Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Borzasztó esetek a Maros-parti városban

Makó - Úgy tűnik, nem múlik el úgy esztendő, hogy ne történne Makón és térségében az egész ország közvéleményét felkavaró brutális gyilkosság.
Többfelé is hallható a városban: lassan ez lesz a hagymaváros XXI. századi nevezetessége. Pedig Tóth Ferenc történész szerint Makón nincs múltja a többszörös gyilkosságnak.

Makón és térségében az elmúlt néhány év alatt különös, megmagyarázhatatlan bűnesetek történtek, kezdve a mindmáig felderítetlen Tóth-Kása kettős emberöléstől a város határában megerőszakolt, felgyújtott lány, a kiszombori gyilkolás és a legutóbbi hármas erőszakos halál esetéig. Utánajártunk, igaz-e a feltételezés: valóban jellemzője-e ez a fajta erőszak a térség újkori történetének?

Segítségünkre sietett Tóth Ferenc történész, néprajzos és muzeológus, a József Attila Múzeum nyugalmazott igazgatója, aki kutatást végzett lapunknak. Az eredmények megcáfolták hipotézisünket, kiderült: ez a fajta erőszak egyáltalán nem a makóiak sajátja, az elmúlt 150-200 esztendő alatt ugyanis alig néhány többes emberölés történt, és mindannyi évtizedekig borzongatta a Szegedtől Aradig élők kedélyeit.

Tóth Ferenc történész szerint Makón nincs múltja a többszörös gyilkosságnak
Tóth Ferenc történész szerint Makón nincs múltja a többszörös gyilkosságnak

– Nehéz minden bűnesetet pontosan felderíteni, mert nem minden időszakban adtak tudomást a lapok, periodikák az emberölésekről, inkább az akkortájt gyékényponyvákon árult, olcsó és irodalmi minőségükben sok kívánnivalót maguk után hagyó kiadványok, az értékesítési módjukról elnevezett ponyvák dolgozták fel a nevesebb, minden népréteg kíváncsiságát kielégítő eseteket. Az első ilyen 1837-ben bukkant fel a szegedi Bartha Kiadó gondozásában, és egy különös makói rémtettet dolgozott fel – mondta Tóth Ferenc.

1837. február 21-én egy kamasz fiú apjának, anyjának és fiatalabb leánytestvérének életét oltotta ki késével. Az eset nagyon megrázta a makóiakat, a hármas temetésre a kor neves kántorát hívták meg, aki ezrek előtt énekelte el a búcsúztatót. A fiú az írás tanúsága alapján vélhetően megzavarodott, más indítékot a mű nem taglal. Elfogását követően bevallotta tettét, az elkövetés harmadik napjára kitűzött tárgyalásig vasbéklyóba verve sínylődött.

Majdnem hetven évvel később kelt a következő rémtettről hírt adó kiadvány, addig többszörös emberölésről nem merült fel történeti forrás. A szintén szegedi Traub és Társa Kiadó publikálta a beszédes címmel felvértezett művet: Borzasztó eset. A kettős szerelmi halál.

– Labdás József városi díjnok a római katolikus egyház halotti anyakönyve szerint 20, a föltűnően szép Szabó Mari varróleány 18 éves volt. A fiú apja, de főleg anyai nagyapja, Tézsla Antal ellenezte a fiatalok házasságát. Nagy György István Szegedi utcai üzletében ezért 11 milliméteres forgópisztolyt vásárolt töltényekkel. 1898. június 4-én reggel mindkét fiatal búcsúlevelet hagyott hátra. Labdás József érzékenyen elbúcsúzott szüleitől, szemrehányást nem tett senkinek. A levél végén megjegyezte: boldogan hal meg. Egy kérése volt: egymás mellé temessék szerelmével. A leány anyja a piacról hazaérve megtalálta a levelet, sírva rohant a megjelölt helyszínre, a Maros-parti Lúdvári-erdőbe. Száz lépésre volt a szerelmespártól, amikor a két lövés eldördült. Az első a leány, a második a fiú életét oltotta ki – idézte fel a történteket Tóth Ferenc, aki úgy véli: inkább a makacsság, az önfejűség, semmint az ölésvágy jellemzi a makói szellemet. Ez előbbiek okozhatják azonban a tragédiák egy másfajta sorozatát, ami sajnos évszázadok óta jellemzője a térségben élőknek: az öngyilkossági hajlamot.


Makón a rettegett Hekus

Sokan megborzongtak Makón, amikor a II. világháború előtti esztendőkben a város Bérpalotájába költözött a hírhedt Hekus Dönci, akit háta mögött többszörös gyilkossággal vádoltak. Tóth Ferenc beszélt a gyenge idegzetű makói naiv festővel, Görög Vilmossal, aki beszámolt róla: a rettegett figura az életére tört, de végül sikeresen megmenekült. Hivatalosan nem tudtak bűntettet bizonyítani Hekus Döncire.

Olvasóink írták

 • 3. András 2008. június 04. 12:59
  „Ez most egy promoció makónak, vagy mi? Az a baj, hogy nem lehet elfelejteni Heni felgyújtását, Tóth-Kása féle gyilkosságokat, a Kossuth utcai vérengzést és a "legfrissebb" 3 gyilkosságot sem! Minden tiszteletem Tóth Ferencé, de ez a város egyre rosszabb lesz!”
 • 2. jodo 2008. június 02. 12:00
  „Egy kedves ismerősöm is részt vett a monográfia munkásságában.Gatulálok a sorozathoz!!!!!!!!Minden képpen vásárolni fogok a kötetekből,mert pl.nem tudtam,hogy egy családtagomnak fegyver boltja volt az 1800-as években Makón!!”
 • 1. venyige 2008. június 02. 07:51
  „Tóth Feri bácsi hatalmasat alkotott a Makói monográfiával, méltó lett volna, ha az ezzel kapcsolatos cikkhez is érkeznek hozzászólások, amelyek ebben megerősítik, sajnos a város a hármas gyilkossággal volt elfoglalva, így homályba került az ő munkássága.... trükkös és ügyes fogás volt a délmagyartól pont őt megkérdezni, és mellesleg lefotózni a könyvei egyikével ebben a témában. Szegénykém hátha majd így kap egy kis visszahangot?

  Gratulálok Feri bácsi a monográfia elkészítéséhez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy makói kistigris: Zöldségcentrum Kft.

Az ország száz legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai közé sorolta Az Üzlettárs címmel… Tovább olvasom