamb Józsefben egyre többen szeretnének szakmát szerezni. Fotó: Karnok Csaba
A Galamb Józsefben egyre többen szeretnének szakmát szerezni.
Fotó: Karnok Csaba

A további megszorításokra már szeptember óta készültek. Betöltetlen tanári álláshelyeket szüntettek meg, a két tagintézmény közötti „keresztbetanítást" is redukálták, csökkentették a túlórák számát. Ez azonban nem lesz elég Horváth szerint. A gyakorlati oktatást végző Baustudium Kft. lehetőségei is szűkültek, így arra is válságtervet kellett kidolgozni, mi történik, ha vissza kell venni a cégtől a gyakorlati oktatást. Ez Horváth szerint 300 millió forint.

Öröm az ürömben, hogy közben évről évre nő a diákok létszáma. A Galambnak 880, az Erdeinek 309 diákja van.

– Egyre többen akarnak szakmát tanulni, ezt szorgalmazza az állam is, de közben csökken az erre szánt normatív támogatás: diákonként közel 40 ezer forinttal.

Az iskolaigazgató és a kft. vezetője most segítségért házal, a hirdetéssel a vállalkozókhoz fordul. A megyében korábban is itt folyt be a legtöbb a szakképzési hozzájárulásból és az iparűzési adó „irányítható" részéből. Legutóbb 18 millió. Horváth Zoltán igazgató arra számít, bármilyen nehéz év is jön, a makói cégek ezután is gondolnak rájuk, leendő dolgozóikra.

Olvasóink írták

 • 11. valakiiii 2009. december 18. 12:21
  „kábé! az újságíró számolta el. 1/13-t mondott az igazgató, az újságíró pedig %-ban számolt. igazad volt rossz a számítás... de érdekes a délmagyarban hány kézen keresztűl ment át és nem vették észre. jellemző...”
 • 10. kábé 2009. december 16. 22:48
  „valakiiii!!!
  te, nem tudom! vezesd már le nekem légyszi!

  "49 millió forinttal kevesebb jut működésre, ez pedig a 650 milliós költségvetést alapul véve 13 százalékos csökkenés"

  Azt is magyarázd meg hol itt a nettó, bruttó, áfa, stb?
  Valószínű a matematikai tudásom mellett a szövegértésemmel is bajok vannak?

  Vagy az ilyen állításokat mindenki elhiszi??? Nem számol utána?”
 • 9. valakiiii 2009. december 16. 13:57
  „kábé!!! nettó, bruttó tudod áfa...”
 • 8. norbi80 2009. december 16. 07:52
  „Szégyen gyalázat!!!!
  A fürdőre jut sok-sok milliárd forint, de arra hogy jó szakembereket képezzenek arra nem?
  Kérdezem én, hogy ez Búzás Péternek miért nem fontos dolog?Hogy lehet egy iskolát ilyen helyzetbe hozni?Miért kell eljutnia egy sulinak odáig hogy kéregessen?Ennek kellene a fontosabbnak lenni, nem az olyan felesleges dolgoknak mint a fürdő vagy a jégpálya.Persze ezek is jó dolgok, csak nem létfontosságuak.Egy ilyen hiper-szuper fürdőbe a kis pénzűek ugyse fognak bejutni, mert olyan drága lesz.Nem is kell álmodozni arról, hogy egy 4 fős család majd igénybe fogja venni ezt a fene nagy luxust.
  Szerény véleményem szerint sokkal fontosabb dolog az iskolák és a korház támogatása.Sajnos a napokban voltam az utobbiban, és a legnagyobb jóindulattal is siralmas.”
 • 7. dédi8 2009. december 15. 22:16
  „Egyébként lehet, hogy a teljes hiányra gondolt 28+49=77 (ez már közelít), vagy más számolta el, nem biztos, hogy ő volt. Egyébként az állami támogatás csökkent 7,5 %-kal a hírek szerint. Kíváncsi vagyok, hogy ez az egyházi iskolákat mennyire érinti.”
 • 6. dédi8 2009. december 15. 22:11
  „Úgy hallottam, hogy a makói múzeum felújításánál szép munkát végeztek a diákok. Talán többet kellene foglalkoztatni őket.”
 • 5. kábé 2009. december 15. 21:22
  „Talán azért van gondban az iskola, mert az igazgató úr még a 650 millió 13%-át sem tudja kiszámolni!!!!
  segítségül: 650 millió x 0,13 = 84,5 millió, nem pedig 49 millió

  A 49 millió az a 650 milliónak a kb. 7,5 %-a”
 • 4. sovány 2009. december 15. 20:02
  „Ja nak igaza van!! Sok gép eszköz és fiatal munkaerő és mégsincsenek bevonva semmibe!!”
 • 3. ja 2009. december 15. 14:00
  „Majd Buzásur megoldja.Tanulókkal kellene épitettni a fürdőt,és egyböl lenne lóvé.”
 • 2. sovány 2009. december 15. 11:39
  „Gyerünk Galamb!! Jo suli! Szerettem oda járni!! És nem olyan rossz iskola az mint ahogy sokan gondolnák!!”
 • 1. Racoon 2009. december 15. 08:54
  „Talán ha egy jó elvtárs lenne az igazgató, nem lennének ilyen gondok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gázpisztolyt rántó 65 éves beteg már megbánta tettét

Főigazgatói kitüntetést és 40 ezer forintot kapott Czirók Gábor sebészorvos, aki a hét végén leszerelt egy 65 éves, pisztolyt rántó beteget a makói kórházban. Tovább olvasom