Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Biró Zsolt háborúk emlékeit őrzi

Makó - Különleges hobbija van a 36 éves makói kereskedőnek, Biró Zsoltnak: háborús relikviákat gyűjt és restaurál. Azt reméli, félszáz darabos kollekciója egyszer egy makói hadtörténeti múzeum alapja lesz.
Úgy kezdődött, hogy az édesapja, aki az egyik makói termelőszövetkezetnél dolgozott, egyszer talált a földben egy szuronyt. Biró Zsolt ezt megtisztította, kifényesítette, és sokáig az egyik polc dísze volt. Igazán komolyan majdnem pontosan 15 esztendeje kezdte gyűjteni a háborús relikviákat. Ma már több mint félszáz darabos gyűjteménye van – ebből néhány darab ezekben a napokban a városi könyvtárban látható.

Rendelkezik kilőtt, üres gyalogsági és tüzérségi hüvelyekkel, szuronyokkal, bajonettekkel, van gyakorlópuskája, kézigránátja és több rohamsisakja. A felszerelési tárgyak közül kulacsból tizenegyféle van. A legrégebbi darab egy 1877-es osztrák harci szablya, a legtöbb dolog azonban az első és a második világháborúból származik. A lőfegyverek, lőszerek természetesen egytől egyig alkalmatlanok eredeti rendeltetésükre. Jó állapotuk annak köszönhető, hogy gazdájuk az édesapjától ellesett fogásokkal restaurálja is azt, ami a birtokába kerül. Hogyan lehet ilyen dolgokhoz hozzájutni? Biró Zsolt néhány darabot a Maros-parton talált, bár megjegyzi: az itteni föld nem túl gazdag ilyen emlékekben, mert itt csak átvonult a front – a Dunántúlon ellenben komplett lövészárokrendszerek voltak. Akadt néhány darab, amit barátok, ismerősök, rokonok hoztak neki, és olyan is, amit ócskapiacon vagy az interneten vásárolt. Ami nagyon hiányzik a kollekcióból, de anyagi okok miatt még nem tudta beszerezni, az az egyenruha.

Biró Zsolt a kollekció egy szép darabjával. A szerző felvétele
Biró Zsolt a kollekció egy szép darabjával.
A szerző felvétele

Biró Zsolt azt mondja, a harci eszközöket nem valamiféle militáns szenvedélyből gyűjti – katona is csak néhány hónapig volt. A történelem emlékeit látja bennük, és tiszteletet ébreszt benne mondjuk az a rohamsisak, amelyen látszik: viselője minden bizonnyal életét vesztette, amikor megrepedt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvándorlás, bérrendezés

Minden második orvos részt vett a makói kórházból a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerdai fórumán. Tovább olvasom