Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Börtönből a gimnáziumba

Makó, Maroslele, Szeged - Bizarr és megdöbbentő, de tanulságos – így jellemezte egy diák azt az órát, amelyen a szegedi Csillag börtön egy körletfelügyelője jóvoltából kaphattak bepillantást a rácsok mögötti mindennapokról a makói gimnazisták.
Egyre több iskolába hívják bűnmegelőzési előadást tartani a Maroslelén élő büntetés-végrehajtási dolgozót, Drimba Tibort, aki szabadidejében, parancsnoka engedélyével vállal a bűnmegelőzési programba illeszkedő órákat. Mint megírtuk, a szegedi Csillag börtön körletfelügyelője azért vállalt – az intézményben egyébként ez idáig egyedüliként – ilyen missziót, mert korábban, amíg úgynevezett előállító biztonsági felügyelő volt, és nagyon sok tárgyalást ült végig előzetesben lévőket kísérve, megtapasztalta: gyakran nem kell hozzá sok, hogy valaki a börtönben találja magát.

Bár természetesen nem gondolja, hogy pont abban az iskolában jellemző a fiatalkori bűnözés, ahol módja van a fiatalokkal beszélgetni, úgy véli, a baráti társaságok, bulikon folyó beszélgetések révén sokakhoz eljuthatnak a gondolatébresztő információk. Legutóbb például a makói József Attila Gimnáziumban járt, ahol többek között azt mesélte el, milyen könnyű a drogfogyasztástól eljutni a rácsok mögé, hogy milyen szigorú rendben, puritán körülmények között telnek a rabok mindennapjai, és hogy látja, milyen nehéz nekik elviselni a család hiányát. – Megrendítő, ahogy egy kigyúrt, kemény férfi karácsonykor a cellában zokog – osztotta meg egyik személyes élményét.

Drimba Tibor a makói gimnazisták között. A szerző felvétele
Drimba Tibor a makói gimnazisták között. A szerző felvétele

A börtönvilágot vetített képekkel is bemutató óra végén többek között azt kérdezték a fiatalok Drimba Tibortól, hogyan szoktatják le a drogfüggő elítélteket, milyen szakmákat tanulhatnak, illetve milyen munkákat végezhetnek a börtönlakók. A diákok egyike, Forró Felícia azt mondta, bizarr és megdöbbentő, ugyanakkor nagyon tanulságos volt bepillantaniuk a börtönéletbe. Úgy gondolta, ennek visszatartó ereje is van: még a kisebb csínytevéseket is jobban meggondolja mindenki, mi-
után kiderült, milyen következményekkel járhat egy komolyabb törvényszegés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepelt a búcsúzó makói testület

Az önkormányzatok napját ünnepelve búcsúzott a ciklustól kedden a makói képviselő-testület a városházán. Tovább olvasom